Aktuális
A Wéber Antal-díj 2023 díjazottjai

A Wéber Antal-díj 2023 díjazottjai

Hetedik alkalommal került átadásra a Pest Megyei Építész Kamara általa alapított Wéber Antal-díj. A magyar műépítész nevét viselő díjjal a kiemelkedő alkotói tevékenységet folytató pest megyei kamarai tagsággal rendelkező szakmagyakorló munkáját kívánja elismerni a Kamara. Wéber Antal a XIX. századi magyar építészet meghatározó építész egyénisége, Ybl Miklós pályatársa. Neoreneszánsz építészete a reneszánsz mélyen átgondolt újraértelmezése. Magántanítóként, majd az építészeti közélet jeles tagjaként komoly figyelemmel fordult a felnövekvő szakmai generációk felé. Munkásságát a minőség és a szakmai közéletben végzett áldozatos tevékenysége emelte ki a korabeli átlagból.

A Wéber Antal-díjat 2023. május 26-án a Fővárosi Állat- és Növénykertben tartott küldöttgyűlésén Philipp Frigyes, a Pest Megyei Építész Kamara elnöke és dr. Hajnóczi Péter, a Pest Megyei Építész Kamara alelnöke, a Magyar Építész Kamara elnöke adta át.

2023. évben Wéber Antal-díjban részesült:

A Pest Megyei Építész Kamara WÉBER ANTAL-DÍJ-at adományoz BÁRTFAI-SZABÓ GÁBOR építészmérnök, építésztervező szakmérnök, okleveles építész kamarai tagjának építészeti tevékenysége, valamint a vizuális környezeti nevelés és az oktatás terén végzett munkája elismeréseként.

Bártfai-Szabó Gábor építész időtálló épületeket alkot, munkássága tükrözi magas szakmai műveltségét. A funkcionalitás megtartása, az alaprajzi rendszerek fegyelmezett rendje mellett változatos az anyag és színhasználata. Meglepő megoldásokat alkalmaz, egyszerűnek mutatkozó házai játékosak, sokrétűek, mívesek. Az alkotási folyamatban közös hangra ösztönzi kollégáit, karmesteri szerepében képviseli az értéket, az építészeti minőséget. Számos kiállítás kurátoraként, ismeretterjesztő séták, gyerekfoglalkozások szervezőjeként aktív szerepet vállal a vizuális környezeti nevelés terén, részt vesz az építészeti oktatásban. Szakmai teljesítménye elismeréseként Wéber Antal elismerő díjban részesítjük.

A Pest Megyei Építész Kamara WÉBER ANTAL-DÍJ-at adományoz LUKÁCS PÉTER okleveles építészmérnök kamarai tagjának építészeti, belsőépítészi tevékenysége és társművészeti munkásságának elismeréseként.

Lukács Péter építész, festőművész, grafikus. Munkáiban mindig alázatosan közelíti meg a helyi hagyományokat, kerüli az éppen aktuális divatirányzatok talmi csábítását. Mindezek mellett középületei, családi házai, valamint belsőépítészeti alkotásai mégis a korszerűség és a maradandóságra való törekvés jegyében születnek. Stílusa karakteres, épületeit, festményeit egyfajta vidámság és pozitív gondolkodás jellemzi még kritikai megnyilvánulásaiban is. Portfóliójában is jól látható, hogy fontos szerepet játszik életében, és egyben szakmai munkáiban a képzőművészet és a társművészetek - beleértve az építészetet is - együttes ismerete, és ezek segítségével egy gazdag, nyitott szemléletű alkotói hozzáállásra törekszik. Munkásságának elismeréseként Wéber Antal díjban részesítjük.

Gratulálunk a kitüntetetteknek!
Pest Megyei Építész Kamara