KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

„Könyvek” a könyvtár homlokzatán

Ha egy kisvárosi könyvtárra gondolunk, sokak fejében jelenhet meg egy régi, poros épület, benne végeláthatatlan könyvespolcokkal és sötét olvasósarkokkal. Ennek az elképzelésnek szöges ellentéte a Dornbirn-ben található, 2019-ben épült modern alkotás.

A város szíveben elhelyezkedő ovális üveg-pavilon szöges ellentétben áll a környék klasszikus téglalap alakú épületeivel. A könyvtár helyén azelőtt egy park volt, így a tervezés során a fenntarthatóság és a park eredeti formájának megőrzése is fontos szerepet játszott. A könyvtár két bejárata a parkon keresztül vezető ösvényt szimbolizálja. Illetve, az épület külső alakját is egy gyönyörű, idősebb faállomány határozta meg: az építmény amorf, több parabolikus ívből álló formáját, úgy választották meg, hogy a parkban egyetlen fát se kelljen kivágni.

Az épületben emellett a természetes napfény felhasználására is hatalmas hangsúlyt fektettek. A könyvtár kívülről teljesen üvegezett. A padlótól a mennyezetig terjedő, hármas üvegezésű ablaktáblákat fa és alumínium elemek fogják össze. A szabálytalan körvonalak mentén pedig a plafonon fészerekként fedik át egymást. Kívülről azonban az üveg alig észrevehető, mert az épület külső borítását közel 8000 törtfehér, pergamentszerű. könyveket szimbolizáló kerámia elem teszi ki, amelyek játékos elrendezésben fedik be az ablakokat. Ennek a kreatív megoldásnak köszönhetően a könyvtár belső tere tágas és nagyon világos tudott maradni, miközben a kerámia elemek elég árnyékolást biztosítanak ahhoz, hogy a nap káros hatásai már ne érjék el a belső tereket. A kerámia bagettek ívelt acél alépítményre történő rögzítéséhez speciális tartóprofilokat használtak, amelyek lehetővé teszik a gyors és könnyű összeszerelést és az esetleges elemcserét is az épület körül.

Az épület kívülről egy hatalmas ovális könyvespolcra emlékeztet, telis-tele könyvekkel.

A padlótól a mennyezetig érő ablakoknak köszönhető napfényes belső térben a világos tölgy és a nyers beton uralja az összképet. A modern térben semmi sem tűnik feleslegesnek, semmi nincs útban és mégis minden megvan. A könyvtár kétszintes, alagsorral együtt háromszintes, épülete meglepő és lenyűgöző eredményt hozott. A tágas és világos belső tér igazi motiváló közeg lehet a fiatalok számára, így természetesen a város fontos oktatási intézménynek tekinti az új könyvtárat.

Így elmondható, hogy a dortbirni könyvtár épülete a kreatív építészeti munka és a minőségi, megbízható alapanyagok tökéletes ötvözeteként tudott létrejönni.

Építész: Dietrich | Untertrifaller Architekten ZT GmbH és Christian Schmölz

 

Fém, kerámia és szálcement alapanyagú, szerelt átszellőztetett homlokzatokhoz alkalmas anyagok az összes szükséges tervezői és kivitelezői támogatással együtt váltak egykézből elérhetővé a CRLT Solutionnak köszönhetően. A cég márkafüggetlen forgalmazóként a a Möding kerámia homlokzatburkolatok, a Cembrit, Eternit és Cedral szálcement anyagok, illetve a KJG és Ruukki fém homlokzatburkoló anyagok kizárólagos hazai képviseletét látja el. Minden anyag esetén teljes rendszert kínál. Ereszcsatorna és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a választék részét képezik. A fent említett műszaki támogatáson túl logisztikai- és veszélyes hulladék elszállítással válik a folyamat teljessé.

További információ: www.crlt-solution.hu


Galéria
Létrehozás időpontja: 2020-11-16 19:19:11
Utolsó módosítás időpontja: 2020-11-16 19:20:40
Cimkék: crlt, solution, szálcement, fém, kerámia; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 7592; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46292