Aktuális
Felhívás főépítészek számára

Felhívás főépítészek számára

A 2024. október 1. napjától hatályba lépő 2023. évi C. törvény (Méptv.) 53. § (4) bekezdése szerint a területi kamarák közhiteles és bárki számára elérhető nyilvántartást vezet a területén lakóhellyel rendelkező állami és az önkormányzati főépítészekről. Ugyanezen bekezdés rendelkezik arról is, hogy a „nyilvántartásba vételről – valamint ha az adott főépítész még nem kamarai tag, akkor a kamarai tagságról is – a területi kamara elnöksége a törvényi feltételek igazolása után 30 napon belül határoz.”

Fenti rendelkezések értelmében a határidőt követően minden főépítésznek a lakóhelye szerinti területi építész kamara tagjának kell lennie amellett, hogy a főépítészek nyilvántartásában is szerepelnie kell.

A Kamtv. szerint és a Méptv. előírásainak figyelembevételével a Magyar Építész Kamara még október 1. előtt létre kívánja hozni a Főépítészi Tagozatot is, így március 1. napján döntött a Főépítészi tagozat megalakulását előkészítő bizottság tagjairól, akik a következők: Hajnóczi Péter, Horváth Zoltán, Kassai-Szoó Dominika, Kovács Zsófia, Lantay Attila, Salamin Ferenc.

Főépítészekre, a tevékenység végzésére vonatkozó „átmeneti rendelkezéseket” a törvény nem tartalmaz, a közhiteles nyilvántartás felállítására vonatkozó szabály szintén október 1. napjától lép életbe, a Méptv. végrehajtási rendeletei – köztük a főépítészekről szóló Korm. rendelet - a jogalkotó tájékoztatása alapján a nyári időszakban kerül egyeztetésre.

Kérjük a főépítész kollégákat, hogy az alábbi űrlapon keresztül jelentkezzenek annak érdekében, hogy a MÉK a főépítészekkel kapcsolatos változásokról, ill. a Főépítészi Tagozat megalakulásáról is közvetlenül tájékoztatást tudjon adni:
https://forms.gle/j7Sxb4nDuZi2VChh

Kovács Zsófia

MÉK főtikár

 

Budapest, 2024. március 12.