KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

6.000 napelem mennyi energiamegtakarítást eredményez?

6.000 napelemre van szükség ahhoz, hogy évente pontosan 372 tonnával kevesebb szén-dioxid kerüljön a levegőbe, ami hozzávetőleg 400 család hagyományos éves energiafelhasználásával keletkező kibocsátásnak felel meg. Ezt a belga, könnyűszerkezeti acélcsarnokokat gyártó Frisomat cégközpontjának felújításánál állapította meg, miután a 35. 000 m2-nyi épület 10. 000 m2-es tetejére a tudatos környezetvédelmi koncepció megvalósításának részeként napelemeket szereltek fel.

400 család szükségletét fedező energia
A belga Frisomat-anyavállalat éves energiafelhasználásának becsült mértéke 1. 250. 000 KWh: tehát körülbelül 400 család szükséglete. Ezen energia előállítása egyenértékű a már említett éves 372 tonna CO2 kibocsátással, melynek előállításához nem kevesebbre, mint egy 53 hektáros, 16. 000 fát magába foglaló erdő feláldozására lenne szükség. A magas számok tükrében érthető, 2011 óta miért célja a Frisomatnak 80%-ban zöldenergiával dolgozni.

Egységes szemlélet és koncepció a működés minden területén
Hidegen hengerelt, horganyzott acél alapanyagú csarnok 7 alaptípusának több száz variációja épült már meg az elmúlt 35 évben a világ számos országában, a legkülönbözőbb éghajlati körülmények között, változatos igénybevételeknek és előírásoknak megfelelően. A több mint 20 000 megvalósult csarnok a legváltozatosabb funkciót látja el: mezőgazdasági csarnoktól, tárolón és istállón át a sportcsarnokig és több egységből álló gyártócsarnokig, repülőgéphangárig szolgálja a megrendelők igényeit.
A mára több kontinensen jól ismert Frisomat cégcsoport számára fontos, hogy az országokat átszelő szállítmányozást is környezetkímélő módon oldja meg, így a vízen való transzfert preferálja a közúti közlekedéssel szemben. A szállítás költségének optimalizálása mellett sokszor döntő szempont a beruházás költségének minimálisra csökkentése is. A könnyű és egyszerű szerkezetnek köszönhetően egy Frisomat csarnok összeszerelését akár két szakember is el tudja végezni. A felhasznált anyagok nem igényelnek helyszíni hegesztést vagy darabolást, továbbá a szerkezet építésénél alig keletkezik hulladék, ami mégis, az szinte teljesen, 98%-ban újrahasznosítható, ezért kevésbé károsítja a környezetet. A Frisomat esetében a gyártási technológiánál a falvastagság 0,25 mm-kénti változtatási lehetőségének köszönhetően sokkal pontosabb a feltétlenül szükséges acélmennyiséget meghatározása. A gyártás során a cég semmiféle kémiai vegyszert sem használ.

Napelem az acélcsarnokon
Mindehhez a gondolkodáshoz illeszkedik, ezzel együtt a koncepció része, hogy a belga cégközpont mára megújuló energiaforrást hasznosító energiafelhasználásra állt át. A cég le akar számolni azzal a tévhittel, hogy minden nagyméretű ipari létesítmény a nagy energiafogyasztásáról ismert, így a napenergia integrálása illik a Frisomat által képviselt környezetvédelmi koncepcióba. A 35. 000 m2 nagyságú központi anyavállalat a dél-felé orientáló, 1 fokos hajlásszöggel épült, 10. 000 m2 gyártetőt a napenergia felfogására használja. A tetőhajlásszög megfelelő a napelemek felhelyezésére, amelyeknek köszönhetően a Frisomat még gazdaságosabbá tette működését. Darabra 6. 000, területre 10. 000 m2-nyi, a belga Ikaros Solar cég biztosította polikristályos napelem segítségével a gyár az energia 80%-át napenergiából nyeri.


 

További információ: www.frisomat.hu


Létrehozás időpontja: 2014-06-02 16:17:55
Utolsó módosítás időpontja: 2014-06-27 08:01:09
Cimkék: frisomat;
Megtekintések száma: 11779
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42024