KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Továbbfejlesztett íves acélcsarnok: többféle használati funkcióhoz gyors, gazdaságos épületmegoldás új tűzvédelmi határértékkel

Mezőgazdasági termény- vagy géptárolótól, a logisztikai célú raktárépületen át egészen, akár a repülőgép hangárig, szinte bármilyen felhasználási területen költséghatékonyan és gyorsan megépíthető Frisomat íves csarnok továbbfejlesztett verziója, az Omega Plus csarnok 15 perces tűzállósági határérték (R15) az eurocode ide vonatkozó számításaival igazolható.

A költséghatékonyan és gyorsan kivitelezhető, mégis minőségi alapanyagokból készülő Frisomat acélcsarnokok igen sokféle felhasználási területen megállják a helyüket. Legyen szó bármilyen ipari, mezőgazdasági vagy logisztikai funkcióról, a könnyed, ugyanakkor stabil hidegen hengerelt acélszerkezetű csarnoképület praktikus épületmegoldás, melyet számos külföldi és egyre több magyarországi példa is bizonyít. A Frisomat acélcsarnokok nem csak a megrendelőnek nyújtanak idő- és anyagilag is takarékos megoldást, hanem a tervezőknek is.

Az építészek hatékonyabb munkájának érdekében a Frisomat a teljes tervezői folyamatban szívesen működik együtt. Mindemellett a Frisomat törekszik az alapanyag költséghatékony és egyben környezetkímélő felhasználására, mint ahogy az ma már egyre többször tervezési szempont is. Azt, hogy melyik csarnokforma és tetőhajlásszög a megfelelő, már a tervezés megkezdése előtt el kell dönteni. Meg kell határozni, hogy az egyszerűbb, Omega vagy Delta szerkezet, vagy a komolyabb megrendelői igényeket kielégítő, négy emelt szintű műszaki megoldásokat felsorakoztató, Astra, Astrigma, Ceptra vagy Sigma típus, illetve ezek lapos tetős változatai a Flatro vagy Flatrigma csarnoktípust vesszük alapul és igazítjuk tovább a megrendelői igényeknek megfelelően.

Az íves Frisomat csarnok: egyszerű, gyors, praktikus megoldás mind a tervezőknek, mind a megrendelőknek

Az egyszerű íves, festett acél csővázas szerkezetű, faszelemenes, felülvilágítókkal ellátott Omega csarnok a mai napig költséghatékony tárolási megoldásként szolgálhat, akár ideiglenesen is, hiszen könnyen átépíthető. Az Omega csarnokok fesztávolsága 7-től 20 méterig terjedhet, a maximális magasságuk 7,5 méter lehet. A határértékeken belül mind

Néhány évvel ez előtt, a Frisomat mérnökei, megtartva a jól bevált íves kialakítást, az Omega típus fejlesztésébe kezdtek. A cél az volt, hogy a népszerűség alapjául szolgáló tulajdonságokat megtartva, a fejlesztés eredményeként létrejövő Omega Plus jobban igazodjon a modern kor igényeihez. A fejlesztés során mind a felhasznált anyagok köre, mind a csarnok külső- és belső megjelenése górcső alá került. A Frisomat a fejlesztés eredményét, az Omega Plus változatot már Magyarországon is forgalmazza.

A továbbgondolt íves Frisomat csarnok: egyszerű, gyors, praktikus megoldás új tűzállósági határértékkel

Az Omega Plus által kínált újdonság, hogy a főtartó szerkezet teljes egészében tűzihorganyzott, hidegen hengerelt, vékonyfalú acél C szelvényekből készülnek, ami garancia az időtálló és minőségi épületre. Mindeközben a magasabb műszaki tartalom nem jelenti szükségszerűen a magasabb árakat. Az új típus szélessége 15 m-től 20 m-ig, egész méterenként változhat, hosszúsága 4,0 m-enként, bármekkora lehet, magassága pedig 5,8 és 6,8 m közé esik.

A burkolat ebben az esetben is, a már jól bevált és a „régi” Omega típusnál már bizonyított, horganyzott, műanyag bevonatos acél hullámlemez, amelyek a szintén horganyzott C szelemenekre, önbefúrós lemezcsavarokkal kerülnek rögzítésre. A nagyfokú tipizáltság egyik fontos hozadéka a beruházó számára, hogy a megrendelést követően, akár 3 héten belül a csarnok az építkezés helyszínére kerülhet, és kezdődhet az összeszerelés. A kivitelezési idő egy 1000 m2 alapterületű csarnok esetén kb 2,5 hét. A széles és magas tolókapuk, valamint a tető-felülvilágító sávok az alapkiépítéshez tartoznak, megrendelői igény esetén tetőszellőzőket, páramentesítő bevonatot, elektromos kapukat vagy a kapuk fölé előtetőket is biztosítja, szállítja és beszereli a cég.

Az Omega Plus típusú csarnok esetén a szerkezet kialakítása olyan, hogy a 15 perces tűzállósági határérték (R15) az eurocode ide vonatkozó számításaival igazolható.

Ez nagyban bővíti a csarnok felhasználhatóságának körét, hiszen olyan csarnokok esetében is alkalmazható, ahol a tűzállóságra vonatkozó előírás 15 perc (R15).

A nagy fesztávolságok (25 – 30 m) lefedésére leginkább alkalmas rácsos tartós szerkezetek esetén is, a 15 perces tűzállósági határérték (R15) az eurocode ide vonatkozó számításaival igazolható. Ez szintén újabb felhasználási területeket nyit a vékonyfalú rácsos szerkezetekből készülő Astra és Ceptra típusok számára.

www.frisomat.hu


Létrehozás időpontja: 2015-11-04 15:53:20
Utolsó módosítás időpontja: 2015-11-04 15:53:20
Cimkék: Frisomat; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 10864
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43130