KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Nagyvárosok túlmelegedését akadályozhatja meg ez a tetőcserép

Nemcsak a fenntarthatóságban, de az épületdesignban is új távlatokat nyit

Az építőiparban egyre többen ismerik fel a környezettudatos építkezésben rejlő lehetőségeket. A sűrűn lakott területeken kialakuló városi hőszigetek jelensége nem újkeletű, ám univerzális, bármelyik tetőn alkalmazható megoldás eddig még nem létezett. A fehér színű kerámia tetőcserepek nem csak széles körben alkalmazhatók, de hűvösebbé, így energiahatékonyabbá is teszik az épületet. Emellett a designban is új távlatokat nyitnak. Ezt bizonyítja a Tondach Építész pályázatára beérkezett közel 50 pályamű is. Az épülettervek legjobbjait tavaly év végén rangos díjjal jutalmazták, most pedig a nagyközönség is szavazhat a benyújtott pályázatokra.

Világszerte egyre nagyobb problémát jelent a városi hőszigetek kialakulása. A nagy melegben az épületek és az aszfalt sok hőt elnyel, környezetükben pedig magasabb lesz a hőmérséklet, mint a környező vidéken. Ez hatással van az emberek egészségére és kényelmére, és növeli az épületek energiaszükségletét.

A több ausztrál egyetem és intézet által 2020-ban végzett, kifejezetten az ország nagyvárosaira kiterjedő kutatás[1] rámutatott, a városi hőszigetek okozta hőmérsékleti változások már most kimagaslók. A kialakuló hőszigetek a városi túlmelegedés és a közegészségügyi problémák mellett az épületek energiafogyasztását, így energiafelhasználási igényét is növelik. Ez nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok és a légszennyező anyagok kibocsátásához. A zöld tetők, a függőleges kertek, a városi zöldfelületek és a vízalapú technológiák azonban jelentősen enyhíthetik a hősziget-hatást. Ebben segíthetnek még a nemcsak színükben, de fenntarthatósági szempontból is merőben újdonságnak számító fehér tetőcserepek.

Előnyük a hagyományos tetőfedő anyagokhoz képest a jóval magasabb hővisszaverő képességükben rejlik. Így jelentősen csökkenthetik a városi hőszigetek kialakulását is. Használatuk egyben mérsékli a tető alatti helyiségek hőmérsékletét, az épületek energiaszükségletét és dizájnban sem utolsók.

A szakmának már bizonyított, most a közönség is dönthet

A városi hőszigetek kialakulásának problémája ihlette a Tondach kerámiacserepek legújabb, fehér modelljét, mely a márka legutóbbi pályázatának témája is volt. Hiszen a cserép nemcsak környezetre gyakorolt hatása miatt jó alternatíva, de látvány és design szempontból is különleges.

„Számos országban kísérleteznek, hogyan lehet csökkenteni a városi hőszigetek kialakulását világos felületek segítségével. Hiszünk abban, hogy a fenntartható megoldások lehetnek szépek, ha hozzáértő kezekbe kerülnek. Ez a kezdeményezés kiváló lehetőség volt arra, hogy megmutassuk a hazai szakma kreativitását, és a világos felületek tetőn és homlokzaton való megjelenítésében rejlő lehetőségeket kerámia tetőcseréppel” – mondta Nagy Zsolt István a Wienerberger zRt. marketingvezetője.

A benyújtott pályaművek közül a Tondach szakértői összeállítottak egy 12 alkotásból álló válogatást, melyek közül most a nagyközönség is kiválaszthatja a neki legjobban tetszőt. A vállalat oldalára feltöltött pályaműveket végig nézve az olvasók terveken láthatják, miként változtatja meg egy épület teljes karakterét a fehér színű tető.

Az egyedülálló, fehér színű PLANOTON 9 modell (korábbi nevén Inspira) áprilistól Magyarországon is rendelhető.



Létrehozás időpontja: 2023-03-02 11:54:08
Utolsó módosítás időpontja: 2023-03-06 18:02:22
Cimkék: tetőcserép, tondach; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 2448; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47436