Aktuális | Tagozati hírek
Tagozati hírek

Megjelent a Településtervezési Szabályzat

A Településtervek elkészítését és elfogadását támogató Településtervezési Szabályzat I. módosítása

A településtervezés és településfejlesztés korszerűsítését, egyszerűsítését és digitalizálását célzó intézkedések eredményeként 2021. szeptemberében közzétette a Miniszterelnökség a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) alapján megalkotott Településtervezési Szabályzat. A dokumentum a Kormányrendeletben rögzített követelmények alkalmazását segíti elő, így részletes előírásokat tartalmaz többek között a településtervek elkészítéséhez, az alkalmazandó műszaki követelményekhez és a tervezői és hatósági adatszolgáltatásokhoz.
 

 

Tagozati hírek

Megjelent az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítása

2022. április 14.-én megjelent a Magyar Közlönyben az OTSZ módosításáról szóló 8/2022. (IV.14.) BM rendelet az 54/2014 (XII.5.) BM rendelet módosításáról. A változások a kiadást követő 60. napon, azaz 2022. június 13.-án lép majd hatályba!

Tagozati hírek

Fórum a Városmajor tervpályázatról - 2022.05.04. 15.00

Szeretettel invitálunk minden érdeklődőt 2022.05.04-én 15.00 órára az Építészek Háza Kós termébe (1088 Bp., Ötpacsirta u. 2.) a Városmajor pályázat kapcsán tartott fórumunkra.

Tagozati hírek

Elindult a KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS Az Év Tájépítésze díj jubileumi pályázatán.

A zsűri döntése alapján 5 tájépítész került az Év Tájépítésze Díj döntősei közé. Ha szeretnél szavazni, kérünk kattints a linkre: https://evtajepitesze.hu/ev-tajepitesze-dij/3
Bejelentkezés vagy regisztráció után leadhatod a szavazatod! (határidő: 2022.04.28)

Tagozati hírek

A Táj- és Kertépítészeti Tagozat 2022. február 2-i tisztújításának eredménye

Sikeresen lezajlott a MÉK Táj- és Kertépítészeti Tagozatának tisztújítása.

A választás eredménye:

Elnök: Andaházy László

Tagozati hírek

Új tűzvédelmi szakhatósági hatáskörök

2022. január 11-étől kezdődő hatósági eljárásokban változik a tűzvédelmi szakhatósági hatáskör, több esetben megváltozik a méret korlát. A jogszabályban újként jelenik meg, hogy tűzvédelmi kérdésekben a honvédség alá tartozó létesítmények esetében a létesítés elbírálója a honvédelmi miniszter lesz.

Tagozati hírek

MÉK Táj- és Kertépítészeti Tagozatának Tisztújító Tagozati Gyűlése - 2022. február 2.

Tisztelettel meghívjuk Önt a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata TISZTÚJÍTÓ Tagozati Gyűlésére, melyet 2022. február 2-án (szerdán) 16:45 órától tartunk. Határozatképtelenség esetén a megismételt TISZTÚJÍTÓ Tagozati Gyűlés 17.00 órakor azonos napirenddel kerül megrendezésre. REGISZTRÁCIÓ 16.30 ÓRÁTÓL

Tagozati hírek

Új elektronikus ügyintézés a Katasztrófavédelemnél

2022. január 1-től kezdve a Katasztrófavédelemhez tartozó minden hatósági eljárás elektronikusan intézendő. A rendszer alapvetően felváltja a jelenlegi papír alapú, ’e-papír’ és ’tárhely’ rendszerek használatát, bár bizonyos esetekben természetes személyek számára meghagyva a papír alapú ügyintézés lehetőségét. (Fontos azonban, hogy a rendszer bevezetése nem érinti az építésügyi eljárásokhoz kapcsolódó ETDR rendszer használatát, attól teljesen független és más ügyekre szolgál.)

Tagozati hírek

Kiürítésről szóló tűzvédelmi irányelv újabb változata

2021. július 5-én megjelent és július 15-től hatályos a Kiürítésről szóló tűzvédelmi irányelv legújabb változata, amit az 2020. őszén végzett beválás vizsgálatot követően a 2021. év tavaszán dolgoztak tovább az előkészítést végző kollégák. Ebben a tűzvédelmi tagozatból Veresné Rauscher Judit és Mészáros János vettek részt aktívan befolyásolva a változásokat.

Tagozati hírek

Beszámoló a MÉK Táj- és Kertépítészeti Tagozat Tagozati Gyűléséről

A Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata az őszi, sikeres jelöltállítási időszakot követően 2021. november 25-ére hirdette meg tisztújító tagozati gyűlését. Az esemény  az Építészek Háza Kós Károly termében került megrendezésre. A gyűlést a tagozat elnöke, Schuchmann Péter nyitotta meg, majd ezt követően Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár mondott köszöntőt és osztotta meg a szakmával kapcsolatos gondolatait a jelenlévőkkel. A gyűlést, mely az alacsony részvétel miatt határozatképtelen volt, ezt követően berekesztették. A tisztújító tagozati gyűlés újbóli összehívásának időpontjáról a tagozat elnöksége a későbbiekben dönt.

Tagozati hírek

Meghívó a MÉK Tűzvédelmi Tagozat 2021.október 07. csütörtök 15.00 órára hirdetett Tagozati Gyűlésére

Tisztelt Kollégák!

A MÉK Tűzvédelmi Tagozat 2021.10. 07én, csütörtök 15.00 órára hirdeti meg jelenléti Tagozati Gyűlését, helyszíne a Magyar Építészek Háza Kisterem ( 1088 Bp., Ötpacsirta u. 2.)

Tagozati hírek

A Terület- és Településrendezési Tagozat tisztújításának eredménye

Sikeresen lezajlott a MÉK Terület- és Településrendezési Tagozatának tisztújítása.

A választás eredménye:

Elnök:                        Liszkay Krisztina
Vezetőségi tag:         Auer Jolán
                                    Márton Melinda
                                    Vojnits Csaba