KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

KATA helyett?

A KATA (Kisadózó vállalkozások tételes adója) jelentősen átalakította a törvényhozás, a köztársasági elnök is aláírta az új KATA törvényt, amely a közlönyben is megjelent.

Röviden a változásokról, avagy az ÚJ KATA

Az új katában 2022. szeptember 1-től csak és kizárólag az Evec. tv. szerint főállású egyéni vállalkozó maradhat, ami azt jelenti, hogy nem lehet heti 36 órát elérő munkaviszonya, társas vállalkozói jogviszonya, tehát csak főállású egyéni vállalkozó lehet KATÁS.
Az egyéni vállalkozó katásként csak magánszemélyek felé szolgáltathat – állíthat ki számlát vagy nyugtát, céges partnerei nem lehetnek – kivéve a taxis személyszállítást végzők. Ha céges partnernek számláz, azonnal elveszíti kata státuszát, kivéve taxis személyszállítást végző.
A katás Bt, Kkt, egyéni cég, ügyvédi iroda, egyéni ügyvéd, állatorvos esetében aki csak az szja törvény szerint volt egyéni vállalkozó 2022. szeptember 1-től kötelező lesz számára vagy magánszemélyként az SZJA törvény, Gazdasági társaságként a társasági adózás vagy a KIVA alá áttérni! (KIVA esetén 2022. augusztus 31-ig kell nyilatkozni!) Ha gazdasági társaságként áttér a számviteli törvény hatálya alá automatikusan, akkor könyvvizsgálói véleménnyel alátámasztott számviteli nyitó mérleget is kell készíteni.
Azon kevés egyéni vállalkozó, aki bent maradhat a katában megfelel az új kritériumoknak 2022. szeptember 25-ig nyilatkozhat. Fontos, nem automatikus az új KATA alá átkerülés, erről nyilatkozni kell!

Új Katásként 2022. szeptember 1-ét követően a következő két paraméternek mindenképp meg kell felelnünk:

  1. tevékenységünket főfoglalkozású egyéni vállalkozóként folytatjuk (nincs heti 36 órát elérő munkaviszonyunk, társas vállalkozói jogviszonyunk, nem vagyunk nyugdíjasok, nappali tagozatos hallgatók stb.)
  2. Csak magánszemélyeknek számlázunk, nem számlázunk belföldi vagy külföldi kifizetőknek (kivéve taxi szolgáltatók).

Ha ennek a két feltételnek nem felelünk meg és semmilyen nyilatkozatot nem küldünk a NAV-nak, akkor a két főszabály alá kerülünk be automatikusan a törvénynek megfelelően:

  1. Vállakozói jövedelemadó (VSZJA) a főszabály magánszemélyek esetén:
    1. csak az szja törvény szerinti egyéni vállalkozók (ügyvéd, állatorvos, közjegyző stb.),
    2. nem főállású egyéni vállalkozó (nyugdíjas, hallgató, heti 36 órát elérő munkaviszonnyal rendelkező, társas vállalkozó, külföldi biztosított)
  2. Társasági adó (TAO) a főszabály társaság vállalkozások és egyéni cég esetében:
    1. az egyéni cég,
    2. a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság,
    3. a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság,
    4. az ügyvédi iroda.

KATA helyett átalányadó

Az egyéni vállalkozó abban az esetben jogosult átalányadózás választására, ha a vállalkozói bevétele az adóévet közvetlenül megelőző adóévben nem haladta meg az éves minimálbér tízszeresét és azt az adóévben sem fogja meghaladni (24 millió forint 2022-ben).

Az adóévben kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozó esetén ezen összeghatár az éves minimálbér ötvenszerese. Az átalányadózásra vonatkozó választás a teljes egyéni vállalkozói tevékenységre és az adott adóév egészére tehető. Az átalányadózás kizárólag az egyéni vállalkozói tevékenység egészére választható. Amennyiben egy magánszemély egyidejűleg egyéni vállalkozóként és mezőgazdasági őstermelőként is jogosult átalányadózás választására, - választása szerint - külön-külön és egyidejűleg is alkalmazhatja az átalányadózást az adott tevékenységek tekintetében.

Ha az egyéni vállalkozó a tevékenységét az adóévben kezdi meg, az átalányadózást már a tevékenység megkezdésekor választhatja, a bevételi értékhatárokat azonban ebben az esetben arányosan kell megállapítani.

Az átalányadózó egyéni vállalkozó jövedelmének számítása a bevételből a törvényben meghatározott százalékmértékek szerinti költséghányadok figyelembevételével történik. Az Szja tv. attól függően, hogy az átalányadózó egyéni vállalkozó főállású vagy kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) eltérő költséghányadokat határoz meg az alábbiak szerint:

  • Általános rendelkezés: 40%,
  • A törvényben megnevezett ipari, mezőgazdasági, szolgáltatási és kereskedelmi tevékenység: 80%,
  • Az adóév egészében kizárólag kiskereskedelemi tevékenységet folytató egyéni vállalkozó: 90%,
  • A mezőgazdasági őstermelő: 90%

Mennyi adót kell fizetni?

Az átalányban megállapított jövedelem az összevont adóalap részét képezi, amely után 15 százalékos adó fizetendő. Átalányadózás választása esetén negyedéves előlegfizetési kötelezettség terheli az egyéni vállalkozót, melyet az év elejétől megállapított bevétele és az átalányban megállapított jövedelme figyelembevételével kell meghatároznia.

A KATÁ-val kapcsolatos további szabályozások megjelenését követően a cikket frissíteni fogjuk!


Létrehozás időpontja: 2022-07-20 17:58:31
Utolsó módosítás időpontja: 2022-07-20 17:58:31
Beküldő: Dér Andrea
Megtekintések száma: 6214
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47165