Aktuális
Félidőben a 42. Construma

Félidőben a 42. Construma

2024. április 10-én szerdán nyitotta meg kapuit a 42. Construma építőipari szakkiállítás, ahol az idei évben is önálló standdal vesz részt a Magyar Építész Kamara. Minden nap az A pavilon 111G standhelyen találhatóak meg a MÉK munkatársai a kamarai standon, ahol átvehető a frissen megjelent Építész Évkönyv, és a Construma megtekintéséért járó 1 továbbképzési pont igazolás is.

Az idei évben mind az 5 napon ingyenes a belépés az építész kamarai szakmagyakorlók számára előzetes regisztrációt követően a MÉK és a Hungexpo együttműködésének köszönhetően.

Regisztrációs link itt: 
https://construma.hu/mek

A szerdai napon tantermi jogi (kötelező) továbbképzést tartott a MÉK a Hungexpo Kongresszusi központjában. Hajnóczi Péter MÉK elnök megnyitóját követően Gombos Márk helyettes államtitkár Építészeti törvényről szóló előadásával indult a továbbképzés, majd a törvény következtében szükséges kamarai feladatokról adott tájékoztatót a MÉK elnöke. A képzésen a Mapei  előadását követte dr Gáts Andrea szakjogász előadása, aki szintén az Építészeti törvényt járta körbe, de jogi megközelítésből.

A Construma csütörtöki napján a MÉK minden évben egy változatos szakmai témájú továbbképzést tart, hogy minél szélesebb szakmai közönség találhasson meg benne számára hasznos témákat.
Hajnóczi Péter MÉK elnök köszöntőjével kezdődött meg a MÉK "Mozaik" - aktuális témák szakmagyakorlóknak című továbbképzése a Hungexpo Kongresszusi központjában, majd dr Szalay Zsuzsanna tájékoztatta a szakmagyakorlókat az energetikai változásokról.
Turi Attila MMA elnök, MÉK alelnök a Főépítészek - főépítészet témakörben tartott előadást a csütörtöki szakmai továbbképzés délelőttjén, elgondolkodtató idézeteket és fotókat vetítve.
Felhívta a figyelmét a képzésen résztvevő építészeknek, hogy aki affinitást érez magában, érdemes főépítészeti megbízást vállalnia, hisz ez a feladat nemcsak munka, hanem közösségformáló tevékenység is.
A kávészünet előtt következett még a Mapei előadása is, ahol a környezettudatos rendszereket ismertették.
A délutáni program Ulrich Tamás és Sándor Gergely építészek által tartott tájékoztatóval kezdődött, amely az ARCH-E -Építészeti Tervpályázatok Európai Platformja projektet mutatta be, amelyben a Magyar Építész Kamarát képviselőjeként vesznek részt.  A projekt fő célja, hogy az épített környezet magas színvonalú építészeti megoldásait elősegítse Európában az Építészeti Tervpályázatok (ADC) eszközeivel, és hozzájáruljon az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívások kezeléséhez és az emberi környezet minőségének javításához. A tervpályázatok (ADC) kulcsfontosságúak a biztonságos, méltányos és fenntartható, befogadó és minőségi épített környezet megteremtésében. A Magyar Építész Kamara az osztrák Építész Kamara közvetlen meghívására, és a MÉK elnökségének döntése alapján a 10 kamara és partnerek által létrehozott nemzetközi konzorcium tagjaként 2022. május eleje óta vesz részt ebben a projektben.
A szakmai továbbképzés utolsó előadása egy rendkívül fajsúlyos téma volt. Szalay Tihamér MÉK alelnök, az Állami beruházásokról szóló törvényt ismertette.
Felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a szükséges új szabályzatok, szakmai anyagok kidolgozásának hatalmas mennyisége miatt további szakmagyakorlók közreműködését kéri a kamara.
Elmondta, hogy fontos szereplő az állami beruházások folyamatában az Állami Beruházási Érdekegyeztető Tanács, amelynek 20 tagja van, köztük egy a Magyar Építész Kamara.
A Tanács elnöke Lázár János építési és közlekedési miniszter. 4/5-ös egyetértés szükséges a döntések meghozatalához.
A törvény rengeteg újdonságot tartalmaz, köztük a  költségszakértői feladatkört.
A törvény már ismert, a kapcsolódó végrehajtási rendeletek pedig készülőben vannak. Az anyagok napról napra változnak, rengeteg munkát adva a MÉK-nek.

A Magyar Építész Kamara még április 14. vasárnap késő délutánig várja az érdeklődőket a 2024. évi Construmán!