KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A legszebb panel homlokzat az újpalotai Kőrakás parkban

Díjátadó az Év Homlokzata Pályázaton

Hetedik alkalommal választották ki az elmúlt időszak kiemelkedő épületeit az Év Homlokzata Pályázaton. A tervezők és kivitelezők számára kiírt díj célja az újonnan épült vagy felújított homlokzati megoldások értékelése és díjazása építészeti, esztétikai, műszaki és gazdaságossági szempontok alapján. Több mint kétszáz pályamű érkezett öt kategóriában (családi ház, társasház, középület, panel és műemlék), amelyeket független, szakmai zsűri bírált el. A panelfelújítás kategória legjobbja egy újpalotai, Kőrakás parkban lévő épület lett, amelynek kivitelezője a Kométa Szerviz Kft. volt, a díjat Talabos Attila vette át a kiírás eredményhirdetés gálaestjén a Budapest Kongresszus központban. A pályázat fő támogatója a Baumit Kft.

A panel épületek az elmúlt évtizedek itt felejtett bástyáiként magasodnak fölénk országszerte, korszerűsítésük, felújításuk és energia hatékonyságuk javítása nemcsak az ott lakók érdeke, hanem az így modernné, élhetővé váló városé is. A hazai építész szakma kreativitása és a minőségi építőanyagok együttesen bizonyítják, hogy lehetséges nívós, színekben gazdag és harmonizáló panelépületet alkotni. Egy ilyen példát díjazott az Év Homlokzata Pályázati zsűrije, amikor a panel kategória nyertese egy újpalotai, Kőrakás parkban található ház felújítása lett. A ház kivitelezője a Kométa Szerviz Kft. volt, a díjat Talabos Attila vette át.

210 pályamű öt kategóriában

Hetedik alkalommal hirdették meg az Év Homlokzata Pályázatot, amely az elmúlt évtizedben ismert szakmai fórummá vált. Míg az első kiírásra ötven nevezés érkezett, addig idén öt kategóriában – családi ház, társasház, középület, panel és műemlék – 210 pályaművet adtak be.  A nyerteseket építészszakmai zsűrit választotta ki, melynek tagjai voltak:  Jánosi János Ybl-díjas és Pro Architectura-díjas építész; Máté Klára, a Magyar Építéstechnika főszerkesztője; Noll Tamás Ybl-díjas építész; Dr. Tari Gábor egyetemi docens (BME Rajzi és Formaismereti Tanszék, Színdinamika Szakmérnöki Műhely), Vadász Bence Ybl-díjas és Pro Architectura-díjas építész és Vidor Győző, a Magyar Építőanyagipari Szövetség elnöke. Az öt kategória legszebb homlokzatainak pályázói egy-egymillió forintos díjat vehettek át. A pályázaton kategóriánként még további díjazottakat választott ki a zsűri, akik számára a Baumit egy építész-szakmai tanulmányutat szervez Bécsbe.

A kategória győztes épületen sikeresen tudták megoldani a monoton „kattogó alapritmust”, az ablakok felé helyezett változatos méretű, megszakadó és összekapcsolódó sávokkal, színekkel. Számomra ezek a formák hatalmas fa áthidalók képét idézik fel. Kicsit szabadjára engedve a fantáziánkat, az épület tört fehér fala akár egy középkori erőd nagyon távoli képét is idézheti – mondta a díjkiosztón Dr. Tari Gábor egyetemi docens, BME Rajzi és Formaismereti Tanszék, Színdinamika Szakmérnöki Műhelyének vezetője, az Év Homlokzata Pályázat zsűrijének tagja.

Az Év Homlokzata Pályázat további nyertesei

A családi ház kategória nyertese Borbás Péter építészmérnök lett, aki egy szentendrei házzal pályázott.  A társasház kategória díjazottja Füzes András tervező egy Tokajban felújított lakóház homlokzatával. A középület kategória nyertese egy hódmezővásárhelyi múzeum bővítési és felújítási projektje, amellyel a Kerámiaház Kft. pályázott.  A műemlék kategóriában a legszebb homlokzatú épületnek egy budapesti, V. kerületi Bajcsy-Zsilinszky úti irodaházat választott a zsűri. A nyertes pályázatot az ALAKart Kft. nyújtotta be.

A Baumit Kft., mint az Év Homlokzata Pályázat fő támogatója összesen egymillió forint értékben különdíjat ajánlott fel, amelyet három pályázónak ítélt oda.  A különdíj nyertesei Vasvári István (Valkür 1960 Building Kft.) egy budapesti, III. kerületi panelépület felújításáért; Imre Krisztián építészmérnök egy budapesti, XI. kerületi új építésű családi házért; illetve a Fővárosi Építő Zrt., a Műegyetem egyik épületfrontjának homlokzati felújításáért.

A Baumitról

A Baumit az osztrák Schmid Industrie Holding tagjaként 30 országban van jelen és közel 3 ezer munkatársat foglalkoztat. A vállalat fő profilja a homlokzati hőszigetelő rendszerek, színes vakolatok, hidegburkolati ragasztók, valamint aljzatképző anyagok gyártása és forgalmazása. A Baumit első külföldi leányvállalata 1990-ben Magyarországon alakult meg, és az elmúlt években meghatározó építőanyag gyártóvá vált.

A Baumit Kft. négy gyárat üzemeltet Magyarországon: Alsózsolcán, Dorogon, Pásztón és Visontán; és jelenleg 170 munkatársat foglalkoztat. Cégközpontja Dorogon található. A magyar vállalat az elmúlt években társadalmi felelősségvállalási programjának keretében támogatta az Országos Mentőszolgálatot mentési eszközökkel és az állomások felújításához adott építőanyagokkal. A Baumit Kft. a vörösiszap katasztrófa után egyik alapítója volt az Építőipari Szolidaritási Platformnak. A vállalat 2013-ben segítséget nyújtott a dunai árvíz utáni helyreállítási munkákhoz, valamint az esztergomi kórháznak vásárolt rákdiagnosztikai eszközt.

További információ: www.evhomlokzata.hu, www.baumit.hu, www.facebook.com/BaumitVilag
 


Az Év Homlokzata 2014 Pályázat panelfelújítás kategória díját a Talabos Attila (balra) vette át Kamrás Gábortól, a Baumit Kft értékesítési vezetőjétől október 9-én a Budapest Kongresszus Központban tartott díjátadó gálán.
 


Panelfelújítás kategória győztes épülete - Talabos Attila


Létrehozás időpontja: 2014-11-04 16:07:02
Utolsó módosítás időpontja: 2014-11-05 09:09:46
Cimkék: Év Homlokzata, baumit;
Megtekintések száma: 11954
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42389