KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

További intézkedések a veszélyhelyzethez kapcsolódóan

Tisztelt Elnök Asszony!

Tisztelt Elnök Úr!
Tisztelt Szakmagyakorlók!

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletben a Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében 2020. március 11-én 15 órától Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. A veszélyhelyzet kihirdetése megköveteli a fokozott figyelmet és védelmet mind a munkavállaók, mind az ügyfelek tekintetében.

Kérünk minden területi építész kamarát, hogy folyamosan, percre pontosan figyeljék a kormány intézkedéseit és az arról szóló tájékoztatásokat és ennek megfelelően szervezzék működésüket.

A területi kamarák titkárainak a veszélyhelyzet kihirdetését követően jeleztük, hogy un. türelmi időt vezetünk be. Kérjük a titkárokat, hogy azon szakmagyakorlók esetében, akiknek az 5 éves továbbképzési időszaka vagy a beszámoló vizsga kötelezettsége a veszélyhelyzet kihirdetését követően és annak időtartama alatt jár le, tekintsenek el a jogszabályokban foglalt szankciók alkalmazásától és a kötelezettségek teljesítésére 2020. december 31-ig adjanak lehetőséget.

A Kormány döntése értelmében a veszélyhelyzeti időszakban lejáró személyes okmányokat nem kell megújítani, azok érvényessége automatikusan meghosszabbodik, ezzel a döntéssel összhangban tudja a MÉK biztosítani a szakmagyakorlási tevékenység folytatásának biztosítását. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy azok esetében, akik 2020. március 11-ig bezárólag a jogszabályban előírt továbbképzési kötelezettségüket elmulasztották teljesíteni, fenti kedvezmény nem alkalmazható. Számukra az elérhető online kötelező és az online szakmai továbbképzéseket javasoljuk. Az egyéni képzésben történő pontértékek meghatározását folyamatosan és soron kívül ítéli meg a Továbbképzési Szakértői Testület. Kérjük, hogy az otir.mek.hu oldalon meghirdetett szakmai továbbképzések esetében a szervező honlapján érdeklődjön minden esetben, hogy a képzés milyen formában kerül pótlásra (a MÉK-nek ezekről nincs információja)

Kérjük a területi építész kamarákat, hogy amennyiben az ügyfélfogadásukban változás állna be, azt az eugyintezes.mekon.hu oldalon is tegye közzé! Segítsék elő, hogy a szakmagyakorlók a személyes ügyfélfogadás helyett emailen vagy telefonon tudják ügyeiket intézni.

A MÉK ügyfélforgalma, postai megkeresése, és annak fogadása olyan kontrolálhatatlan találkozásokat eredményez, hogy teljes „személyes” moratóriumot léptetünk életbe, amelynek következménye, hogy 2020. március 16-tól, minden ügy csak emailen vagy online módon intézhető. Ez analóg az iskolákban bevezetett új oktatási renddel és módszerrel. Az országos kamara tisztségviselői és ügyintézői otthondolgozással biztosítják azt, hogy ezen „veszélyhelyzeti” időszakban a szakmagyakorlókat ne érje semmiféle hátrány. A Magyar Építész Kamara Titkársága 2020. március 16-a hétfőtől tehát rendkívüli ügyviteli szünetet tart.

Amennyiben a veszélyhelyzet elhúzódik, úgy a taggyűlések és a küldöttgyűlés határidőben történő megtartásával kapcsolatban iránymutatást kell kapnunk a felügyeleti szervünktől. Ennek érdekében a Magyar Mérnöki Kamarával összehangoltan keressük meg a Miniszterelnökséget.

Az aktuális kamarai hírekről a MÉK internetes felületein és közösségi oldalán folyamatos tájékoztatást adunk! Jelen levelünket a kamara honlapján közzé tesszük!

Budapest, 2020.03.16.

Hajnóczi Péter
elnök

Kovács Zsófia
főtitkár


Létrehozás időpontja: 2020-03-16 19:47:31
Utolsó módosítás időpontja: 2020-03-16 19:48:28
Cimkék: vészhelyzet, intézkedés,; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 9524
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45929