KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Európa legjobbja után a világ legjobb középülete is a Néprajzi Múzeum lett

A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards díjazta az új múzeumépületet. Az International Property Awards negyedszázados történetében először fordul elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen kategóriájában. A Napur Architect iroda által tervezett Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó „World's Best” díjat.

Az ingatlanszakmai elismeréseket május 30-án hétfőn este Londonban adták át a kategóriák győzteseinek. Az Európa legjobb középületének rangos elismerését, kategóriájának legjobbjaként a Napur Architect építésziroda által a Városliget szélére, az Ötvenhatosok terére, az egykori parkoló helyére tervezett új épület nyerte el. A Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, a kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ tíz régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a világ legjobbjának járó díjra is.
 
A 25 éves International Property Awards az ingatlanszakma egyik legrangosabb elismerése, amelyet nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítél oda tíz különböző kategóriában. A testület a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget vizsgálja.
Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a Liget Budapest Projekt Európa legnagyobb kulturális beruházása, amelynek tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztés valósuljon meg.
Az új épület tervein 250 mérnök dolgozott, Ferencz Marcel DLA építész vezető tervező irányításával, egyeztetve a Néprajzi Múzeum szakembereivel is. Az épület kialakítása jelentősen segíti a múzeum nagyszabású, a kor igényeinek megfelelő, látogatóbarát működtetését, a tárgyi és szellemi örökség, a magyar és a nemzetközi gyűjteményi anyag látványos, sokrétű bemutatását.
Helyet kap benne gyerekmúzeum, könyvtár, archívum, konferenciaterem, valamint 2500 m² időszaki és 4500 m² állandó kiállítási tér is. Íves formája lehetővé teszi, hogy az épület a város és a park között mintegy kapuként és átjáróként is funkcionáljon. Az épület 60 % a térszint alatt helyezkedik el, a tetőt borító zöldfelület pedig közösségi térként várja a Városliget látogatóit.

Forrás: MTI

 


Létrehozás időpontja: 2022-06-02 16:21:35
Utolsó módosítás időpontja: 2022-06-02 16:23:22
Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 5954
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47097