KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Tiszta levegő – kőzetgyapot szigeteléssel

A Budakeszi határában található tüdőgondozásra szakosodott Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet „A” épülete 1901 óta fogadja rendületlenül betegeit. A sok szolgálatért cserébe, a felújításra szorult épület 2015 karácsonyára megkapta kiérdemelt új külsőjét, amely nem csak esztétikájában, hanem műszaki paramétereiben is megfelel a mai kor elvárásainak.

Az épület pincefödéme, homlokzata és tetőszerkezete kapott teljes hőszigetelést, emellett a régi nyílászárókat újakra cserélték. Ennek eredményeképpen éves szinten 112 tonna CO2 kibocsátás csökkenést és közel 6,5 millió forint költségcsökkentést várnak az épület beruházói. A 100%-ban pályázati összegből megvalósult, 150 millió forint értékű invesztícióval várhatóan kb. 53% energia-megtakarítás érhető el.

Egy speciálisan tüdőgondozással foglalkozó intézmény esetében a szobák (és a környezet) tiszta levegője elengedhetetlen fontosságú! A Knauf Insulation kőzetgyapot termékei az egészségvédelmi, páraáteresztési és tűzvédelmi elvárásokra tekintettel kaptak lehetőséget a bizonyításra. Ennek eredményeként esett a választás a Knauf Insulation Nobasil FKD-N Thermal hőszigetelő táblára. A Korányi Intézet homlokzatának szigeteléséhez
3400 m2 felületen, 14 cm vastagságban építették be λD = 0,034 W/mK hővezetési tényezőjű anyagunkat.

Tájékoztatásul a homlokzati falak és egyéb épülethatároló elemek elvárt hőátbocsátási tényezője közintézmények esetén: ez 2018-tól minden épületre kötelező érvényű lesz!

Érdemes pár szóban beszélnünk a dűbelezésről is, mivel nem megfelelő választás esetén komoly pénzeket dobunk ki, még ha kiváló szigetelést választottunk is. A nem megfelelő alapanyagokból készülő, hőhídhatás-csökkentő megoldás nélküli termékek jelentős mértékben rontják a rendszerek hatékonyságát. Az általánosan elfogadott, négyzetméterenkénti 6 db dübel használata esetén akár 20%-os hatásfokcsökkenéssel is számolni
lehet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 100 mm vastagságú rendszerből – a hőhidakat képező dübelek miatt – 20 mm-t elveszítünk. Egy szélszívásnak kitett, magasépület esetén a nagyszámú (több mint 10 db/m2) dübel akár 25-20%-kal is ronthatja a falszerkezet hőátbocsátási tényezőjét!

Az európai szabványok a dübelek pontszerű hőveszteségi tényezőjét egy úgynevezett Χ (khí)-értékkel jellemzik, amelynek mértékegysége W/K. A vonatkozó európai irányelv, az ETAG 004 szerint ez az érték a lehető legalacsonyabb legyen. Ezzel elérhető az a cél, hogy a dübelek nem rontják a hőszigetelés hatékonyságát (csak akkor kell a számolni a hatásukkal, ha az egy négyzetméteren alkalmazott dübelek által okozott
hőveszteség, a ΔΧ > 0,04 W/m2.K) Az ilyen követelménynek megfelelő dübelek használata esetén tehát biztosak lehetünk, hogy jól választottunk. Az Intézet homlokzatán kívül a tetőn eltávozó 35% hőveszteség is elegendő indoknak bizonyult, hogy az 1000 m2 felületű lapostetőhöz további két új termékünket válasszák. A felső réteghez 60 mm SmartRoof Top 70 kPa λD = 0,038 [W/mK], alsó réteg esetében 100 mm SmartRoof Thermal 50 kPa λD = 0,036 [W/mK] lépésálló kőzetgyapot szigetelőanyagok kerültek beépítésre. A tetőszigetelések esetén a két réteg biztosítja a szerkezet hőhíd mentességét.

Az új név új termékeket is jelent, hiszen a fejlesztésekből adódó gyártástechnológiának köszönhetően lapostetős termékeink esetében is jobb lett a hőszigetelési képesség. A kisebb hővezetési tényező pedig kisebb vastagságokat és ebből adódóan kisebb súlyt eredményez a felhasználóinak. Nagy örömünkre szolgál, hogy egy ilyen speciális és fontosépület esetében részt vehettünk az állagmegóvás és a gazdaságossági
mutatók javításában!

További jó szigetelést kívánunk!

Ha tervezőként, kivitelezőként, forgalmazóként regisztrálni szeretne adatbázisunkban, látogassa meg honlapunkat a www.knaufinsulationszigeteles.hu cím alatt!

Knauf Insulation Kft.

2058 Budaörs, Gyár u. 2. Pf. 115.
Ügyfélszolgálat:
Tel.: +36 23 889 844
Fax: +36 23 889 845
info.hu@knaufinsulation.com
www.knaufinsulation.hu

 

 


Létrehozás időpontja: 2016-01-27 19:29:09
Utolsó módosítás időpontja: 2016-01-27 19:29:09
Cimkék: knauf, insulation; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 10291
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43265