Aktuális | MÉK hírek
MÉK hírek

Szerzők feltüntetése és nyilvánosságra hozatal

Több területi építész kamarától kaptunk arról visszajelzést, hogy utóbbi időben különböző sajtó kiadványokban, főleg a napi- és időszakos folyóiratokban gyakorivá váltak azok az esetek, amikor a leközölt cikk az építész-tervező szerzői jogait sértő képeket, esetleg ábrákat jelentet meg, anélkül, hogy a szerző neve egyáltalán feltüntetésre kerülne.  Gyakori eset, hogy olyan tervezett beruházásokról közölnek cikkeket, melyek keretében látványterveket, egyéb terveket közölnek a tervező nevének feltüntetése nélkül. Azon építész-tervező, akinek szerzői jogát megsértik, önállóan jogosult fellépni a jogsértés megállapítása, illetőleg esetleges kártérítési igénye érvényesítése végett (sem az országos, sem a területi kamaráknak nincs ilyen felhatalmazása).

MÉK hírek

MÉK Küldöttgyűlés 2024. május 24. – indítványok közzététele

A MÉK Elnökségének döntése alapján 2024. május 24-én, pénteken kerül megrendezésre a MÉK soron következő Küldöttgyűlése a Kopaszi-gát, Öbölház rendezvénytermében.

MÉK hírek

Felhívás főépítészek számára

A 2024. október 1. napjától hatályba lépő 2023. évi C. törvény (Méptv.) 53. § (4) bekezdése szerint a területi kamarák közhiteles és bárki számára elérhető nyilvántartást vezet a területén lakóhellyel rendelkező állami és az önkormányzati főépítészekről. Ugyanezen bekezdés rendelkezik arról is, hogy a „nyilvántartásba vételről – valamint ha az adott főépítész még nem kamarai tag, akkor a kamarai tagságról is – a területi kamara elnöksége a törvényi feltételek igazolása után 30 napon belül határoz.”

MÉK hírek

Félidőben a 42. Construma

2024. április 10-én szerdán nyitotta meg kapuit a 42. Construma építőipari szakkiállítás, ahol az idei évben is önálló standdal vesz részt a Magyar Építész Kamara. Minden nap az A pavilon 111G standhelyen találhatóak meg a MÉK munkatársai a kamarai standon, ahol átvehető a frissen megjelent Építész Évkönyv, és a Construma megtekintéséért járó 1 továbbképzési pont igazolás is.

MÉK hírek

A Magyar Építész Kamara közleménye

A Magyar Építész Kamara elnöksége továbbra sem rendelkezik a székházunkat, illetve a kamara működését, elhelyezését érintő új információval, azonban leszögezzük, hogy a Kamara eddig is, és ezután is csak a Kamara működését lehetővé tévő megfelelő helyszínnel kapcsolatban nyilvánít véleményt.

MÉK hírek

Magyar Építész Kamara elnökségének nyilatkozata

Az Építészek Házaként működő Ötpacsirta utcai épület a Magyar Állam tulajdona, a tulajdonosi jogokat a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. Az épület használati jogát (nem kezelői jogát) a Magyar Építőművészek Szövetsége kapta. Ebben az épületben működik még a Magyar Építész Kamara, a Budapesti Építész Kamara, valamint a Mesteriskola. Mindhárom szervezet az épület bizonyos területeinek jogcím nélküli jóhiszemű használói. Nem bérlők, így bérleti díjat nem fizetnek, hanem csak az épület üzemelési költségeihez való hozzájárulást.

MÉK hírek

A magyar építészetről szóló törvény jelentősége

Az Építési és Közlekedési Minisztérium – Építészeti Államtitkárság tájékoztatója

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”- írta Tamási Áron. De a szűken vett otthont fel kell építeni és ki kell alakítani. Egész életünkben születésünktől halálunkig épített vagy ember által formált környezet vesz körül minket, annak szinte minden percében. Mindez nem csak életünk díszletét adja, de hat ránk, meghatározza viszonyulásunkat, életminőségünket és személyiségünket, karakterünket egyaránt, legyen az személyes vagy akár közösségi jellemvonás. De nemcsak hat ránk, hanem ösztönöz arra, hogy visszahassunk a környezetünkre, hogy mi is alakítsuk a teret. Azért, hogy jól érezzük magunkat esetleg éppen kifejezzünk egy gondolatot, vagy reprezentáljuk kik is vagyunk. Az építés és a cselekvés által meghatározott eredmény, az építészet így létünk egyik fő alapvetése.

MÉK hírek

Lakóhely szerinti nyilvántartás

A kamarai tagnyilvántartással kapcsolatban az alábbiakra hívjuk fel a szakmagyakorlók figyelmét.

MÉK hírek

Az Építész Közlöny következő lapszámának ajánlója

Kedves Olvasók, tisztelt Kollégák!

Új év, új távlatok, új kihívások…erre a gondolatra még visszatérünk!

Az idei évben is igyekezni fogunk érdekes témákat feldolgozni a Közlönyben, és emellett természetesen beszámolunk majd a Kamara aktualitásairól is. Sűrű év lesz ez, hiszen az állami beruházásokról, valamint az építészetről szóló elfogadott törvény, és az ezeket alátámasztó, a közeljövőben várható kormányrendeletek rengeteg feladatot fognak adni a Kamarának, a szabályzatok módosításával, új szabályzatok megalkotásával és a jogszabályok véleményezésével

MÉK hírek

Szakmai programok hozzájárulási alapjának szabályozása - 2024

1. A MÉK a költségvetésében a tagság részéről jelentkező, az építész kamarához tartozó szakterületeket (építészet, műemlékvédelem, belsőépítészet, táj- és kertépítészet, településtervezés, területrendezés, tűzvédelem) népszerűsítő, a szakmagyakorlást segítő, a szakmagyakorlók munkáját bemutató, dokumentáló, az építészek összetartozását erősítő szakmai feladatok megvalósítására egy hozzájárulási alapot hoz létre.

MÉK hírek

MÉK Küldöttgyűlés - 2024.05.24.

A Magyar Építész Kamara soron következő küldöttgyűlésének időpontja a MÉK Elnökségének 3/2024. (02.02.) sz. határozata alapján 2024. május 24., péntek.

MÉK hírek

MÉK advent sorozat összefoglaló

A Magyar Építész Kamara 2023. december 1 – 24. között minden nap reggel 8 órakor „nyitott egy ablakot” az adventi naptárban a facebook oldalán. Az ablakban 1-1 prominens tagunk gondolataival, üzenetével találkozhattak a MÉK facebook oldalának követői. Egyben egy játékot is hirdetett a MÉK, amelynek a lényege az volt, hogy azok között, akik meghallgatják, elolvassák és like-olják az üzeneteket, hetente sorsolásra kerülnek ajándékok, illetve a végén egy „fődíj”. Illetve pluszban még volt egy Játék a játékban felhívás is.