KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Egy kötetben a magyar design 2013-as legjei - Megjelent az első Magyar Design Évkönyv

Budapest, 2014. július 17.– A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem gondozásában megjelent a Magyar Design Évkönyv 2013 című kiadvány. A magyar-angol nyelvű Évkönyv hiánypótló munkaként a designszakma több évtizedes adósságát rendezi: összegző módon, koncentrált formában foglalkozik a kortárs magyar design eredményeivel és jelenségeivel, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy Magyarország emelt fővel léphessen be a nemzetközi párbeszédbe.

Az e-book formában ingyenesen letölthető kiadványban, amely a www.hdy.hu oldalon is elérhető, hat esszé mellett több mint 130 projekt kapott helyet.

A 2000 nyomott példányban, illetve e-book formátumban is elkészült könyv – vállalásának megfelelően – a hazai designszcéna 2013-ban elért eredményeire, figyelemre méltó alkotásaira koncentrál. Egyrészt a kiadvány elején található hat esszén keresztül elemzi a releváns hazai jelenségeket (a követő tervezés problematikájától kezdve a startup-lázon keresztül a divatos designaktivista tendenciákig), másrészt speciális, a világ nemzetközi trendjeit is figyelembe vevő tematika/hívószavak mentén strukturálja a tavalyi év több mint 130 alkotását és projektjét.

Az Évkönyv főszerkesztője Halasi Rita Mária designszakértő, kurátor, a MOME Ponton Galériájának igazgatója, aki a Design Hét Budapest fesztivál vezetőjeként 2008-2013 között szerzett tapasztalatával a magyar designszakma meghatározó alakja. A szerkesztőség minden egyes tagja véleményformáló szakember a maga területén. Hoffmann Petra designszakértő, blogger a legnépszerűbb hazai designtematikus blog, a Stilblog alapítója. Kovács Dániel művészettörténész, újságíró 2009-2013 között a legolvasottabb építészeti és designmagazin, a hg.hu főszerkesztőjeként szerzett nevet a szakmában. Szentpéteri Márton eszmetörténész, designkritikus pedig az ország első számú designelméleti szakembere, s a témában számos antológia szerkesztője, több önálló monográfia szerzője. Munkájukat a MOME vezető oktatóinak hétfős tanácsadó testülete segítette.

A kiadvány és a hozzá kapcsolódó honlap grafikai arculata Katyi Ádám grafikus, tipográfus nevéhez fűződik. A külföldön élő, frissdiplomás tervező meghívásos pályázat útján nyerte el a megbízást. 2013-ban tervezett Westeinde betűcsaládja határozza meg az Évkönyv vizuális arculatát.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a magyar designtörténet alakításában mindig is komoly súllyal, vezető szerepben volt jelen. Az egyetem szellemi műhely létéből magától értetődően következik, hogy a nemzetközi szakmai párbeszédbe írásos műveken keresztül is bekapcsolódik, vagyis szakkönyveket, szakfolyóiratokat jelentet meg.

A hazai designélet talán a designrecepció területén halmozta fel legnagyobb adósságát, és ez a deficit mára olyan erőssé vált, hogy komolyan akadályozza a továbblépést, s jelentősen leárnyékolja Magyarország nemzetközi láthatóságát. A MOME mint a kreatív ipar legitim és hiteles szereplője ezt az anomáliát próbálja felszámolni legújabb kiadványával, a Magyar Design Évkönyv 2013-mal. A print és online formátumban is elérhető, ingyenes kiadványt a designszcéna valamennyi szereplője haszonnal forgathatja, a szakpolitikai döntéshozók csakúgy, mint a diákok vagy az érdeklődő laikusok.

Az Évkönyvnek nem az volt a célja, hogy a 2013. évi magyar designélet valamennyi szereplőjét regisztrálja és dokumentálja. Sokkal inkább tematikus válogatást kínál, amelyben egymás mellé került évközi hallgatói feladat, diplomamunka és professzionális termék. Az Évkönyv természetesen nem pusztán a MOME eredményeire koncentrál, hanem a magyar designélet egészére, így a társintézmények és a nem MOME-n végzett designerek alkotásai ugyanolyan súllyal szerepelnek a kiadványban, mint a „saját” termés, sőt, a külföldön élő magyar tervezők sem kerülték el a szerkesztők figyelmét.

A Magyar Design Évkönyv ingyenes kiadványa 2014-től kezdve a tervek szerint minden évben megjelenik.  

Az Évkönyvhöz tartozó minisite: www.hdy.hu  

A kiadvány kétféle e-book formátumban ingyenesen letölthető az Évkönyv honlapjáról (www.hdy.hu), továbbá az App Store-ból is elérhető a Magyar Design Évkönyv 2013 Hungarian Design Yearbook címen.

A Magyar Design Évkönyv 2013 megjelenését a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatta és a MOME kiválósági projektjeként jött létre.

További információ:
Halasi Rita Mária, főszerkesztő−projektvezető
E-mail: hdy@mome.hu
Mobil: 06 20 914 3810
www.hdy.hu

A sajtóanyag és felhasználható képek letölthetőek a www.hdy.hu oldalról.
 
A Magyar Design Évkönyv 2013 legfontosabb adatai

Felelős kiadó:
Kopek Gábor
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Alapítvány

Főszerkesztő−projektvezető:
Halasi Rita Mária

Szerkesztők:
Hoffmann Petra
Kovács Dániel
Szentpéteri Márton

Projektmenedzserek:
Bodnár Barbara
Hoffmann Petra

Kiadványterv:
Katyi Ádám

Betűtípus:
Westeinde Caption

Papír: Claro Bulk 1.1., 115 g (belív), matt műnyomó 350 g (borító)

Példányszám: 2000

Terjedelem: 216 oldal belív + 4 oldal borító

Támogató:
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

 


Létrehozás időpontja: 2014-07-18 06:11:30
Utolsó módosítás időpontja: 2014-07-18 06:14:24

Megtekintések száma: 10758
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42131