KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Tájékoztatás a beruházáslebonyolító tevékenységgel kapcsolatban

A beruházáslebonyolítói tevékenység 2014. január 1-jét követően bejelentési kötelezettség teljesítése nélkül folytatható. A beruházáslebonyolító feladatairól ezt az időpontot megelőzően az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 8.§-a rendelkezett, de jelenleg a jogszabályban csupán annyi szerepel, hogy az építtető az építési beruházás előkészítése, lebonyolítása, szervezése és folytatása során beruházáslebonyolítót bízhat meg (lsd. 191/2009. Kr. 7. § (3) bekezdése).

A közbeszerzésekhez kapcsolódóan az építési beruházások, valamint az építési beruházásokhoz kapcsolódó tervezői és mérnöki szolgáltatások közbeszerzésének részletes szabályairól szóló 322/2015. (X. 30.) Korm. rendelet 5. § (1) bekezdése úgy rendelkezik, hogy az ajánlatkérő az építési beruházás megvalósítása érdekében beruházáslebonyolítót alkalmazhat. Ebben az esetben a lebonyolítónak szakirányú felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie (4. § (1) bekezdés). Feladatait a jogszabály 5.§ (2)-(4) bekezdései rögzítik.

 

A Magyar Építész Kamara felé érkezett jelzések alapján gyakran előfordul, hogy tagjainktól beruházáslebonyolítói feladatokra szóló megbízások elnyeréséhez igazolást kérnek arról, hogy megfelelő jártassággal rendelkeznek e szakterületen.

 

A 2020. szeptemberi küldöttgyűlés által elfogadott Tanúsítási szabályzat és az ahhoz kapcsolódó, a MÉK elnöksége által elfogadott ügyrend szerint, a MÉK elnöksége aktív tagsági jogviszonnyal rendelkező szakmagyakorló kérelmére, ingyenesen nyújtott szolgáltatásként tanúsítja, hogy a kérelmező megfelelő végzettséggel, gyakorlattal és magas szinttű képességgel rendelkezik beruházáslebonyolító és/vagy beruházáslebonyolító műemlékek területén amennyiben:

- korábban volt beruházáslebonyolító jogosultsága és eredményes beruházáslebonyolítói vizsgát tett a MÉK-nél vagy

- beruházáslebonyolító képzésen vett részt és erről szóló bizonyítvánnyal rendelkezik („beruházáslebonyolítói mesteriskola”);

 - beruházáslebonyolító műemlékek területén tanúsítványt az kérhet, aki a fentiekben foglaltaknak megfelel és rendelkezik műemlékek területén gyakorlott szakmai címmel is.

 

A kérelmet és mellékleteit, az erre a célra a MÉK elektronikus ügyintézési rendszerben létrehozott (MEKON, https://eugyintezes.mekon.hu/) űrlap segítségével kell benyújtani. A kérelmet a MÉK elnöksége bírálja el, pozitív döntéséről elektronikus úton tájékoztatja az érintetteket.


Létrehozás időpontja: 2020-12-04 09:07:48
Utolsó módosítás időpontja: 2020-12-04 09:08:41
Cimkék: tájékoztatás, beruházáslebonyolító,; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 11587
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46334