trinkbet trinkbet trinkbet lirabet lirabet lirabet betrupi betrupi betrupi venüsbet fenomenbet aresbet mrcasino betlio betlio betlio
1xbet 1xbet bahisno bahsegel casino siteleri ecopayz güvenilir bahis siteleri canlı bahis siteleri iddaa bülteni restbet canlı skor süper lig superbahis mobilbahis marsbahis giriş marsbahis giriş marsbahis giriş marsbahis giriş marsbahis giriş marsbahis giriş marsbahis giriş marsbahis giriş marsbahis giriş marsbahis giriş marsbahis giriş marsbahis giriş marsbahis giriş marsbahis giriş marsbahis giriş marsbahis giriş
venusbet
Magyar Építész Kamara weboldala - Borászat az acélcsarnokban - Példa a felhasználási lehetőségek tárházából
KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Borászat az acélcsarnokban - Példa a felhasználási lehetőségek tárházából

Acélépület egy borvidéken? Elsőre talán táj-idegennek hangzik. Ám a mezőgazdaság számos területén, úgy a bortermelés során is vannak olyan funkciók, ahol egy modern könnyűszerkezetes acélcsarnok kézenfekvő megoldás. Ezt nem csupán a borairól híres franciaországi példán láthatjuk.

 

       
                          dél-francia borászat                                                                                 Gál Pincészet Magyarországon

 

A magyar társai között talán kicsit furcsának tűnik a Dél-Franciaországban épült borászat, ami azonban jól példázza a Frisomat csarnokok felhasználási lehetőségeinek sokszínűségét: 

            

Magyarországon is egyre gyakoribb, hogy egy-egy borászat tulajdonosa hasonló épületben gondolkodjon, jóllehet itthon ebben a tekintetben inkább a hagyományosabb építészeti stílus uralkodik. Gálné Dignisz Éva, a Budapesttől 25 km-re, Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu községek dűlőiben fekvő, 76 hektáros szőlőbirtok, a Gál Pincészet egyik tulajdonosa szerint nem az ővék az egyetlen acélcsarnok. Sőt egymás után sorolja azokat a borászatokat, ahol már vannak acélcsarnokok, vagy véleménye szerint bizonyos funkciók esetén ebben gondolkodnak. 

Funkcióhoz választva

Több kontinens számos országában használják a Frisomat praktikus csarnokait, különböző mezőgazdasági területeken, gép- és terménytárolóként, lovardaként, élő állat tartására, élelmiszer-feldogozásra, akár hűtőházi funkcióval. Ha van olyan borász, aki izgalmas, különleges, akár meghökkentő, vagy éppen kifejezetten praktikus, a funkcióhoz maximálisan illeszkedő megoldást keres, annak az egyedi acélcsarnok sem kerülheti el a figyelmét, hiszen feltétlenül új megközelítést kínál.

„A birtok többi épülete hagyományos szerkezetű, tégla építésű. Először mi is kicsit aggódtunk, hogy fog illeszkedni a csarnok a többihez. Ezt a látványával igyekeztünk kompenzálni, de mára egyáltalán nem érezzük idegennek.” – mondta el Gálné Dignisz Éva a két ütemben megépült közel 360 m2-es, hőszigetelt Frisomat csarnok kapcsán. – „Az első ütemben a cél a több méter magas kombájn zárt térben való elhelyezése volt. Ezt a funkciót, kifejezetten a szükséges széles kapuk miatt így volt a legegyszerűbb megoldani.” 

A hordók tárolása és kényelmes mozgatása mellett a csarnokban olyan helyiségeket is kialakíthatunk, ami a borászati tároláson túli feladatokat is ellátja: legyen szó galériáról, szintosztó födémről, közbenső válaszfalakról vagy előtérről. Ezekhez az igényekhez a sok éves tapasztalatra alapozva kialakított csarnoktípusok rugalmasan, akár különbözős desingelemek figyelembe vételével, a borászat arculatára alakíthatóak.

A Gál Pincészetben éppen most elkészült második ütemben már az hőfokszabályozós érlelő-erjesztőtartályok, a palackozó és cimkéző funkciók is az új csarnokban kaptak helyet. „A hagyományos, földbe vájt pincéknél, ahol a hűtés-fűtés funkciót maga földborítás látja el, a speciális szellőzés, a pára-lecsapódás a fahordós érlelésű fajták esetén előnyösebb. A mi borstílusunkhoz, a reduktív könnyed borok tárolására ez a megoldás teljesen megfelel, bár nekünk is vannak fahordós boraink. De ez lesz az első év, hogy látjuk, milyen az eredmény. Nagyon bizakodóak vagyunk: az épület eddig minden tekintetben beváltotta a hozzá fűzött reményeket.”

A jó bor előállításához fontos tehát a klíma, a hordók, a palackok számára biztosított megfelelő hőmérséklet-szabályozás, amiben az épület szigetelése döntő szerepet játszik. Ennek kielégítésére a Frisomat az igényeknek megfelelő paraméterekkel rendelkező szendvicspaneleket alkalmaz. A francia borászat esetében ezek kőzetgyapot töltéssel készültek, míg a Gál Pincészet új épülete 10 cm-es poliuretán habbal szigetelt. „A fűtési költségünk minimális volt, a munkagépet és a hordókat körülvevő levegő hőfoka télen nem esett 4oC alá.” 

 Másik fontos szempont, hogy mennyi fény jut az épületbe. A Frisomat szakemberei a tervezővel együttműködve a csarnok kialakítása során alapoznak a felhasználási terület általános előírásara – esetünkben mi a legjobb a bornak – és természetesen a megrendelői igényeket is figyelembe veszik.

 

„A legfőbb szempont a gyorsaság volt”

A Frisomat tüzihorganyozott előregyártott elemeinek köszönhetően akár pár hét alatt áll is a csarnok. Nem volt ez másként a magyar borászat esetén sem, ahol ez kifejezetten döntő szempont volt. „Sajnos az előkészületekkel a vártnál több idő ment el, így az, hogy alig 3 hét alatt az általunk elkészített alapra felhúzták a csarnokot kifejezetten előnyös volt.”

A helyszínen az megtervezett csarnokhoz szükséges elemeket ugyanis már csak össze kell csavarozni, és a szerkezet kész is. Így a szükséges utómunkálatok elvégzése után pár héten belül be is költöztethetjük borászatunkat. Az időtakarékos kivitelezési munkafolyamat mellé a kis önsúllyal rendelkező panelek gazdaságos gyártási és szállítási költsége párosul. 

Economy és Prémium

A Frisomat már több mint 35 éves tapasztalattal a háta mögött állít elő acélcsarnokokat, folyamatosan követve a megrendelők igényeit és a technika fejlődését.

Az tüzihorgonyozott csarnokok nagy előnye sok más mellett a gazdaságosság.

A Franciaországban megépült borászat csak egy, a Frisomat legváltozatosabb igényeket kielégítő, különböző tetőhajlásszöggel, akár egyedi, extra designnal készülő, mégis gazdaságos Premium csarnokai közül. Ugyanakkor, ha egy kisebb, a Csepel-szigeten működő borászathoz hasonló, egyszerűbb kialakítású és műszaki tartalmú épület is megfelel céljaiknak, érdemes körülnézni a Frisomat Economy csarnokainak választékában. A hosszú élettartam és a minimális karbantartási igény mellett a csarnok gyorsan, pár hét alatt elkészül, amelyről a Frisomat gyakorlott szerelői gondoskodnak. További előny, hogy a tűzvédelemmel sem kell külön foglalkozni, ugyanis a Frisomat csarnokai tűzvédelmi tervezéssel együtt készülnek, ami csak egy a tervezés során nyújtott támogatások sorában.

www.frisomat.hu 
 

 

 


Létrehozás időpontja: 2016-03-29 11:05:00
Utolsó módosítás időpontja: 2016-03-29 14:12:39
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 9162
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43375