Aktuális
Elhunyt Dr. Finta József DLA h.c. (1935 – 2024)

Elhunyt Dr. Finta József DLA h.c. (1935 – 2024)

Búcsúztatására 2024. január 26-án 12 órakor kerül sor az I. kerületi Szilágyi Dezső téri templomban a Református Egyház szertartása szerint.

Dr Finta József DLA a Nemzet Művésze, Budapest, Salgótarján és Belváros-Lipótváros díszpolgára, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagja, Kossuth-, kétszeres Ybl Miklós-, Steindl Imre- és Prima Primissima díjas, Köztársasági Elnöki Aranyérmes építész, a Magyar Érdemrend középkeresztjének kitüntetettje.

1935. február 12-én született Kolozsváron. Írónak, illetve festőnek készült, de édesapja tanácsára végül mégis az Építőipari Közlekedési Műszaki Egyetem Építész Karán kezdte meg egyetemi tanulmányait.
1958-as diplomaszerzése után a LAKÓTERV-nél kezdett dolgozni, majd rövidesen az állami tervezőiroda egyik legfoglalkoztatottabb építésze lett. 1994-ben alapította meg saját stúdióját, a Finta és Társai Építész Stúdiót, amit egészen a közelmúltig vezetett.
 


Búcsúzunk

Búcsúzunk Finta Józseftől, Stúdiónk alapítójától, az elmúlt 60 év magyar építészetének jelentős alkotójától. Búcsúzunk a Mestertől, a baráttól, a minden kihíváshoz új játékként forduló példaképtől. Karácsony óta izgultunk érted, de bíztunk, hogy hihetetlen akaratod átlendít ezen a nehézségen is. Többször mondtad, hogy a már megépült házaid kevésbé érdekelnek, mindig előre néztél a következő feladatra: a járvány miatt elhúzódó könyved már nyomdában, de te már belefogtál megint valami újba, aminek a megvalósítása már a mi feladatunk lesz; ígérjük, végig visszük a magyar építészetet és a pályatársakat segítő elképzeléseidet.

Tanítványaidként búcsúzunk

Dr. Finta József, a Nemzet Művésze, Budapest, Salgótarján és Belváros-Lipótváros díszpolgára, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagja, Kossuth-, Ybl Miklós-, Steindl Imre- és Prima Primissa díjas, Köztársasági Elnöki Aranyérmes építész, a Magyar Érdemrend középkeresztjének kitüntetettje, festő és verselő életének nyolcvankilencedik évében, egy teljes élettel a háta mögött, békésen de megmásíthatatlanul magunkra hagyott bennünket.

Aligha akad olyan hazánkfia, aki ne ismerné őt épületein keresztül, de nekünk megadatott, hogy személyesen is ismerhessük Őt, az Embert, a gondolkodót, a kollégát és a Barátot.

József az építész szakmát egy legendás modernista generációtól tanulta, majd alkotásai révén vált ő is annak teljes jogú tagjává. A „TEREMTÉS” generációja ez, melyet a jelen „MEGTARTÁS” generációjától markánsan megkülönböztet hite, hogy alkotásaik legalább egyenértékűek az elődökével, és meggyőződése, hogy az organikus fejlődés részeként az elavul, meghaladott átadja helyét az újnak, korszerűnek. Ez az ősi meggyőződés építette fel 500 évvel ezelőtt az akkor 1200 éves gyönyörű római bazilika helyén a gyönyörű reneszánsz Szent Péter-bazilikát. Ez a meggyőződés hozta létre a hangulatos és egységes klasszicista Pest helyén a hangulatos és egységes eklektikus Pestet. Hitét örökül hagyta ránk.

József soha nem a pillanatnak tervezett, alkotásai időn kívüliek, egész életében a hosszú távon érvényesnek tartott értékeket kutatta. Az építészetet komoly játéknak tartotta, melyet gyermeki lélekkel lehet csak művelni. A legutóbbi időkig töretlenül lelkesedett minden új dologért, miközben folyamatosan a maradandót és az időtlen próbálta megtalálni bennük.

Igaz ez életművének egyik legfőbb alkotására a Finta Stúdióra is. Professzionális, egyben családias szervezetet hozott létre, mely zökkenő nélkül tudott megfelelni a rendszerváltoztatás után megjelenő új beruházói attitűdök elvárásainak, időről időre alkalmazkodik a megváltozó megrendelői, technikai környezethez, összekapaszkodva vészel át gazdasági kataklizmákat, vagyis képes -József építészetéhez hasonlóan- a folyamatos megújhodásra. Vezető tervezők generációi nőttek fel mellette, akik alapítónk által lefektetett, „az építészet szolgálat” alapelvre építkezve, de saját építészeti hangon szólalnak meg, és adják Stúdiónk egyre nagyobb számú tartópillérét.
A MŰ tehát tovább forog, bár az ALKOTÓ immáron pihen, a felelősséget és a feladatot, amit ránk bíztál, értjük, érezzük és idővel mi is tovább adjuk.

Főnökünk, Barátunk, Isten Veled!

Köszönjük a belénk vetett bizalmadat, hogy a közösen eltöltött évtizedek végén ránk bíztad az iroda irányítását; az elmúlt években azt gondoljuk bizonyítottuk, hogy méltóan képviseljük és visszük tovább az örökségedet.

forrás: https://www.fintastudio.hu/hu/aktualis-hirek/bucsuzunk