KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Benedetta Tagliabue (MIRALLES-TAGLIABUE EMBT / Barcelona) előadása

időpont: 2014. október 8. 10:00
helyszín: MOME - Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Zugligeti út 9-25.

A Hello Wood meghívására a barcelonai székhelyű világhírű építész, Benedetta Tagliabue látogat el Magyarországra, ahol a Design Hét Budapest 2014 alkalmából tart előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktori iskolájának keretein belül október 8-án 10 órakor az egyetem nagy előadójában (1121 Budapest, Zugligeti út 9.) Blending and experimentation (Ötvözés és kísérletezés) címmel. Benedetta az elmélet és gyakorlat kapcsolatáról, az iroda és a hozzá szorosan kapcsolódó Miralles alapítvány munkájáról, eddigi sikerekről és a jövő kihívásairól, valamint arról beszél, hogy milyen nőként, építészként érvényesülni.

"Határozott, lobbanékony, meglepő, komplex, nyitott építészet, mely olyan, mint a város, amelyből származik: Barcelona. ” - mondta Charles Jencks világhírű építész, amikor a Brit Királyi Építészeti Intézet (RIBA) róla elnevezett Jencks-díját tavaly átadta Benedetta Tagliabuenak. A díj prezstízsét és szakmai rangját az is mutatja, hogy korábbi díjazottak között olyan építészek szerepelnek, mint Zaha Hadid vagy Rem Koolhas. Benedetta Tagliabue a legismertebb kortárs építészek közé tartozik. Nevéhez olyan markáns épületek fűződnek, mint az edinburgh-i Új Skót Parlament, Utrechti Városháza, a barcelonai Santa Caterina piac és környéke, a Diagonal mentén álló park, valamint a 2010-es Sanghaji Világkiállítás Spanyol Pavilonja, melyet a RIBA 2011 legjobb nemzetközi épületének választott. Tagliabue irodája, a Miralles-Tagliabue EMBT az idei Hello Wood alkotótáborban is képviseltette magát, ugyanis az iroda egyik vezető építésze, Salvador Gilabert Sanz az egy hetes táborban vezetett egy külföldi és magyar diákokból álló csapatot. A Hello Wood meghívására pedig ezúttal Tagliabue is ellátogat Magyarországra, ahol a Design Hét Budapest 2014 alkalmából tart előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktori iskolájának keretein belül október 8-án 10 órakor az egyetem nagy előadójában (1121 Budapest, Zugligeti út 9.) Blending and experimentation (Ötvözés és kísérletezés) címmel.

BENEDETTA TAGLIABUE:

Benedetta Tagliabue Velencében tanult építészetet, irodáját pedig Enric Miralles spanyol építésszel közösen 1994-ben alapította meg Barcelonában. A Miralles-Tagliabue EMBT 2010-ig barcelonai székhellyel működött, abban az évben megnyitották sanghaji irodájukat is.
Tagliabue főként Európában, Kínában és Tajvanon dolgozik, irodájának munkái széles skálán mozognak: akad közöttük ipari épület, magánház, de van köztük számos középület és köztéri rekonstrukció is. Az iroda egyik specialitása az építészet és a dizájn közötti határok megszüntetése, valamint a városi épületek és közterek közötti harmóniára való törekvés a fenntarthatóság és a zöld gondolkodás jegyében. Az EMBT ars poeticája az építész és a megrendelő közötti szoros és kreatív együttműködés, miközben az épületeik tervezésekor különösen fontos számukra a kulturális és a történelmi kontextusban történő elmélyedés.
A jelenleg többek között egy sanghaji egyetemi épület, egy tajvani felhőkarcoló, egy madridi szociális lakóház tervein és építésén dolgozó Tagliabue vendégprofesszorként megfordult már a Harvard és a Columbia egyetemeken is, míg poétikus építményeiért a világ számos pontján kapott rangos építészeti díjakat. Benedetta Tagliabue budapesti előadásban az elmélet és gyakorlat kapcsolatáról, az iroda és a hozzá szorosan kapcsolódó, Enric Miralles szellemi hagyatékával és a kísérleti építészet promociójával foglalkozó Enric Miralles Alapítvány munkájáról is beszél. Blending and experimentation (Ötvözés és kísérletezés) című előadásában szó esik eddigi sikerekről és a jövő kihivásairól, valamint arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie annak, aki nőként akar érvényesülni az építészet területén.
www.mirallestagliabue.com

A program a Design Hét Budapest 2014 eseménysorozat hivatalos része.

A részvétel ingyenes.

Szervező: Hello Wood Kft., Partnerek: Design Terminál és Spanyol Királyság Magyarországi Nagykövetsége, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem


Létrehozás időpontja: 2014-10-06 13:38:05
Utolsó módosítás időpontja: 2014-10-06 13:38:05

Megtekintések száma: 6375
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42317