KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Elhunyt Preisich Anikó belsőépítész hosszú betegség után életének 82. évében

A Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban festő szakon érettségizett 1956-ban. A gyógypedagógiai vagy pszichológiai pálya vonzotta, de építész édesapja hatására az Iparművészeti Főiskola belsőépítész szakát választotta.

1962-63-ban Berlinben, a Weissensee-i főiskolán töltött ösztöndíjasként egy évet. 1968-tól lakásszociológiai vizsgálatokat vezetett Budapesten, elsősorban az akkor épülő házgyári lakásokban.

Több tanulmánya, cikke jelent meg ebben a témában, néhány előadást is tartott.

1978-ban az akkor alakuló Design Center munkatársa lett, amelyet volt főiskolai kollégája, Pohárnok Mihály vezetett. Nagy lelkesedéssel vett részt közel tíz évig a szervező munkában, s ezzel párhuzamosan visszatért a rajzasztalhoz is, mint önálló tervező.

Több nagyobb megbízása közül a jelentősebbek: Agrimpex-Monimpex irodák, Tállya utcai óvoda, Aranyászok söröző, Sziráki Kastélyszálló, Szegeden Kass János galériája, Chez Daniel vendéglő.

1988-ban, mielőtt az IKEA első budapesti áruházát megnyitotta, az áruházlánc svédországi vezetése megbízta egy teljes körű lakásberendezési könyv elkészítésével. A könyv 1989 novemberében jelent meg, s nagy sikert aratott. Ezt követően az IKEA kelet-európai központja bécsi termékfejlesztési részlegénél alkalmazták 1993-ig, nyugdíjazásáig.

A nyugdíjazás új kezdetet jelentett. Magántervezőként, régi barátokkal együtt alapított egy kis irodát, mely elsősorban magánlakások tervezésével foglalkozott, egyszerű kis lakások átalakításától a pazar paloták berendezéséig minden szinten. A cél minden esetben az volt, hogy a megrendelő jól érezze magát az új lakásban. Ehhez nemcsak szakmai tudásával, hanem empátiájával és harmóniateremtő képességével is hozzá járult.

2003-tól kezdve kapcsolatban állt a szellemi sérülteket foglalkoztató Baltazár Színházzal, amellett, hogy darabjaik díszleteit tervezte, segített nekik, hogy a világot nagyobb összefüggéseiben és optimistábban lássák. A Baltazár Színház életében igen fontos szerepet játszott, mint ahogy számára is rendkívül fontos volt ez a kapcsolat.

Preisich Anikó férje Király József Kossuth díjas belsőépítész volt.

Forrás: Belsőépítészeti Tagozat facebook oldala

 


Létrehozás időpontja: 2019-10-11 21:23:13
Utolsó módosítás időpontja: 2019-10-11 21:26:21
Cimkék: elhunyt, preisich, anikó; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 9298
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45531