KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Épített örökségünk titkai – újra várnak a Kulturális Örökség Napjai helyszínei

Történeti épületek és kertek nyitják meg kapuikat idén szeptemberben is.

Ha szeptember, akkor kihagyhatatlanul érkezik a Kulturális Örökség Napjai. Az Európa-szerte népszerű, az épített örökségünket ingyenesen bemutató rendezvénysorozat – melyet idén szeptember 18-19-én rendeznek meg – több mint húsz éve hozza közelebb az érdeklődőkhöz műemléki értékeinket. A szervezők továbbra is örömmel fogadják olyan csatlakozni kívánó történeti épületek és kertek tulajdonosainak, kezelőinek jelentkezését – akár intézményekről, akár magánszemélyekről legyen szó – akik szívesen bemutatnák kulturális örökségünk kincseit.

A nagy hagyománnyal rendelkező, tízezreket megmozgató és minden évben megújuló, Kulturális Örökség Napjai idén is várja országszerte az épített örökség iránt érdeklődő látogatókat a szeptember 18-19-i hétvégén.

Az esemény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, aki a kulturális örökség védelmének elkötelezett támogatója. A védnökséget Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető, a kulturális örökségvédelemért felelős miniszter vállalta.

Ezen a hétvégén olyan ingatlanok, kertek, valamint intézmények, múzeumok és más érdekes helyszínek is megnyitják kapuikat, melyek az év többi részében nem, vagy csak igen korlátozottan látogathatók.

A Sándor-palota, a Belügyminisztérium és a pesti Vigadó épülete mellett sok más helyszín is látogatható lesz ezen a hétvégén, többek között a pécsi Idrisz baba türbéje, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélypark, de vezetett séták lesznek a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben és a Nyugdíjbiztosító székházában is.

A Lechner Tudásközpont szervezésében, a Miniszterelnökséggel együttműködésben megvalósuló Kulturális Örökség Napjai rendezvényre a szervezők továbbra is várják olyan helyszínek jelentkezését, amelyek szívesen fogadják a közönséget ezen a hétvégén, és bemutatják az általuk őrzött értékeket és azok történetét. Az eseményhez műemlékek helyreállítását, restaurálását bemutató szakmai sétákkal vagy egyéb, a kulturális örökséghez kötődő programmal is lehet csatlakozni.

A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) magyarországi eseménysorozata, amelynek célja, hogy történeti épületeken és kerteken, települési sétákon, változatos programokon keresztül ismertesse meg a kulturális értékeket az érdeklődőkkel.

Az ingyenes programokkal a http://oroksegnapok.gov.hu/ oldalon, a „szervezői jelentkezés” fül alatt lehet regisztrálni 2021. szeptember 10-ig.


Létrehozás időpontja: 2021-09-03 17:13:30
Utolsó módosítás időpontja: 2021-09-03 17:14:51
Cimkék: lechner, épített, örökség, titka, kulturális, nap,; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 1138
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46649