KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Döntött üveghomlokzat hátsókúpos technológiával rögzítve

Porsche Múzeum, Stuttgart

Delugan Meissl, bécsi építész koncepciója valósult meg a 2009-ben épült stuttgarti Porsche Múzeum tervezésénél különböző geometrikus formákkal, amelyek a derékszöget nagyrészt nélkülözik. Külön érdekesség, hogy az épületet a látogatók felé döntött üveghomlokzat zárja le a Porsche tér irányában.

A futurisztikus építmény új határokat feszeget, ezzel Stuttgart új építészeti fénypontját állítva fel. A 35 000 tonnás óriás acélból, üvegből és fémburkolatból áll, amely 5600 négyzetméteres kiállítóteret rejt magában.

Kihívás az üveghomlokzattal kapcsolatban

A külső oldali üvegfal vertikális irányban 16,5°-ban dől kifelé. A hajlásszög alapján az építési előírások szerint ez már ’fej feletti’-üvegezésnek minősül, ahol nyitott fúgákkal lettek az üveglapok egymás mellé építve. Emiatt több szigorú német előírásnak kellett megfelelnie.

Az alkalmazott fischer FZP-G rendszer

A hátsókúpos technológiának köszönhetően világszerte először vált lehetővé olyan üveg pontmegfogás alkalmazása, ahol az üveglapokat nem kell teljesen átfúrni. A teljesen sík külső felület sokkal esztétikusabb, mivel nem állnak ki áttörések a felszínből, így a homlokzat koszolódása, foltosodása is sokkal csekélyebb mértékű.

A fischer FZP-G-Z német építőhatósági engedéllyel rendelkezik. Mely engedély maximum 2mx3m méretű üveglapokra érvényes, és kiszellőztetett külső burkolatként alkalmazható DIN 18516-41 szerint, illetve függönyfalakhoz. A rögzítőelem beépíthető mind egyrétegű biztonsági üvegbe (ESG), mind rétegelt ragasztott biztonsági üvegbe (VSG). Az üveglapok rendelkezhetnek akár felületi kezeléssel, bevonattal is.

A Porsche Múzeum új dimenziókat nyitott az építéstechnológiában. Ehhez hozzájárul az üvegezett panoráma homlokzat rendkívüli kialakítása. Többek között lehetővé vált a műszakilag igényes, esztétikus megoldás létrehozása a beruházás tervezői, illetve a fischer vállalat mérnökei jóvoltából.

https://www.fischerhungary.hu/hu-hu/megoldasok/ipar/act

Kovács-Sebestény Szabolcs       szabolcs.kovacs-sebesteny@fischerhungary.hu

Komár Attila                                     attila.komar@fischerhungary.hu

 


Létrehozás időpontja: 2019-12-12 16:17:43
Utolsó módosítás időpontja: 2019-12-16 19:11:39
Cimkék: porsche, cikk, museum; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 3440
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45796