Aktuális
2023. november 15-én elindult az Év Balatoni Háza 2023. építészeti díjpályázat

2023. november 15-én elindult az Év Balatoni Háza 2023. építészeti díjpályázat

A Nők a Balatonért Egyesület a Balatoni Szövetséggel együttműködve 2023-ban hatodik alkalommal indítja el az Év Balatoni Háza építészeti díjpályázatot. A pályázat támogatója az Építési és Közlekedési Minisztérium, a pályázati honlapot a Lechner Tudásközpont üzemelteti.

A Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet területén épült, 2013. november 01. után használatba vett épületekkel lehet 2023. december 31-ig pályázni. Az Év Balatoni Háza 2023. díjra lakóházzal, középülettel, gazdasági, ipari, vagy üdülő épülettel lehet pályázni.

A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése a tágabb közönséggel, figyelemfelhívás a Balaton régióban megvalósult példaértékű épületekre. Nem csak új épületekkel lehet nevezni a pályázatra, hanem értéknövelő felújítások, épületbővítések terveit is várják a megmérettetésre.

A díjazásra kerülő épületek tervezői – összesen bruttó 2 000 000 Ft értékben- pénzdíjazásban részesülnek, de a Bírálóbizottság ebben az évben is adhat különdíjakat.

A Bírálóbizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett vármegye építész kamarája, a NABE és a Balatoni Szövetség képviselője kap helyet. A bizottság elnöke Lánszki Regő az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára.

A pályázatra elektronikusan lehetett nevezni a megvalósult épületek terveivel, illetve az épületről és környezetéről készült fotókkal. A részletes pályázati kiírást és a nevezési lapot a www.azevbalatonihaza.hu honlapon lehet megtalálni.