KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Elhunyt Kéry Zoltán

Kéry Zoltán építészmérnök, hosszú betegség után, életének 94. évében, 2022. május 7.-én elhunyt.

A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát 1956-ban.

Életének legtermékenyebb szakaszát a Középülettervező Vállalat (ma KÖZTI Zrt.) tervezőjeként élte meg. 1977-ig a műemléki műterem vezetője volt. Rész vett a Budavári Palota műemléki helyreállításában, az északi épületszárny rekonstrukciójának tervezőjeként. A magyarországi létesítmények mellett legkedvesebb munkájának a Római Magyar Akadémia műemléki rekonstrukcióját tartotta. A Rómában töltött idő egy életre meghatározta az olasz zene, kultúra iránt érzett rajongását.

1977-89 között, nyugdíjazásáig, a Magyar Honvédség Építési Tervező Intézetének építész főmérnöke, tervezője volt.

Mindenben tehetséges volt, amihez csak hozzáfogott. Kitűnően rajzolt, festett, faragott.

A hivatalos munkaidőn túl, a „maszek” világban is nagyon sokat dolgozott. Az estéken, éjszakákon át, hétvégéken végzett magántervezői tevékenysége eredményeként számtalan család otthonának megteremtéséhez járult hozzá.

Nyugdíjas éveiben a közélet felé fordult. 1994-98 között önkormányzati képviselőként, valamint a Városfejlesztési Bizottság alelnökeként segítette szűkebb hazája, Budafok fejlődését. 1998-tól az Önkormányzat Városfejlesztési Bizottságának tagja volt.

Hosszú, tartalmas élete végén súlyos betegséggel küzdött, melyben családja végig segítette. Soha nem vesztette el bizakodó hitét. Utolsó óráit is szerettei között tölthette, fájdalmak és félelem nélkül adta vissza lelkét a Teremtőnek.

Kéry Zoltánt június 17-én 11.00 órakor helyezik örök nyugalomra a Budafoki temetőben.

Nyugodjék békében!


Létrehozás időpontja: 2022-06-02 16:30:22
Utolsó módosítás időpontja: 2022-06-02 16:33:26
Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 5938
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47099