KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Knauf - szigetel és nem szigetelt házak felmérése

2014. JÚNIUS 24. - JÚLIUS 20. KÖZTI IDŐSZAK ADATGYŰJTÉSBŐL SZÁRMAZÓ ELEMZÉSEK

Az előző hónap elemzéséhez hasonlóan jelen elemzés célja nem a fűtési energiafelhasználás elemzése, hanem egyrészt a komfortérzetet meghatározó belső hőmérsékletingadozás, másrészt a légtér mesterséges klimatizálásában rejlő megtakarítás bemutatása.

Amint az alábbi grafikonon megfigyelhető, a szigetelt épületben lényegesen kiegyenlítettebb a belső hőmérséklet, mivel kevésbé van kitéve a külső hőmérsékletváltozás hatásainak. Igaz ez a július 10-13. közötti tartós lehűlés időszakára is, ahol a belső hőmérséklet 2-3 °C-kal magasabb volt. A szigetelt épület felmelegedése (csúcsértékek) lényegesen kisebb mértékű a szigeteletlenhez képest.

Kedvező tényként lehet elkönyvelni, hogy 23-24 °C-os napi átlaghőmérséklet felett a szigetelt épület belső átlaghőmérséklete alacsonyabb, míg 23-24 °C alatt a szigetelt belső átlaghőmérséklete magasabb – így a szigetelt épület mindkét esetben kedvezőbb klímát biztosít.

Légkondicionáló berendezés alkalmazása esetén a szigetelt épületben - a fűtést szolgáló kazánhoz hasonlóan - ritkábban és rövidebb időszakokra kapcsol be a berendezés, így az energiafelhasználása is kedvezőbb lesz. A fenti mérésekkel alátámasztható, hogy a korszerű szigetelés nem csak a fűtési, hanem a hűtési költségeket is jelentős mértékben csökkenti.

Érdekes megvizsgálni a könnyűszerkezetű, teljesen szigeteletlen és szellőzés nélküli padlástérben uralkodó hőmérsékleti értékeket. Látható, hogy a hőmérséklet ingadozása óriási, napsütéses, 37 °C körüli hőmérséklet esetén a padlástér hőmérséklete a 45 °C-ot is eléri. Ezen mérés is azt támasztja alá, hogy a padlásterek nyári átszellőztetése elengedhetetlen a kedvező belső klíma biztosítása érdekében.

Lengyel Ágoston
ügyvezető
Pannon Építőműhely Kft.

 


Létrehozás időpontja: 2014-07-30 20:09:04
Utolsó módosítás időpontja: 2014-07-30 20:15:00
Cimkék: knauf, insulation;
Megtekintések száma: 10842
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42164