KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Kerámia tetőcserép középületeinken a hely szellemében

Magyarország legészakibb településén, Hidvégardón, az 1770-es években épült Gedeon-kúria felújítási munkálataival Viszlai József építész nyerte el a neves zsűri elismerését a Creaton Hungary Kft. első alkalommal meghirdetett építészpályázata második fordulójában. 

A kerámia tetőcseréppel fedett középületek tervezőinek munkáját elismerő díjakat a zsűri által legjobbnak ítéltek ünnepélyes keretek között, a hagyományosan elismert Creaton Tetőszépségverseny díjátadóján vehették át. 

„Elképzelhetetlen, hogy a kerámia tetőcserép valaha is ne tartozzon a legfontosabb építőanyagok közé. Műemlékek esetében és minden középületnél, ahol a „hely szelleme” megkívánja a magas tetős építést, elengedhetetlen, hogy egy jó arányú, kerámia cserép tetőidom koronázza meg az épületszerkezetet.”  - Hangzott el Marosi Miklós, Széchenyi-díjas, Ybl- és Pro Achitectura díjas építész, az MMA rendes tagja, a zsűri elnökének köszöntőjében 2014. január 17-én a IV. Tetőszépségverseny és az I. „Hozzuk együtt tető alá” Kerámiacserép középületeinken építészpályázat második fordulójának ünnepélyes eredményhirdetésén. – „Szükség van az ilyen pályázatokra, ahol az építészek munkáját ismerhetjük el. Meggyőződésem, hogy a pályázók száma, a pályázat és kiírója elismertsége a szakma körében évről évre nőni fog.” – fűzte hozzá a zsűri elnöke. Az első alkalommal meghirdetett, 1 millió forint összedíjazású építész pályázat második fordulójában 26 építész 17 épülete mérettette meg magát.
A zsűri elnökének véleményével a Creaton Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Tóth Bálint is egyetértett: „Azon fogunk dolgozni, hogy az építészek munkáját elismerő pályázatunk néhány év múlva ugyanolyan rangos díj legyen az építészek körében, mint amilyenné a Creaton Hungary Kft. Tetőszépségversenye a tetőfedő szakemberek körében az elmúlt években vált.” – mondta el Tóth Bálint, a kettős díjátadó ünnepségen.

II. forduló: kerámiafedéssel elkészült középületek
A 17 kerámia cseréppel készült középület között szerepelt felújított, átalakított, műemléki védettségű építmény, templom, múzeum, kúria, művelődési ház, polgármesteri hivatal, gyermekintézmények és különböző funkcióval rendelkező új építésű épület, például egészségügyi központ. Mindez igazán jól türközi a kerámia tetőcserép sokrétű felhasználhatóságát, ami alapvető cél volt a pályázat kiírásakor. A pályázat jellegét tekintve a zsűri a tetőn alkalmazott műszaki megoldásokat is figyelembe vette, de az építészeti szempontok most jelentősebb súllyal estek a latba. A funkcionális igényeket kielégítő formatervezés mellett a díjazott épületeknél különleges megoldások születtek az épület környezetébe való illesztésére, és ebben nem egyszer a tető különleges megoldásai játszották a főszerepet. Mindez bizonyította, hogy a középületek tervezése során sem szükséges lemondani az esztétikai megfontolásokról és a kerámia tetőcserép alkalmazásáról, még akkor sem, ha a funkcionalitásra törekvés, vagy a gazdaságosság nagy súllyal esik a latba.

A második forduló díjazott pályaművei:

1.    díj: Gedeon Kúria, Hidvégardó, építész: Viszlai József
2.    díj: Eszterházy Etyeki Kúria, építész: Bordás Péter
3.    díj: Budakalász Egészségügyi Központ, építész: Horváth Zoltán
Különdíj: Szent Máté Római Katolikus templom, Kóka, építész: Bujdosó Géza

A filozófia: az egyszerű, a kézenfekvő, az egyszerűen szép és a műszakilag különleges
Az építészek számára 2013-ban kiírt kétfordulós pályázattal a Creaton Hungary Kft. célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a kerámia tetőcserepek középületeken történő használatának előnyeire, szépségeire, vagy azokra a műszaki megoldásokra, amelyeket ezen ősi anyag, mai modern gyártástechnológiával készült elemei nyújtanak. A magyar tetőcserép piac meghatározó szereplője ezért kétfordulós pályázatával és neves zsűri bevonásával kereste 2013-ban az egyszerűt, a kézenfekvőt, az egyszerűen szépet, és a valóban különleges műszaki megoldásokat felsorakoztató, kerámia tetőcseréppel készülő, vagy elkészült középületek tetőit.
A bíráló bizottság tagjai mindkét fordulóban Marosi Miklós, Ybl- és Pro Achitectura díjas építész, az MMA rendes tagja, a zsűri elnöke, Földes László, Ybl-díjas építész, UIA Council tag, dr. Fülöp Zsuzsanna, okl. építészmérnök, okl. épületszigetelő szakmérnök, egyetemi docens, az I. fordulóban Ferenczy András, építészmérnök, a Creaton Hungary Kft. szaktanácsadója, a II. fordulóban Kelemen Sándor, építészmérnök, a Creaton Hungary Kft. szaktanácsadója.

I. forduló: tervezés alatt álló épületek az épület iránti tisztelet jegyében
Az első fordulóban a beérkezett 13 pályázat kitűnően példázta, hogy a költségtudatosságnak nem feltétlen kell határt szabnia a tervező fantáziájának, mert a középületek kerámia tetőfedési munkálatai során is léteznek olyan praktikus műszaki megoldások, amelyek akár egy kisebb költségvetésű középület átalakítása, felújítása esetében is kivitelezhetőek. Az is bizonyosságot nyert, hogy a kerámiacserép történelmi múltja, természet közeli anyaga amellett, hogy kitűnően illeszkedik nagy múltra visszatekintő épületekhez, műemlékekhez, esztétikuma méltó stílust kölcsönözhet egy középület számára is.
A pályázó és díjazott épületek amellett, hogy széles skálán jelenítették meg a Creaton kerámia tetőcserepek felhasználásának lehetőségeit, funkciójukat tekintve is meglehetősen különbözőek voltak. A döntés során a zsűri értékelte az épület funkcionalitását figyelembe vevő tervezői munkát, a feladathoz illeszkedő termékválasztást és a műszaki megoldásokat is áttekintette. Ami azonban a zsűri döntését minden esetben befolyásolta, az a tervezői munkán érzékelhető épület iránti tisztelet volt.

Az első forduló díjazottai:
1.    díj: Füleky Kúria - Bodrogkeresztúr, építész: Félix Zsolt DLA és Fialovszky Tamás
2.    díj: Bencés Erdei Iskola - Táp, építész: Gutowski Róbert
       Helvéciai Református templom, építész: Czégány Sándor
3.    díj: 5 lakásos társasház (Pécs) építész: Karlovecz Zoltán

A második forduló díjazott épületei

1.díj: Gedeon Kúria, építész: Viszlai József
Magyarország legészakibb településén, Hidvégardón található az 1770-es években épült kúria, melynek 2010-2012-es felújítási munkálataival kivívta Viszlai József építész a „Hozzuk együtt tető alá” Kerámiacserép középületeinken kétfordulós építészpályázat zsűrijének elismerését. Viszlai József építész a városhoz való személyes kötődése révén kiemelten fontosnak tekinti Hidvégardó középületeinek, „örökségének” védelmét, rehabilitációját. A műemléki védettségű nemesi kastélyra és a kertben található fedett szabadtéri színpadra a műpala tető teljes visszabontását követően Creaton AMBIENTE szegmensvágású tetőcserepe NUANCE barna engóbozott színben került, mellyel az épület kiválóan illeszkedik az összképbe. Maga a beruházás a Bódva folyó és mellékvölgyeinek, azaz a História völgy magterületének örökségét bemutató, História völgy attrakció Európai Uniós pályázat során valósult meg.

2.díj: Eszterházy Etyeki Kúria, építész: Bordás Péter

A „szőlők felett lebegő tető” látványával fogadja a látogatót az Eszterházy Etyeki Borászat épülete. A Creaton NUANCE szürke engóbozott színű DOMINO sajtolt tetőcserépével megvalósított különleges tetőkialakítással és a hangsúlyos üvegfelületekkel teremtette meg Bordás Péter építész az épület és a környezet közötti kölcsönhatást, amit a zsűri második díjjal ismert el. Az etyeki Öreghegyen található 150 éves pinceépület és a 15 éves feldolgozó üzem modernizálása és bővítése során a borászat épületének alapterülete 220 m2-ről 1100 m2-re nőtt. A történelmi múltra visszatekintő, 150 éves pinceépület a Creaton modern DOMINO kerámiacserepével fedve szép egységet alkotva illeszkedik Magyarország egyik legkorszerűbb borászati építményébe.

3.díj: Budakalász Egészségügyi Központ, építész: Horváth Zoltán
A zsűri által harmadik díjjal jutalmazott épületet Horváth Zoltán építész négy háziorvosi, egy gyermekorvosi és egy fogászati rendelő részére alakította ki Budakalászon. Az épület tömegformálása a körre szervezett alaprajzot folytatja, melynek tervezése során Horváth Zoltán építész célja a funkcionális igények kielégítése mellett a megfelelő utcaképbe való illeszkedés. A Creaton RÓNA szegmensvágású hornyolt natúrvörös tetőcseréppel fedett új építésű épület a város egyik csomópontjává, a helyiek közösségformáló helyszínévé vált. Horváth Zoltán építész tervezői munkájával egy letisztult, piacetta típusú városteret alkotott meg. A zsűri az épületet azért jutalmazta a pályázat III. díjával, mert amellett, hogy a város egy fontos középülettel gazdagodott, egyúttal egy helyileg értékes, közösségi tér is kialakult.

Külön díj: Szent Máté Római Katolikus templom, építész: Bujdosó Géza
Creaton RÓNA szegmensvágású hornyolt natúrvörös tetőcserép védi a templom védőszentjét, Szent Máté apostolt ábrázoló főoltárképet a kókai Szent Máté Római Katolikus templomon. Bujdosó Géza építész munkája „ékes példája az épületszerkezet műszaki tervezői és kivitelezői együttműködésnek” hangzott el Fülöp Zsuzsa okl. építészmérnök, egyetemi docens értékelő beszédében. Maga az épület 1822-ben épült egy többször átalakított középkori templom helyén. Közel 200 év elteltével a klasszicista stílusú épület homlokzata és tetőszerkezete szorult felújításra.

További információ: www.creatonteto.hu


 Képek 

1. díj: Gedeon Kúria, Hidvégardó, építész: Viszlai József2. díj: Eszterházy Etyeki Kúria, építész: Bordás Péter3. díj: Budakalász Egészségügyi Központ, építész: Horváth ZoltánKülöndíj: Szent Máté Római Katolikus templom, Kóka, építész: Bujdosó GézaLétrehozás időpontja: 2014-01-27 22:21:49
Utolsó módosítás időpontja: 2014-02-13 10:20:28

Megtekintések száma: 15456
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41690