KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

3D tervekkel és speciális zsaluzatokkal épül a Szent Ágoston prépostsági templom

A legmodernebb háromdimenziós zsalutervek és zsaluzatok könnyítik a szakemberek munkáját a gödöllői Szent Ágoston prépostsági templom szerkezetének építésénél. A Meva innovatív megoldásainak egész sorával segíti a projektet.

A Premontrei Rend Szent Ágoston prépostsági temploma hamarosan Gödöllő városképét gazdagítja.  Az alapkőletétel 2022. január 24-én ünnepélyes keretek között megtörtént, és már javában folynak a munkálatok. A generálkivitelező Fejér-B.Á.L. Zrt. a System Novum Innovatív Kft. szakembereit bízta meg a szerkezetépítéssel. Cserháti József, a szerkezetépítő felelős projektvezetője a komplikált feladatot a zsalugyártó MEVA műszaki támogatásával vitte véghez. A zsalugyártás egyik legnagyobb piaci résztvevője háromdimenziós tervei és egyedi zsalurendszerei révén könnyítette meg a kivitelező dolgát.

3D tervek könnyítik a zsaluzást

A zsaluzás folyamatában több ponton is segítettek Katus Richárdnak, a Meva zsalutechnológusának REVIT 3D programmal készített háromdimenziós tervei. Olyan bonyolult, egyedi kivitelezési folyamatokat tettek átláthatóvá, mint például a csaknem 30 méteres északi és déli templomtornyok változó geometriája. A modern műszaki megoldás sokszor az állványok elhelyezésében is nagy segítséget jelentett a mesterek számára. 3D tervezés előnye azonban nem csupán a pontosság és a bonyolult geometriai formák lemodellezése, hanem az is, hogy a tervek gyorsan elkészíthetők, és telefonon, tableten bármikor elérhetőek.

Három dilatációra tagolva

A tervezett épület-együttest statikai-tűzvédelmi, kivitelezési és ütemezési igények szerint három dilatációs egységre bontották.

A prelátusi bejárati előcsarnok, a plébánia és a Gyümölcsoltó Boldogasszony Kápolna szárnya alkotja az első dilatációs részt. Ennek földszintjén, a közlekedőkből az oldalkápolna, a plébánia helyiségek, és vizesblokkok érhető el. Az emeleten tanterem, vizesblokkok, a tetőtérben pedig gépészeti helyiségek találhatók.

A második dilatációs rész maga a templom épülete. Alagsorában kolumbárium, raktárak, és egy altemplom kapott helyet. A földszinten a kereszt alaprajzú templomhajó hatalmas belmagasságú tere, hátuljában az emeleti karzattal, mellette pedig a két templomtorony, lépcsőházak és a további kiszolgáló épületrészek épülnek. Végül, a harmadik dilatációs egység, a templom kereszthajója, amelyhez egy eldilatált keresztelő kápolna kerül majd kialakításra.

Különleges tornyok speciális zsaluzata

„A templomon belül a két tornyot, mint érdekességet mindenképpen érdemes megemlíteni. Geometriájuk ugyanis eltér egy átlagos toronyétól. A húsz méteres magasságban található, 6 m magas befele dőlő falak építése sajátos alkalmazástechnikát igényelt: egy oktogon alakú felépítmény épült a csúcsig, amelyhez a MEVA 135 fokos fix sarkokelemeit nagy elégedettséggel és jó eredménnyel alkalmaztuk!” -emelte ki Cserháti József.
- „További érdekesség a főhajó és kereszthajó találkozásánál kialakuló keresztboltozat.
Megépítése hagyományos módon történik, a henger felületek áthatását deszka zsaluzatból alakítjuk ki.

Innovatív technológiák sora

Nem csupán a háromdimenziós tervek segítették a szerkezet kivitelezését. A Meva más rendszermegoldásait is bevetették a szakemberek a munka során. Ilyen volt, a kúsztatott zsaluzási eljárás, amely a templomtornyok kialakításánál játszott kulcsszerepet. Ehhez a MEVA KAB 190-es speciális robosztus munkaállványt használták. A KAB minimális mennyiségű kiegészítővel a magasépítés szinte bármely helyzetében alkalmazható, gazdaságosan, a lehető legbiztonságosabb munkavégzést garantálva. A védőállványnak ennél a projektnél is jó hasznát vették.

A felmenő vasbeton szerkezetek kialakítását a Mammut350 falzsaluzat könnyítette meg. A robosztus, akár 100kN/m2 frissbetonnyomás-felvevő képességű, nagy teljesítményű zsalu gyors betonozási időket garantál, ami nagy felületének és gyors összeszerelhetőségének köszönhető. Ezt az adottságát a templom építése során jól ki lehetett használni.

A legnehezebb dolga mégis talán az oldalhajó, illetve főhajó pilléreit összekötő íves gerendák kivitelezésével volt a szakembereknek, ami speciális állványzatot igényelt. A MEVA MEP állványzatával azonban ezt is megoldották, pontos elhelyezésében a már korábban említett 3D terv volt a mesteremberek segítségére. A MEP előnye, hogy kevés támasszal rendelkezik, így csupán néhány alapelemből stabil tartóállvány szerelhető, ráadásul bármilyen geometriához tökéletesen alkalmazkodik.

Bővebb információ Meva zsalurendszerekről: https://shop.meva.hu/termekek


Létrehozás időpontja: 2022-11-28 15:18:39
Utolsó módosítás időpontja: 2022-11-29 14:18:42
Cimkék: meva, godollo, Szent Ágoston, templom; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 3051; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47354