KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A Csontos Györgyi tervezte épület a FIABCI World Gold Winner díját nyerte el.

Digitális Erőmű és Nemzeti Filmtörténeti Élménypark  - Az ózdi gyártelep rehabilitációja - építész: Csontos Györgyi DLA

A 70. alkalommal megrendezett FIABCI World Prix d’Excellence díjadó gáláján a World Gold Winner díjat nyert a Csontos Györgyi által tervezett ózdi Kultúrgyár Projekt a Heritage Category elnevezésű szekcióban.

A FIABCI – Nemzetközi Ingatlanfejlesztő Szövetség – által évente odaítélt díjról a világ ingatlan fejlesztőiből álló nemzetközi zsűri döntött, amely méltatta a Kultúrgyár Projekt társadalmi hasznosságát az épített örökség megóvása, a barnamezős területek revitalizációja, ipari örökségből kulturális közösségi tér létrehozása szempontjából.

A 2016-ban átadott Digitális Erőmű és Nemzeti Filmtörténeti Élménypark épületei az elmúlt évek során már több nemzeti és nemzetközi díjat és jelölést bezsebeltek: 2017-ben Pro Architectura díjjal jutalmazták a tervezői munkát, míg tavaly a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton nyert első díjakat.

Az ózdi beruházás egy helyi építész, a műemlékvédelem és az ózdi Önkormányzat szándékainak metszéspontjában indult útjára. Csontos Györgyi 2001-ben kezdett tanulmányokat folytatni az ózdi gyártelep rehabilitációjával kapcsolatban. Munkájának köszönhetően a terület egy része már ekkor védetté vált.

A 19. század közepén indult ipari fejlesztéseknek hatására alapította meg a Gömöri Vasművelő Egyesület az ózdi vasgyárat, amely 150 éven át működött. A barnamezős terület – Ózd egykori kohászati gyárának épületeit is beleértve – az 1800-as években fejlődésnek indult észak-magyarországi ipari régióban található. Az elmúlt évszázad folyamán a gyár és épületei a város és az ország egyik legjelentősebb nehézipari központjává váltak, egészen a rendszerváltásig, ezt követően a területet elvesztette korábban betöltött indusztriális szerepét. A sokáig üresen álló műemlék komplexum néhány évvel ezelőtt megújult, és az egykori gyár helyére a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által működtetett Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és az oktatási központként funkcionáló Digitális Erőmű került.

A tervet és az épületeket a Magyar Építész Kamara is benevezte az Európai Unió Kortárs Építészeti díjára, a Mies van der Rohe díjra, de nem került a 40-es listára.

Az épületek helyreállításánál fontos szempont volt, hogy öko-kulturális szempontból is megfeleljenek az elvárásoknak. A felújítási munkák során központi szerepet kapott az ipari múlttal rendelkező város emblematikus épületeinek megőrzése, és az, hogy a felújítás a mai kor igényeinek, kihívásainak megfelelően történjen. Mindezt olyan megoldásokkal érték el, mint az ipartörténeti tárgyak térelemekként való megjelenítése vagy őshonos növények alkalmazása a területalakításnál. A projekt során felújították a századfordulós gyárépületeket – Fúvógépház, Erőmű, iskola -, megújult a Múzeum, rendbe tették a patak medert és megvalósult a gyár történetét bemutató szabadtéri múzeum (az épületek közötti szabad területen) is. 

Az idei elismerés, a World Gold Winner díj elismerése a nemzeti építészeti örökség kulcsfontosságú szerepének a magyar kultúrában.

 

források:

https://www.octogon.hu/epiteszet/a-vilag-legjobbja-lett-az-ozdi-digitalis-eromu/?fbclid=IwAR1T9LnsPhmwrmjh3Nup7QcdRrvGDAMBB5MlGLaKcUSDtTnFvnFY5vQkGGY

http://meonline.hu/archivum/megtalalt-kozeppont/

http://epiteszforum.hu/megnyilt-az-ozdi-digitalis-eromu-es-a-nemzeti-filmtorteneti-elmenypark

http://epiteszforum.hu/kiszinezett-barna-zona-az-ozdi-projekt

Fotókat készítette: Danyi Balázs


Létrehozás időpontja: 2019-06-06 15:36:58
Utolsó módosítás időpontja: 2019-06-07 12:44:59
Cimkék: fiabci, csontos györgy, winner; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 4161
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45345