KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Testet öltött komplexitás – Metrodom Panoráma Lakópark

„A szépség és észszerűség egysége” mottóval az EQUITONE-anyagok változatos felhasználási lehetőségeinek, megvalósítási módjainak vonzó és kreatív, építészeti minőségében figyelemre érdemes példáit kívánja évek óta feltérképezni. A II. díjjal jutalmazott újpesti Metrodom Panoráma méltán tükrözi az EQUITONE pályázatok esszenciáját, miszerint az építészeti gondolat és környezeti tudatosság mellett az anyag szerepe játssza a legfontosabb szerepet.

„Az anyag természete” címmel 2019-ben az EQUITONE ötödik alkalommal hirdette meg építész és építészhallgatói pályázatát, mellyel a szálcement homlokzatburkolatok kreatív alkalmazásaihoz kíván hozzájárulni, és az ehhez köthető, színvonalas építészeti teljesítmények megismertetéséhez, illetve a környezettudatosság hangsúlyozásához. Az értékelés során soha nem a felhasznált anyag mennyisége, sokkal inkább az építészeti gondolkodásmód, és az anyag szerepe játszik elsődleges szerepet. Az EQUITONE-anyagok népszerűségét sokak egybehangzó vélemény szerint annak köszönheti, hogy minden szempontból jól illeszkedik a kortárs építészeti elvárásokhoz. Ez az anyag nem igényel rábeszélést, csupán ismereteket. A 2019-es projektek közül a zsűri a II. díjat Hajnal Zsolt és Kendelényi Péter építészpárosnak ítélte a Budapesti Metrodom Panoráma terveiért.

Tima Zoltán Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima díjas építész, a zsűri tagja az online eredményhirdetésen elhangzott értékelésében az következőket mondta: „A milánói „Bosco Verticale” megépülése óta már csak idő és vállalkozó kedvű ingatlanfejlesztő kellett ahhoz, hogy a műfaj nálunk is megjelenjen. Az újpesti épületegyüttes tervezői ugyanakkor nagyon jól találták meg a formai egyensúlyt. A karakteres – a budai hegyekből is jól látszó – tornyok megjelenésében mégiscsak az architektúra – a kétszinten összefogott emeletek váltakozó ritmusa – dominál. Ez az, ami biztosan változni fog a most még csak nyomokban látható növények megerősödésével, de ennek – a milánói példához hasonló – túlburjánzását kordában lehet tartani. Külön szeretném kiemelni az épület részleteinek magasszínvonalú kidolgozását és megvalósítását, valamint a budapesti lakóépület fejlesztésben ritka példának tekinthető belsőépítészeti munkát.”

A beruházó egy vegyes funkciójú (szolgáltató, iroda és lakás) épület tervezésével bízta meg a tervezőket. Az újpesti szabályozás a helyszínen toronyház építését teszi lehetővé. A cél a terület fejlesztése, új városi tér kialakítása, illetve magas építészeti minőségű lakások létrehozása volt. A lakások számát nem határozták meg, de a lehető legtöbb, élhető lakás kialakítsa volt a szándék, a magassági szabályozások és az élhető városi tér szempontjainak figyelembevételével. Az épület kialakításánál fontos tényező volt a lehető legnagyobb zöldfelület kialakítása is. A telek adottságait figyelembe véve mindez a homlokzati zöldfelületek kialakítását irányozza elő.

Az EQUITONE-anyag az épületek esztétikájához vitathatatlanul hozzájárul, nem feledkezhetünk meg az épületburok az energiafelhasználásra gyakorolt hatásáról, valamint a tartósságra való törekvésről sem. Mindezt pedig az EQUITONE szálcement burkolat változatos megjelenéssel kínálja felhasználóinak.

Hajnal Zsolt és Kendelényi Péter tervében az épületekre nagytáblás, sík homlokzati burkolati rendszert kerestek, melyre az EQUITONE tectiva T90-T20 fehér és antracit rendszert találták a legmegfelelőbbnek. A burkolat kiválasztásánál a természetes tapintás, a felület, háttérszerkezete, mely lehetővé teszi a síkkoordinációt biztosította a minőségi homlokzatkialakítást és részletképzést, mely cégük mottójával is egybevág, miszerint a lényeg a részletekben rejtőzik.

A beruházó Metrodom Zrt.-vel szoros együttműködésben olyan épületet terveztek, melyen a fehér EQUITONE tectiva lapok és a homlokzaton megjelenő zöldfelület (nagyjából 200 db 4 méter magas fa, valamint 3600 folyóméter hőszigetelt, csepegtetőrendszerrel ellátott virágvályúba ültetett növények) egyedi hangulatot teremtenek. A növények megerősödéséig a homlokzat karakterét a világos EQUITONE és a sötét színű vakolt felületek biztosítják, mely rendszer garancia arra, hogy az épület megjelenése hosszú távon is minőségi marad.

Kendelényi Péter az építészpáros tagja így fogalmaz az épülettel kapcsolatban: „A Metrodom Panoráma lakópark kapcsán egy építészeti/vizuális trükköt vetettünk be, hogy ne egy ablakerdővel szembesüljünk. Az EQUITONE erre tökéletesen alkalmas volt: fehér felülete és síkkordinációja pont lehetővé tette a kontrasztot és így megvalósulhatott a vizuális trükk. Ez a fajta homlokzatkialakítás egyáltalán nem megszokott Magyarországon.”

Az EQUITONE számára kiemelten fontos a gyakorló és a jövőbeni építészek minőségi tervezői munkájának elismerése, így a következő pályázati kiírás hamarosan elérhető lesz az EQUITONE honlapján.

Ismerje meg a 2019. évi EQUITONE pályázat nyerteseit!

Bővebb információ: www.equitone.com/hu-hu/


Galéria
Létrehozás időpontja: 2020-12-09 13:01:04
Utolsó módosítás időpontja: 2020-12-09 13:03:03
Cimkék: equitone, pályázat, nyertesek, anyagok; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 7023; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46346