KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Multifunkcionális sportcsarnok és uszoda, valamint az uszodához kapcsolódó aquapark építése Pécsen - kérdések és válaszok

„Multifunkcionális sportcsarnok és uszoda, valamint az uszodához kapcsolódó aquapark építése” Pécsen tárgyú, uniós, nyílt építészeti tervpályázati eljárás megindítása

Szöveges ismertetés:

A tervpályázat tárgya Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata által meghatározott Tüskésrét 9,2 hektáros területének fejlesztése, a Tüskésréti-tóhoz kapcsolódó helyszínen a Modern Városok Program Bizottsága által PÁT/490/2/2016. iktatószámon és 31/2016 sorszámon jóváhagyott, GF/JSZF/1061/10/2016 iktatószámú támogatói okirattal rendelkező „Multifunkcionális sportcsarnok és uszoda, valamint az uszodához kapcsolódó aquapark építése” elnevezésű állami beruházás (létesítmény-együttes) megvalósítása, valamint környezetének rendezése. A Kiíró építészeti tervpályázat formájában kívánja összegyűjteni azokat a beépítési koncepciókat és tervi javaslatokat, melyek alapján véglegesíthető a beruházás részletes tervezési programja, illetve a tervpályázat keretében szándékozik kiválasztani a létesítmény-együttes tervezőjét.

Főbb mennyiségek:

AQUAPARK:

A pályázat keretében javaslatot kell adni a kül- és beltéri létesítmények arányára és elhelyezésére, figyelemmel a főszezonban prognosztizálható napi 1000, míg télen 500 fő látogató, ezen belül is különösen a kisgyermekes és többgenerációs családok igényeire. A minőségi módon kialakítandó kiszolgáló létesítményeket (öltözőket, zuhanyozókat és mosdókat), valamint az üzemeltetéshez szükséges rendeltetési egységeket a látogatói létszámmal arányosan kell méretezni. Ugyancsak a várható látogatói létszámot alapul véve kell javaslatot adni a vendégek kiszolgálását biztosító színvonalas, széles skálájú szolgáltatást kínáló (kül- és beltéri) vendéglátó- és kereskedelmi egységek méretezésére és elhelyezésére.

Az élményparkok sajátos vonzerejét a látványukat tekintve is különleges, változatos kül- és beltéri csúszda-elemek jelentik. Ezek elhelyezésére és biztonságos kialakítására a különböző korosztályok igényeihez igazodva kell javaslatot adni. Az adrenalinszintet maximalizáló extrém test-csúszdák mellett gondoskodni kell a családoknak szóló, változatos kialakítású gumis csúszdák létesítéséről is. A beltérből induló és oda is érkező csúszdák szerkezetei - a széles választékban elérhető szigetelt berendezések felhasználásával - részben látványos kültéri elemekként is megvalósíthatók.

A különböző csúszdák és csúszda-kombinációk érkező felületeit jelentő attraktív elemek és kisebb vízfelületek mellett az aquaparkban gondoskodni kell további (kül- és beltéri) medencék (hullám- és strandmedence, ugró- és úszómedence, valamint változatos élmény-medencék), továbbá „lassú folyó” és jakuzzik elhelyezéséről is. Ezek számára, differenciált méretezésére és kialakítására a Kiíró a pályázóktól vár javaslatot.

A különböző gyermek-korosztályok számára célzott, tematikus interaktív élmény-elemek - víziépítmények, sprayparkok - létesítése lehetséges. Ezek kialakítása során a kísérő felnőttek számára rálátást nyújtó pihenő területet kell biztosítani. Elsősorban a gyermek-medencék és a különböző játszóeszközök - de akár egy-egy komplex rendeltetési egység - esetében is javaslat adható a látvány-karaktert meghatározó tematikus installáció létesítésére.

Az aquapark szokásos beltéri kínálat jelentő wellness-szolgáltatások (pl. élménymedencék és szauna-park) mellett egész évben működő, speciális látogatói körnek szánt fitnesz-terek, valamint esetleg gyógyászati szolgáltatások (pl. gyógytorna és gyógymasszázs) is gazdagít-hatják a létesítmény funkció-kínálatát.

A pályázat keretében javaslatot kell adni az aquapark kültéri parkosítására, a zöldfelületek differenciált kialakítására is. Ennek során - arányos mértékű fásítással, illetve az élmény- és gyermek-medencék, valamint a játszóterek részleges árnyékolásával - gondoskodni kell a terület meg felelő mértékű napsugárzás elleni védelméről.

SPORTUSZODA:

A tervezési területen el kell helyezni egy uszodát, ami alkalmas nemzetközi úszóversenyek, vízilabda és egyéb vizes rendezvények lebonyolítására is. A versenymedencéhez kb. 1000 fős (ebből kb. 600 fős fix és kb. 400 fős mobil ülőhelyes) lelátót kell biztosítani. A „száraz” és „vizes” közlekedő területeket alapvetően szét kell választani.

Tervezendő vízfelületek: versenymedence 1db., bemelegítő medence 1db., oktatói medence 2db, valamint gyerekmedence 1db.

MULTIFUNKCIONÁLIS RENDEZVÉNYCSARNOK

A tervezési területen helyet kell biztosítani egy többfunkciós sport és rendezvénycsarnoknak, amely alkalmas nemzetközi szintű sportrendezvények (elsősorban kézilabda, kosárlabda, röplabda, illetve teremfoci versenyek) lebonyolítására, alkalmanként pedig közéleti-, gazda-sági-, szabadidős- és sport-rendezvények, valamint kiállítás és vásár megrendezésére is.

SZÁLLODA:

A pécsi lakosság körében már most is igen népszerű tüskésréti szabadidőpark jelenlegi használata döntően szezonális jellegű, az alkalmanként megrendezett országos szabadtéri sport-események mellett regionális vonzerőt csak a Tüskésréti-tó vizisí- és wakeboard-pályái jelentenek. Az aquapark megvalósulásával ez a helyzet értelemszerűen meg fog változni, mivel az új létesítmény - négy évszakos működésének köszönhetően - önmagában is lehetőséget kínál a többnapos igénybevételre, illetve családos üdülések helyszíneként. Az ekként kibővülő látogatói kör fogadására és ellátására a Kiíró egy szálloda létesítésével is számol. Az előzetes vizsgálatok szerint az itt jelentkező igények kielégítésére a javasolt szakmai partner az IHG (InterContinental Szállodacsoport), melynek Holiday Inn Resort szállodái -, ahol a pihenés mellett az aktív kikapcsolódás és a wellness-fitness-spa részleg játssza a fő szerepet - elsősor-ban a családi üdülésen lévők, a kisgyermekes családok által kedveltek.

Pályázónak az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013 (VII.11.) Korm. rendelet alapján tervezői tevékenység 1. sz. melléklet, II. Szakma Építészeti-Műszaki tervezés: É jelű szakterület vagy korábban „É/1” vezető tervezői szakmai címet szerzett jogosultsággal kell rendelkeznie a pályázat eredményhirdetésének időpontjában.

A pályaművek díjazására és megvételére rendelkezésre álló bruttó összeg: 45 500 000 HUF A díj legmagasabb bruttó összege: 10 000 000 HUF A díjazás, vagy megvétel legkisebb bruttó összege: 1 000 000 HUF.

Figyelemmel arra, hogy a Beruházás helyszíne bármikor bejárható, megtekinthető, az Ajánlatkérő a tervpályázati eljárásban helyszíni szemlét nem tart.

Ajánlattételi határidő: 2022.10.27. 12:00

Letöltési link: https://ekr.gov.hu/portal/kozbeszerzes/eljarasok/EKR001021882022/reszletek

Letölthető tartalom:

Végleges dokumentáció, kérdések és válaszok


Létrehozás időpontja: 2022-08-11 15:30:34
Utolsó módosítás időpontja: 2022-09-21 14:23:28
Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 7086
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47190