Aktuális
Elhunyt Iványi László Ybl-díjas építész

Elhunyt Iványi László Ybl-díjas építész

2022. december végén 89 éves korában elhunyt Iványi László Ybl-díjas építész.

(1933-2022)

A BUVÁTI, majd az általa alapított Planart Kft. vezető tervezője, Ybl-díjas építészmérnök.

Iványi László 1933-ban született Szegeden. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának elvégzése után a BUVÁTI (ma BVTV) építésztervezője lett.

A MÉSZ Mesteriskola III. ciklusát végezte el, majd a Mesteriskolán számos későbbi kiváló szintén Ybl-díjas építész mestere is volt.

Nevéhez olyan jelentős épületek fűződnek, mint a Tulipán utcai teraszház (1963-67) amelyért 1967-ben Ybl-díjat is kapott, a Közép-Európai Egyetem Nádor utcai első ütemének épülete (1994-95), a HVG székháza a Montevideo parkban, a Wesselényi utca 16. sz. alatti volt PWC irodaháza, az Aquincum szálló, az egri vásárcsarnok, a zuglói Sugár üzletközpont, az egykori Budapest Bank Váci úti székháza és számos lakópark, illetve társasház és családi ház.

Az építészeti megközelítését a lényeglátás, a funkcionális szemléletmód jellemezte. számos általa tervezett épület közül is fő művének a Közép-Európai Egyetem (CEU) Nádor utca 9. szám alatti első ütemét tartotta. A Pollack Mihály által 1826-ban tervezett Festetics-palotát alakította át a nagy építész elődnek kijáró tisztelet, a műemléki gondosság és a modern egyetemi funkciónak megfelelő célszerűség komplex építész-szemléletével. A palotaépület belső udvarát 2 szintes aulává alakítja, a tömb belsőben tervezett új 13 szintes egyetemi épületrész, elegánsan illeszkedik a megújított műemlék épülethez, az új épület az utcáról pedig szinte észrevehetetlen.

Épületei mellett számos városrendezési terv és díjazott hazai és nemzetközi tervpályázat is fűződik a nevéhez.

Az Ybl-díj mellett (1967) később Budapest Építészeti Nívódíját a CEU épületért (1995) és a Magyar Építőművészek Szövetségének díját (1995) valamint a Pogány Frigyes-díjat (2016) is megkapta.