Aktuális
Elhunyt Hübner Tibor

Elhunyt Hübner Tibor

2023. december 27-én elhunyt Hübner Tibor (1937-2023) építész, a KÖZTI korábbi igazgatója.

Közti honlapján megjelent nekrológ:
Hübner Tibor 1937. augusztus 27-én született Budapesten, építész dinasztia tagjaként ő is az építészetet választotta hivatásul. Ha édesapja egyetlen épületét említjük meg – a Mészáros utcai Szilágyi Erzsébet Gimnázium – akkor érezhető, hogy milyen magasan volt a minőségi mérce a családban. Számos munka fémjelezte Tibor tehetségét, munkái közül kettőt mindenképp meg kell említeni, amelyek minőségükkel jelentős szerepet játszottak a főváros életében: a Vörösmarty téri Kulturális Központ (1971, építészek: Hübner Tibor, Tallós Elemér), Roosevelt (ma Széchenyi) téri irodaház (1980, építészek: Hofer Miklós, Hübner Tibor). Mára mindkét épületet elbontották, bár az utóbbi szerkezeti váza részben megmaradt.

 


Hübner Tibor 1964-ben érkezett a KÖZTI-be Gádoros Lajos és Hofer Miklós hívására, ezt követően pedig közel 40 évig dolgozott itt. Tibor lett az I. számú iroda vezetője, és e mellett elkészítette a Nigériában lévő Kano-i stadion pályázati tervét, amellyel egy hatalmas munkát nyert meg a KÖZTI számára, és amely 40 év múlva visszanézve is remek épület.
1983-ban a külföldi munkákra létrehozott IV. számú iroda vezetőjévé nevezték ki, 1984-1990 között a KÖZTI képviseletében Kuvaitban és az Egyesült Arab Emirátusokban dolgozott.
Hazatérte után 1990-1996-ig az építész iroda vezetője, majd 1996 és 2003 között a KÖZTI Zrt. igazgatója volt.
1996-ban Budapest Építészeti Nívódíja kapott – rekonstrukció kategóriában– a Magyar Természettudományi Múzeum épületének tervezésért, (eredetileg Ludovika Lovarda, majd Alfa Mozi) Építészek: Hübner Tibor, Mányi István.
Nyugdíjba vonulását követően még egészen 2021-ig Felügyelőbizottsági tagként segítette a KÖZTI Zrt. munkáját.
Tibor egy nagyon nehéz időszakban vette át a KÖZTI vezetését, és nyugodt vezetőként rendkívül komoly érdemei vannak abban, hogy a KÖZTI sikeresen vette az akadályokat, és azóta is elismert tervezőirodaként működik.
Isten veled Tibor, nyugodj békében!

forrás: https://www.kozti.hu/hirek/elhunyt-hubner-tibor-a-kozti-egykori-igazgatoja/