KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Modern szaktanteremmel bővül a Vásárhelyi Pál Technikum

Szeptembertől egy új, minden igényt kielégítő tanteremben kezdhetik a tanévet a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium tanulói. A Wienerberger tanterem elkészültét összesen közel 20 millió forintnyi pénzbeli és termékadománnyal támogatja az építőanyaggyártó vállalat. A hazai szakképzés magas színvonalát szem előtt tartva, a terem fiatalos környezetben a jövő technológiáját nyújtja majd a diákok számára.

A város és a Wienerberger kapcsolata hosszú múltra tekint vissza. A világ vezető téglagyártójának magyarországi leányvállalata termelésének nyolc helyszíne közül az egyik legfontosabb Békéscsaba. Békéscsabán a cserépgyártásnak több mint 100 éves hagyománya van. Itt, a világ egyik legnagyobb cserépgyárában modern kerámia tetőcserepek, a mellette üzemelő téglagyár robotizált gyártósorán pedig korszerű kerámia falazóblokkok készülnek. A helyi gyár már régóta támogatja a szakképző centrum munkáját, a minőségi szakképzés és a minőségi termékeket gyártó cég együttműködése hívta életre a jelenlegi projektet is. Ennek keretében az építőanyaggyártóvállalat több mint 17 millió forintnyi pénzbeli támogatással, és közel másfél millió forint értékű építőanyaggal segíti a szaktanterem létrejöttét.

„A Wienerberger egy olyan cég, amely folyamatosan az innovációra, a népszerű termékek továbbfejlesztésére és a piac igényeire reflektáló termékek előállítására koncentrál. Törekszünk arra, hogy a termékeinkbe mindig beépítsük a tudomány legújabb eredményeit, ugyanakkor a jó termék önmagában mit sem ér, ha nem párosul naprakész szaktudás a felhasználásukhoz. A Tondach tetőcserepek és Porotherm téglák hazai gyártásának igen jelentős hányada itt, a békéscsabai gyárunkban történik. Ezért is érezzük fontosnak, hogy ebben a városban kiemelten hozzájáruljunk a hazai szakképzés magas színvonalon tartásához” – mondta el Tarsoly József a Wienerberger Zrt. vezérigazgatója.

A Wienerberger számára különösen fontos, hogy a magyar építőipar kis- és középvállalkozási fejlődni tudjanak, hiszen ők adják a szektor bázisát, ehhez pedig megfelelő tudással rendelkező szakemberek kellenek. A Vásárhelyi Pál Technikum az ország egyik legnívósabb középfokú képzőintézménye. A szakirányok közül több is kuriózumnak számít az országban. Ezeket, vagy igazán kevés helyen vagy egyedülálló módon csak itt oktatják a fiataloknak. Ilyen például a fluidumkitermelő technikus vagy akár az útépítő technikus képzés az országban. Az itt elérhető szakok lefedik a gazdaság jelentős részét: építőipar, bányászat és kohászat, környezetvédelem és vízgazdálkodás, illetve a mezőgazdasági ágazatokon belül is specializálódhatnak a hallgatók. A békéscsabai technikumban végzett tanulók 70-80%-a felsőoktatásban folytatja tovább, ami kiemelkedő eredménynek számít a hazai szakképzésben.

„Nagyon hálásak vagyunk a Wienerbergernek, hogy a centrum és a minőségi szakképzés mellé ált, ami nekünk is kiemelten fontos. Intézményünk évek óta több egyetemmel áll partneri kapcsolatban, képzéseink pedig olyan szakmai tudást, olyan alapot adnak a hallgatóknak, amellyel később magabiztosan érvényesülhetnek a munkaerőpiacon, vagy a felsőoktatásban. Azok, akik nálunk technikusként végeznek és a későbbiekben mérnöki oklevelet szereznek, már nálunk megismerkednek azokkal az anyagokkal, amelyek a csúcstechnológiát hordozzák magukban. Ez az újonnan kialakított gyakorlóterem, már szeptemberben a jövő technológiáját nyújthatja a diákok számára.”  – mondta Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója

 

Wienerberger Magyarországról:

A Wienerberger Magyarország a nemzetközi Wienerberger csoport tagja. Az anyavállalatot Bécsben alapították 1819-ben, mely mára a világ egyik legnagyobb téglagyártójává nőtte ki magát, első helyen áll a homlokzatburkoló téglák gyártásában, és vezető pozíciót foglal el a kerámia tetőcserép gyártása terén Európában. Összesen 28 főként európai országban, valamint a Indiában, az USA-ban, Kanadában van jelen a társaság. A cégcsoport világszerte 17 000 alkalmazottat foglalkoztat. A Wienerberger magyarországi leányvállalatát 1990-ben azzal a szándékkal alapította, hogy technológiai rendszereit és termékeit egész Kelet-Közép-Európában helyi gyártás révén honosítsa meg. Mára a társaság a magyar építőanyag-piac kiemelkedő szereplőjévé vált. A magyarországi csoport termelése jelenleg nyolc helyszínen zajlik, a hazai foglalkoztatottak száma pedig már megközelíti az ezer főt.


Létrehozás időpontja: 2022-07-07 14:50:36
Utolsó módosítás időpontja: 2022-07-07 14:52:54
Cimkék: wienerberger, vásárhelyi, pál, technikum; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 4429
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47155