KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

ÉPÍTÉSZET ÉS MŰEMLÉKVÉDELEM

ELŐADÁS
a Pesti Vármegyeháza (1052 Bp. Városház u. 7.) földszinti Nyáry Pál termében 2016. november 15-én.

15.00 – 15.10    Köszöntő: Tarnai Richárd, Nagy Gábor

15.10 – 15.40    Csikós Zoltán, Peity Attila, Pécsi 400 ágyas Klinika
        ( eredeti tervező: Gádoros Lajos)
Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a Gádoros Lajos professzor úr által tervezett pécsi 400 ágyas klinika átalakítása és bővítése során védelem nélküli értékkel találkoztunk és nem érték nélküli védelemmel kellett megküzdenünk.Úgy gondoljuk, hogy az építészet nem csak szakmai kérdés, mert az alkotók emberi mentalitását is visszatükrözi.Hittünk abban, hogy az épület iránti tiszteletünk képessé tesz miket arra, hogy az épület építészeti minőségét megőrizzük, mely sokkal könnyebb, ha biztosítani lehet az épület aktív funkcionális létét. Jelen esetben a klinika eredeti adottságai olyanok voltak, hogy a korszerű kórháztervezési elvárásoknak megfelelő funkcionális kialakítást - még elfogadható kompromisszumok árán meg lehetett valósítani. Célunk az volt, hogy az átalakítás és bővítés során olyanná váljon az épület, amilyen eredetileg is lehetett volna.

15.40 – 16.10    Keller Ferenc, Sólyom Benedek   A II. Rákóczi Ferenc Gimnázium rekonstrukciója
Mi a teendő, ha egy épület "szellemileg és anyagilag" is végképp megöregedett, "megroggyant" állapotba került.
Mik azok az eszközök, amelyekkel mégis továbbadható és átörökíthető, ami vele kapcsolatban "értékeket" hordoz.Egyfajta megoldás, a sok lehetséges közül.

16.10 – 16.25    Kávészünet

16,25 – 16.55    Szabó Levente DLA   Tér-idő kollázs. A Régi budai Városháza épületének megújítása.
Ha a műemléki helyreállítások, kiegészítések, rekonstrukciók elméleti és gyakorlati szempontból is bonyolult, koronként és személyenként is változó felfogására gondolunk, érdemes többek között Reimholz Péter emlékezetes, 1985-ös írását is felidéznünk, amelyet Kronologikus implantációk és didaktikus protézisek címmel írt a posztmodern korszak kellős közepén  dilemmáit fejtve ki a bevett műemléki helyreállítási gyakorlatokkal kapcsolatosan (MÉ 1985/5, 9. o.). A budai Városháza épülete esszenciálisan hordozza magában mindazon beláthatatlanul bonyolult kérdések sokaságát, amelyek a műemlékvédelem általános elméleti és gyakorlati dilemmáiban tükröződnek. Előadásomban egy két éve tartó - és még véget nem ért - tervezési és kivitelezési folyamatról e dilemmák tükrében szeretnék beszámolni.

16.55–17.25    Zoboki Gábor DLA habil.  A Szent György tér és a Karmelita kolostor  városfejlesztési elképzelések
A Szent György tér, a „Magyar Akropolisz”  a Szentháromság tér Dísztér együttes pandanjanként  a polgári és királyi paloták sorát rendezi egységbe. Ez a tér a magyar történelem és nemzettudat kitüntetett esszenciális helye, melyet köszönhet magaslati elhelyezkedésének, jó láthatóságának és panorámájának, valamint történelmi-politikai szerepének. 20 éve vitatkozunk újra azon, hogy milyen építészeti  funkcionális erők összjátékaként kell helyreállítanunk a hely térfalait. A Karmelita kolostor rekonstrukciójával új fejezetet nyithatunk a szakmai párbeszédben.
17.25 – 18.00    Kérdések és válaszok

Minden érdeklődőt hívogatunk, és szívesen látunk.
Pest Megyei Kormányhivatal


Létrehozás időpontja: 2016-11-02 14:57:50
Utolsó módosítás időpontja: 2016-11-02 15:02:30
Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 11493
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43778