KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

MÉK Elnökségi ülés - 2022. 02. 04.

A MÉK Elnöksége 2022. 02. 04-én tartotta meg soron következő elnökségi ülését az Ötpacsirta utcában. Az elnökségi ülés kezdetén az Elnökség megemlékezett Nagy Bálint építészről, aki aznap hajnalban hunyt el.

Az elnökségi ülésen bemutatkozott Andaházy László, a Táj- és Kertépítészeti Tagozat új elnöke, aki elmondta, hogy a Tagozat új vezetése a közeljövőben mutatja be a programját a MÉK Elnökségének.

A MÉK Elnöksége tárgyalta a 2022. évi költségvetés módosításával kapcsolatos elképzeléseket, melyet a márciusi küldöttgyűlésnek kell megvitatnia és elfogadnia. A pontos számokról a 2021. év pénzügyi lezárását követően tud dönteni az Elnökség.

A MÉK Elnöksége áttekintette a szakmai hozzájárulási alapjának kérdéseit. Az Elnökség javaslata szerint a Területi Kamarák ingyenes programjaira, kiadványaikra vonatkozó pályázatok vonatkozásában a támogatás mértéke 80 %-ra növekedhet.

A MÉK Elnökségét Tutervai Mátyás tájékoztatta a 2022-ben 25 éves Magyar Építész Kamara jubileumi évének program és kiadvány terveiről. A cél, hogy a jubileum méltó megünneplése mellett a rendezvények lehetőséget nyújtsanak arra is, hogy a közvéleményt, a társadalmat intenzívebben szólítsuk meg, és mutassuk be a Kamara működését, funkcióját, céljait. A jubileumi év történéseiről rendszeresen be fog számolni az Építész Közlöny. Őszre elkészül az 5 évvel ezelőtti "20 ÉV MÉK" kiadvány folytatása a hiányzó 5 évről, és a 2 kötetet együttesen jelenteti mega MÉK az őszi küldöttgyűlésre. Év közben megjelenik a 2021-es évről szóló Évkönyv is. A rendezvények a március végi küldöttgyűléssel indulnak, majd folytatódnak az áprilisi Construmán. A tervek szerint júniusban kerül megrendezésre a Kamarai Juniális, amely a szakmai programok mellett kötetlenebb formában igyekszik majd teret nyújtani azon építészeknek, akik nemcsak a szakmájukban kiválóak, hanem bármely más művészeti ágban, vagy akár a gasztronómiában. A rendezvénysorozatot az őszi küldöttgyűlés és egy nagyszabású konferencia zárja. A kiadványok összeállításában a rendezvények programjának meghatározásában számítunk a Területi Kamarák közreműködésére, aktivitására is, mellyel kapcsolatban a közeljövőben részletesen tájékoztatjuk az érintetteket.

A MÉK Elnöksége Schulcz Pétert a Teljesítésigazolási Szakértői Testület véleményező bizottságába, Szalay Tihamért pedig a Hauszmann Társadalmi testületbe delegálja.

Hajnóczi Péter tájékoztatta az Elnökséget, hogy a következő elnökségi ülésre meg kívánja hívni Kovács Lászlót, a Közbeszerzési Hatóság elnökét a korábban megkezdett, a közbeszerzési eljárások során jelentkező problémákról, a tervek minőségéről szóló egyeztetés folytatása céljából.

A MÉK Elnöksége úgy döntött, hogy 2022-ben is hozzájárul az Építőipari költségbecslési segédlet megjelentetéséhez.

A MÉK Elnöksége áttekintette a legutóbbi TET ülést követően, a Területi Kamarák számára kiküldött kérdőívre beérkezett válaszokat, és ezek figyelembe vételével úgy döntött, hogy a Küldöttgyűlésre előterjesztendő Jogosultsági Szabályzatban a szakmai gyakorlat igazolásával kapcsolatban azt a megoldást támogatja, illetve terjeszti elő, amely szerint a vizsgára kizárólag az előzetes eljárás keretében kiállított igazolással lehessen április 1-től jelentkezni.

A Magyar Építész Kamara elnöksége rögzítette, hogy fenntartja a Budapest, I. kerület Szentháromság tér 4-5. alatti, Jánossy György és Laczkovics László által tervezett épülettel kapcsolatos korábbi állásfoglalását.

Az Elnökség 2022. 03. 04-én tartja következő ülését.

A MÉK Elnökségének 2022 évi határozatai innen érhetők el: https://mek.hu/index.php?id=46889


Létrehozás időpontja: 2022-02-10 18:09:07
Utolsó módosítás időpontja: 2022-02-10 18:13:41
Cimkék: elnökségi, ülés, mék, 2022; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 5685
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46909