KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Új szakmai online képzések a MÉK szervezésében

A Magyar Építész Kamara Tanfolyamok és képzések Online rendszerén (https://tako.mek.hu/) keresztül eddig elérhető 5 online szakmai képzés további 2 új előadással bővült.

Épületenergetikai követelmények – közel nulla energiaigényű épületek

Dr. Szalay Zsuzsa a BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék egyetemi docense előadásában röviden bemutatja a hazai épületenergetikai követelmények alapját biztosító EU irányelveket és azok változásait rávilágítva arra, hogy ezek mára messze túlmutatnak a hagyományos épületenergetikán.   

Ezt követően tájékoztat a hazai épületenergetikai szabályozás aktuális előírásairól kiemelve, hogy a követelmények mely épületekre milyen módon vonatkoznak, mik a kivételek és az egyes követelményszintek mikor kerültek bevezetésre. Az immár évek óta ismert elemek mellett az előadó kitér a közelmúlt fontos változásaira és utal a jövőben várható módosításokra. Részletesen bemutatásra kerülnek a közel nulla energiaigényű épületek ismérvei, a tervezés szempontjai, felhívva a figyelmet arra, hogy bár a felújítások esetén e szint elérése a jövőben sem lesz kötelező, várhatóan az EU által finanszírozott projektek esetén szempont lesz ennek megközelítése.

Az előadás harmadik része választ ad arra a kérdésre mit jelent az épületenergetikában a költségoptimalizálás és mi a számításának menete, kiemelve a bemenő paraméterek érzékenységét és ennek következményeit. E blokkban kerülnek említésre az elektromobilitásra vonatkozó szabályozási elemek és szó esik az energetikai tanúsítás elmúlt időszakban történt változásáról is.

Az előadás nagy hangsúlyt fektet a jövőbe történő előre tekintésre, melynek keretében szóba kerülnek a témában várható vagy remélt jelentősebb jogszabályi változások. Bemutatásra és definiálásra kerül az okos ház indikátor, annak szempontjai, valamint várható számítási módszerei. Végezetül az előadó felvázolja az utóbbi évek új EU szabványaival összhangban lévő, de a jelenlegi rendszert tovább nem bonyolító jogszabálymódosítást célzó szakértői javaslatokat.

 

Közkedvelt tévhitek eloszlatása az akadálymentesítéssel kapcsolatban

Horváthné Korinek Judit okl. építészmérnök és rehabilitációs környezettervező szakmérnök előadása segítséget nyújt az akadálymentesség lényegének megértéséhez és annak helyes megvalósításhoz. Célja, hogy megkönnyítse a helyes tervezést és segítse annak pontos megvalósítását.

A képzés amellett, hogy rögzíti mely esetekben van szükség akadálymentesítésre és röviden kitér annak jogszabályi hátterére tisztázza azt a gyakran felmerülő kérdést is, mit jelent a teljes körű, avagy komplex akadálymentesítés, melyek az akadálymentes használatot szolgáló, és melyek az azt akadályozó tervezési hibák és a kivitelezés során jellemző rossz beidegződések. 

Az előadás gyakorlati példákkal bizonyítja, hogy az egészséges ember is nap mint nap kerül olyan élethelyzetbe amikor hely- és helyzetváltoztató képessége megváltozik, de szakszerűen kialakított környezetben ez szinte fel sem tűnik a használónak. Ezt a célt szolgálják az akadálymentesítés eszközei a fogyatékkal élők számára, ezért az előadó kiemelt figyelmet fordít a tervezési segédletek konkrét épületre történő adaptálásának fontosságára, az akadálymentesítés leggyakoribb eszközei (akadálymentes parkolók, rámpák, lépcsők, mosdók, ajtók, vezetősávok, irányjelző és funkciójelző táblák) elhelyezésének és kialakításainak praktikumaira.

A saját projektjei mellett más tervezők munkáinak akadálymentesítését is rendszeresen segítő tervező nem csak a kötelező és a gyakorlati tapasztalatai alapján javasolt méretezési és elhelyezési kérdéseket veszi sorra, hanem rövidfilmek segítségével a használók szemszögéből is bemutatja az egyes megoldások előnyeit és hátrányait.

Az előadás összességében rávilágít arra, hogy a költséges, de rosszul megtervezett vagy kivitelezett akadálymentesítés a fogyatékkal élők számára továbbra sem biztosítja a használhatóságot, így egyértelműen felesleges kiadássá válik, miközben átgondolt tervezéssel és igényes, a részletekre is odafigyelő megvalósítással az akadálymentesítés kevéssé költséges beruházás, mint ahogy az a köztudatban él.

Az online képzések előadásai a honlapon található képzési díj rendezését követően tekinthetők meg. Az 1,0 továbbképzési pont az előadás utáni tesztkérdések sikeres megválaszolásával szerezhető meg, amelyre a jelentkezőnek a képzés díjának rendezését követő 30. napig van lehetősége. A TAKO-ban található minden online előadás a tesztkérdések megválaszolása nélkül, több alkalommal is megtekinthető, egészen a 2021 december 31-ig!

A továbbképzési igazolás a rendszeren belül a sikeres tesztkérdések megválaszolását követően azonnal letölthető, a szakmai továbbképzés sikeres elvégzéséről az illetékes területi kamara értesítést kap.

A TAKO-ba történő regisztrációnak, illetve a képzésekre történő jelentkezésnek nem feltétele a kamarai tagság, szívesen látjuk és várjuk a téma iránt érdeklődő, leendő tagjainkat is!

 

MÉK Titkárság


Létrehozás időpontja: 2021-05-20 21:07:30
Utolsó módosítás időpontja: 2021-05-20 21:08:26
Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 11078
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46532