Aktuális
Kiemelkedő érdeklődés övezi a Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervpályázatát

Kiemelkedő érdeklődés övezi a Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervpályázatát

40 pályázat érkezett az új Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervére. Lánszki Regő, építészetért felelős államtitkár, országos főépítész, a tervpályázat Bírálóbizottságának társelnöke szerint ez azt mutatja, hogy a magyar építészek megértették, hogy milyen egyedülálló lehetőség a magyar építészet otthonának megteremtése.

A Magyar Művészeti Akadémia 2023. június 7-én hirdette meg a Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervpályázatának első fordulóját. A pályázatra minden építész vagy építésziroda jelentkezhetett, aki megfelelt a referenciáknak, emellett a kiíró maga is felkért a részvételre építészeket.

A pályázat célja, hogy a Magyar Kormány által az MMA részére átadott egykori BM kórház helyén (Budapest VII. kerület, Városligeti fasor 9–13.) a magyar építészet egyedülálló központja jöjjön létre. Ez az új intézmény teljesíti az építész és műemlékvédelmi szakma régi vágyát, amely szerint végre lesz kiállítótere és központja a világviszonylatban is egyik legrégebbi múlttal rendelkező magyar műemlékvédelemnek és az idén 65 éves Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központnak (MÉM MDK), amely Kárpát-medence legjelentősebb építészeti közgyűjteménye.

Ezen túlmenően otthona lehet az építészetnek, ahol külföldi, mindenekelőtt skandináv minták alapján olyan tér jöhet létre, amelyben helyet kapnak a szakmai kamarák is. Az épületben a magyar építésztársadalom méltó helyen tud majd találkozni és egymást inspirálva eszmét cserélni a magyar építészet útjairól, megismerni a nemzetközi trendeket és lefordítani azokat a magyar építészeti örökség nyelvére.

Örömteli, hogy a magyar építészek ilyen nagy számban jelentkeztek partnernek erre az egyedülálló lehetőségre. A június 29-i határidőig 40 pályamű érkezett. Mindez garancia lehet arra, hogy a második forduló során kiemelkedő színvonalú, fenntartható pályamű kerüljön kiválasztásra, amely terv alapján évtizedekre a magyar építészet méltó központja valósulhat meg.
A Magyar Kormány kiemelten kezeli a magyar építészet ügyét: 2022-ben tárcát adott az építés ügyének, az idén Parlament elé kerülő Magyar építészetről szóló törvény pedig hosszú távra biztosítja majd az építésügy keretrendszerét. Az Építészeti Központ és Múzeum feladata ezek mellett az lesz, hogy gondoskodjon arról, hogy a gazdag magyar építészeti örökség megőrzése mellett otthont és találkozóhelyet biztosít a magyar építészetnek.