KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A terv ismertetése: ARS MEDICA lézerklinika, építész: Krikovszky Péter

Az épület a Petőfi Sándor utca és a Városház utca között átjáró ház. A Petőfi Sándor utca gyalogos forgalmú, gépjárművel csak a Városház utca felől közelíthető meg. A kapubejárókban a közúti űrszelvény szélességében (2,50 m) csak 3,50 m magasság áll rendelkezésre. A pince + földszint + három emeletes épületnek két, függőfolyosós udvara van, udvaronként egy – egy főlépcsőházzal az utcai szárnyakban és egy – egy melléklépcsőházzal az udvari szárnyakban. Mindkét udvarban acél – üveg szerkezetű, későbbi beépítésű személyfelvonó található.

Az épület utcai homlokzatai építészeti megjelenésében 13-13 tengelyes, egyszerű homlokzati rendszerben kerültek megvalósításra. A Városház utca felőli homlokzat dísztelenebb, egyszerűbb, míg a Petőfi Sándor utcai homlokzat 4-5-4 osztatú rendszerrel mozgalmasabb. Ez tekinthető a főhomlokzatnak. A középtengelyben kazettázott boltozatú kapualjak vezetnek át a szép arányú, tompított sarkú udvarokba. A szellős légterű, levegős udvarokat kellemes arányú belső homlokzatok határolják, egyszerű, vakolat architektúrával, egyenes és íves záródású nyílás keretezésekkel. A vörös márvány függő folyosó elemeket kő konzolok gyámolítják. A kőrfolyosó igényesen díszített korlátokkal szegélyezett.
A századforduló eklektikus építészete túlharsogta, túlnőtte ezt a szerény eleganciájú házat, így az háttérbe szorult és mára szegényesnek tűnik.
„A huszas évek közepe táján az épületet teljesen kitatarozták, udvarát megtisztították ízléstelen portáljaitól, szeretetteljes kézzel tapintatosan fel is ékesítették, előcsarnok-boltozataiba szép, kovácsoltvas lámpákat akasztottak, a fülkékbe néhány tetszetős vázát helyeztek, az udvarokba architektonikusan szegett gyepágyakat telepítettek és néhány kőpadot is állítottak. Ekkor váratlan meglepetésként bontakozott ki az addig lenézett mű finom hangulatú szépsége, szerénységében is előkelő nyugalma, amely megmutatta, hogy a városi bérházak annyit és sokszor oly jogosan elítélt zárt udvarai igaz művészetet is nyújthatnak.” (Zádor-Rados: Hild János)
Az épületet a II. világháború után államosították, majd további üzleteket és lakásokat alakítottak ki benne, a nagyobb lakások felosztásával.
Az épület legutóbbi felújítási tervei (amik nem, vagy csak részben valósultak meg).

  • A Budapest, V. Petőfi Sándor utca 3. műemléki épület udvarainak felújítási munkáinak kiviteli tervdokumentációja (BUVÁTI, 1984. Tsz.: 7-9393-9) Szerepel benne már az udvari kút, mint megtartandó és felújítandó, azzal a kívánalommal, hogy működjön is. A tervben az udvar burkolata 18/18/18 cm bazalt kőburkolat, a kapualjakban fakocka.
  • Belső homlokzat felújítás V. ker. Városüzemeltető Vállalat Tervező Iroda – 1994., Tsz.: 1316/94-34. A tervben védendő elemek – többek között – a kút és a fakocka burkolat.
  • Utcai homlokzat és főpárkány statikai vizsgálat – Archicorp Építész Studio, 1997. , dr. Geszler Rudolf
  • Utcai homlokzat és főpárkány vizsgálat - Városmajori Építész Iroda, 1999. Bognár Ferenc

ARS MEDICA lézerklinika, építész: Krikovszky Péter

Letölthető dokumentumok:

Részletes műszaki leírás

Tablók

Fotók 1.

Fotók 2.


Létrehozás időpontja: 2017-01-05 13:28:51
Utolsó módosítás időpontja: 2017-01-01 13:38:39
Cimkék: Krikovszky Péter, ARS MEDICA; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 18175
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43870