KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Átadták a 2022. évi Wéber Antal-díjakat

Hatodik alkalommal került átadásra a Pest Megyei Építész Kamara általa alapított Wéber Antal-díj. A magyar műépítész nevét viselő díjjal a kiemelkedő alkotói tevékenységet folytató pest megyei kamarai tagsággal rendelkező szakmagyakorló munkáját kívánja elismerni a Kamara. Wéber Antal a XIX. századi magyar építészet meghatározó építész egyénisége, Ybl Miklós pályatársa. Neoreneszánsz építészete a reneszánsz mélyen átgondolt újraértelmezése. Magántanítóként, majd az építészeti közélet jeles tagjaként komoly figyelemmel fordult a felnövekvő szakmai generációk felé. Munkásságát a minőség és a szakmai közéletben végzett áldozatos tevékenysége emelte ki a korabeli átlagból.

A Wéber Antal-díjat 2022. május 20-án a Pest Megyei Építész Kamara Megyeházán tartott küldöttgyűlésén Philipp Frigyes, a Pest Megyei Építész Kamara elnöke és dr. Hajnóczi Péter, a Pest Megyei Építész Kamara alelnöke, a Magyar Építész Kamara elnöke adta át.

2022. évben Wéber Antal-díjban részesült:

A Pest Megyei Építész Kamara WÉBER ANTAL-DÍJ-at adományoz SZEKERES ISTVÁN okleveles építészmérnök kamarai tagjának több, mint húsz éves magas műszaki színvonalú építészeti tevékenységéért, és igen széles körű, aktív közéleti tevékenysége elismeréséért.

Szekeres István 1995-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán és szerzett okleveles építészmérnöki diplomát. Első mestere Puhl Antal volt, akinek építész irodájában kezdett dolgozni. Friss diplomásként francia köztársasági ösztöndíjasként folytatta tanulmányait Franciaországban. Hazatérve 1999-2000 között Finta József építész irodájában gyarapította tudását. Újabb francia tanulmányok tarkították a Citinvest építészirodában eltöltött éveket. 2008-ban alapította meg saját tervező cégét a Skicc-Art építészirodát. Az elmúlt közel másfél évtized során összességében több mint 200.000 m2 alapterületű épülete valósult meg. 

Építészeti tevékenysége széles skálát ölel fel. A lakóépületektől az irodaparkig, az ipari épületektől a hotelekig bezárólag széles a spektrum. Épületei magas műszaki színvonalat képviselnek. 2002-ben az ún. Hegedűs-ház, azaz egy 54 lakásos társasház megvalósításáért a Magyar Lakásépítők Szövetségétől az Év Társasháza díjat vehette át Fekete Lajos tervező társával. A korszerű építészeti megoldások alkalmazása mellett, fontos számára a környezettudatosság, a fenntartható megoldások tervezése. Cégvezetőként 2014 óta tagja a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének. 2018-ban a tervező irodája az Office Garden III. irodaházért Média Építészeti Különdíjat kapta meg.

Több szakmai szervezetben vállalt és vállal aktív szerepet. A Pest Megyei Építész Kamara megyei és országos küldöttje, a Budaörs és környéke Helyi Építész Csoport vezetője.

A Pest Megyei Építész Kamara WÉBER ANTAL-DÍJ-at adományoz ASZTALOS ZOLTÁN okleveles építészmérnök kamarai tagjának a majd hat évtizedet átívelő, szerteágazó, hazai és külföldi építész-mérnöki munkásságáért és a mai napig aktív szakmai közéleti szerepvállalásáért.

Asztalos Zoltán pályája 1964-ben kezdődött a Budapesti Közlekedési és Műszaki Egyetemen az építészmérnöki karon szerzett jeles diplomával. A folytatás jól lehatárolható szakaszokból állt:

1964-67 között a 26. számú Állami Építőipari Vállalatnál dolgozva a százhalombattai erőmű építkezésen készítették el Magyarország első csúszó zsalus munkáját, az erőmű kéményét.

1967-71 között a Budapesti Városépítési Tervező Vállalatnál statikus tervezőként dolgozott. Párhuzamosan felvételt nyert a Magyar Tudományos Akadémia aspiránsi kurzusára. Több tudományos cikke jelent meg statikai számítási, méretezési módszerek, valamint héjszerkezetek témakörben. Ezekkel Dr. Csonka Pál professzor úr elismerését is kivívta. A lakótelepek építésénél Gáspár Tibor építész munkatársaként részt vett a Larsen-Nielsen panelrendszer, valamint az öntöttfalas technológia bevezetésének programjában. Az Újlipótvárosi és az Őrmezői lakótelep beépítését és épületeit tervezték.

1971-75 között az Általános Épülettervező vállalatnál vezető tervezőként könnyűszerkezetes, előre gyártható, szállítható és szerelhető acélszerkezetes típustervek kidolgozása volt a feladata. A rendszerrel sorozatban épültek itthon és külföldön
az egyszerű csarnokszerkezetek. Az orosházi autószerviz épülete, valamint a ceglédi irodaépület nívódíjban részesült.

1975-78 között a Pest Megyei Tanácsi Tervező Vállalatnál műteremvezetőként Nagykőrös főterére tervezett foghíj beépítése szintén nívódíjas épület lett. A százhalombattai főtér koncepciója sajnos csökkentett programmal valósult csak meg.

1978-83 között Etiópiában, Addis Ababában feleségével, tervező-szakértőként a ritkán adódó alkotói szabadságban volt részük. A tervezési programokra adandó építészeti válaszok megfogalmazásában teljes szabadságot és bizalmat élveztek. Sok megvalósult épülettel gazdagították az afrikai országot.

1983-90 között négy évig a Fővárosi Művelődési intézmények műszaki irodáját vezette. 1987-90 között pedig a Novarat Kisszövetkezetben vezető tervezőként a cég saját vállalkozásban végzett beruházásait tervezte.

1990-2013 között 23 éven át működött az Asztalos és Társa Építész Stúdió, feleségével közös vállalkozásként.

Asztalos Zoltán munkásságát számtalan igényes épület jellemzi. E mellett több hazai pályázat első és második díjas szerzője, szerzőtársa. A Pest megyei Építész Kamarában több évtizedes szakmai közéleti szerepet vállalt, jelenleg az elnökség, valamint az etikai fegyelmi bizottság tagja, és egyben megyei, valamint országos küldött.

Gratulálunk a kitüntetetteknek!

Pest Megyei Építész Kamara


Létrehozás időpontja: 2022-05-30 12:24:07
Utolsó módosítás időpontja: 2022-05-30 12:28:02
Cimkék: wéber, antal, díj, 2022, átadták, eredmény; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 4529
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47079