KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Városmajor megújítása nyílt tájépítészeti tervpályázat eredmény

Megvan a győztes – ma délelőtt kihirdették a Városmajor bővítésére és megújítására kiírt tervpályázat eredményét.

Sikeresen lezárult a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által meghirdetett – a Városmajor megújítását célzó – nyílt tájépítészeti tervpályázat. A Bírálóbizottság – amelynek elnöke Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár – kiválasztotta a nyertes tervet.

Az eseményen beszédet mondott:

Fürjes Balázs, a Bírálóbizottság elnöke, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár,
Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere,
Erő Zoltán, a Bírálóbizottság tagja, Budapest főépítésze,
Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora.
Házigazda: Vitézy Dávid, a Bírálóbizottság tagja, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója

Megújul a Városmajor, 240 év után először bővül a zöldfelület! Megvan a győztes terv, családbarát pihenőparkként születik újjá a Major. Változatos játszóterekkel, sok sportolási lehetőséggel, zöld tisztásokkal. Sőt, még tó is lesz benne.

Lezárult a nyílt tervpályázat, a szakmai zsűri döntött, megvan a győztes terv.

A parkidegen funkciók kizárásával és a burkolt felületek csökkentésével 240 év után először nő a park területe: 15 ezer négyzetméterrel több lesz a zöld. Sőt, ha megegyezés születik a szabadtéri színpad elköltöztetéséről, a Városmajorban vízfelület is lesz: egy tó a templom mögött és egy kis ér az egykori Ördög-árok vonalán.

A Budapest Fejlesztési Központ által kiírt nyílt tájépítészeti tervpályázat Buda legrégibb parkjának, a Városmajornak megújítására, Fürjes Balázs államtitkár volt a zsűri elnöke. A tervpályázat eredményét ma közösen mutatták be Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármesterrel, Erő Zoltán budapesti főépítésszel és Vitézy Dáviddal, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójával együtt.

Az új Városmajor egyszerre lesz természetközeli pihenőkert, zöld tisztásokkal, napozórétettel, nagy tóval a közepén, és játszóterekkel, közösségi sportpályákkal felszerelt családbarát szabadidőpark. Az új parkbejáratoknak köszönhetően pedig többé nem kell majd hatalmasat kerülni: babakocsival, biciklivel és gyalogosan is könnyebben megközelíthető lesz a Major.

A Városmajor megújítása közös ügyünk.

Az izgalmas feladatban 14 tájépítész csapat látott fantáziát, 14 pályaműből kellett kiválasztanunk a legjobbat. A beérkezett pályaműveket egy sokszínű szakmai zsűri bírálta el. Két napig ülésezett a zsűri, végül egy pályaművet talált igazán kiemelkedőnek.

A Győztes Tervező: OpenSpace Kft. tájépítész iroda és a Deichler Jakab Stúdió Stúdió csapata, ők készíthetik el a Városmajor megújításának részletes terveit.

Bővül a park zöld területe. Megjelenik a víz: természetes hatású tavat, vízfelületet alakítanak ki!

A park közepén egy hatalmas, zöld, ligetes tisztást hoznak létre, egy napozórétet. Mellette egy természetes hatású, nagy tó terül majd el – (nagyobb, mint az Orczy-kerté), amely amellett, hogy összegyűjti a csapadékot, nyáron jótékonyan frissít. A tó körbesétálható, partján kényelmes utcabútorokkal, padokkal, asztalokkal. Akkor építhető meg, ha a főváros vezetésével közösen sikerül új otthont találni a Városmajori Szabadtéri Színpad számára. A környéken élőket érthetően zavarja a forgalom, az autók, a zaj, a szennyezés. És nagyon jót tenne a parknak a vízfelület: egy kis tó és egy ér az egykori Ördög-árok vonalán.

Érdekesség: az építészek adhattak be tervet a színpad megtartásával és kiváltásával is – mindegyik tájépítész az utóbbira szavazott, a színpad helyén zöldített és kékített terület.

Több mint másfél hektárral megnő a park zöldjét, új fákat, cserjéket, növényeket ültetnek el. És autómentes is lesz a Major. A parkolók helyén feltörik a betont, teret nyer a zöld. A jelenlegi kerítésekkel és épületekkel leválasztott nyugati parkrészt is zöldül, közösségi funkciókkal bővül, így több, mint tizenötezer négyzetméterrel nő a zöld terület.

Tematikus parkrészeket alakítanak ki, minden korosztály megtalálja majd a számára kedves időtöltést.

A megújuló Városmajorban két nagyobb, karakteres rész lesz. A történeti parkrész (a Széll Kálmán tér felé) csendesebb pihenőkerti, sétakerti funkcióval - tóval, ligetes tisztással, botanikus kerttel. A park nyugati részén (a Szent János Kórház felé) pedig az aktivitást szolgáló közösségi sportpályák, játszóterek kapnak helyet. Itt egy fapallókon kanyargó, mászóhálóval felszerelt tanösvényt is kialakítanak, ami izgalmas attrakciója lesz a parknak.

Változatos játszótereket és KRESZ-parkot is építenek a gyerekeknek.

Buda legizgalmasabb játszóterét jön létre, külön résszel a tipegők és a kisgyermekek számára. Pancsolásra alkalmas vizes játszórészt is kiépítenek, ahol a nyári hónapokban hűsölhetnek a gyerekek. Az új KRESZ-parkban a 7-13 éves korosztály játékos és védett körülmények között sajátíthatja el a közlekedési szabályokat.

A Városmajor minden irányból könnyen megközelíthető lesz, több új bejáratot is nyílik.

A jövőben Pasarét és a Széll Kálmán tér felől érkezőknek nem kell majd kerülniük - a Maros utca, az Ignotus utca felől, a fogaskerekű telephelyén keresztül új bejárat nyílik. A Városmajor Szent János Kórház felé eső szűk és nyomasztó „alagutas” bejáratát kiszélesítik. A Széll Kálmán tér irányából egy igazi főbejáratot hoznak létre. A Jézus Szíve-plébániatemplom előtt található parkoló felszámolásával pedig barátságos és zöld előteret kap a templom, és méltó bejáratot maga a Városmajor. A belső úthálózatot környezetbarát, vízáteresztő burkolattal készül, vezetését a parkhasználók igényeihez igazítják.

Több közösségi sportpályát építenek, hosszabb lesz a futókör.

A park nyugati részén, a pihenőparki résztől távolabb változatos, közösségi sportpályákat építenek. Csakis ott, ahol most az MTK csarnokok és parkolók állnak, amiket a terv szerint elbontanak, megszüntetnek és a Józsefvárosban pótolnak. Fürjes Balázs kezdeményezésére a kormány épp azért vette köztulajdonba 2020-ban a csarnokokat, hogy park legyen a helyükön.

Csapatsportra a kosárpálya és a multifunkcionális sportpályák lesznek alkalmasak, az utóbbiban focizni és kézilabdázni is lehet majd. A bátrabbak számára parkour- és gördeszkapályát épül, trambulint és mászófalat helyeznek el. A sportpályák mellett öltözőket is kialakítanak, hogy kulturált körülmények között lehessen átöltözni, tisztálkodni. A futókör hosszát pedig több mint duplájára növelik. Egy kör így másfél kilométer hosszú lesz.

A Városmajori Gimnáziumot integrálódik a park szövetébe.

A Szent János Kórház irányából egy szélesebb és rendezettebb sétány vezet majd el az iskola épületéhez. A gimnázium előtti téren a középiskolai korosztálynak való sporteszközöket helyeznek el: streetworkout pálya, pingpongasztalok és teniszfal is várja majd a diákokat és persze minden budai parkhasználót. A teniszfal valóban teniszfal lesz, a külön tervezett graffitifal a sportterülettől odébb kap helyet.

Több pelenkázóval felszerelt mosdó, ivókutak és jó minőségű utcabútorok: padok, asztalok is szolgálják majd a parkhasználók kényelmét. Hogy egyszerűbb és kényelmesebb legyen a kikapcsolódás.

+Kutyás élményparkot alakítanak ki: külön résszel a kistestű és a nagytestű kutyák számára.

A jelenlegi sivár kutyafuttató helyett egy változatos játékokkal, ügyességi akadályokkal és pancsolómedencével felszerelt valódi kutyás élményparkot épül. Ezt a fogaskerekű telephelye mellett, a pihenőparki résztől jóval távolabb alakítják ki – így biztosítva, hogy a kutyás időtöltés ne okozzon a parkhasználók között konfliktust.

A legjobb mellett több remek pályamű érkezett.

A zsűri a bőség zavarával küzdött, sok jó pályaművet bírálhattunk el.

Második helyezett: Garten Studio Kft. tájépítész csapata.

Harmadik helyezett megosztva: az Objekt Tájépítész Iroda, a Geum Műterem Kft. az Archikon építésziroda és a Közlekedés Kft. közös csapata, valamint a Lépték-Terv Tájépítész Iroda és a Hello Wood csapata lett.

Kiemelt megvételben részesült: s73 Tájépítész Tervező Iroda Kft. és az Óbuda Építész Stúdió Kft. közös parkterve.

Megvételben részesült: Hulej Miklós Lajos, B. Tóth Dániel, Tot Kristóf, Bedrossian Ádám Krisztián, Gazdag-Iványi Kinga Anna, Orbán Csenge Dorottya, Dormán Miklós és Torbágyi Örs tájépítészek, magánszemélyként beadott közös parkterve.

Gratulálunk a győztes OpenSpace Kft. tájépítész iroda és a Deichler Jakab Stúdió közös csapatának.

Egy igazán különleges parkterv született, amely a különböző időtöltési formák: a sportolás, az aktív kikapcsolódás és a csendesebb, a természetes környezetben való elvonulás között teremt jó egyensúlyt. Úgy újítja meg a közel 240 éves Városmajort, és teszi azt 21. századi, modern és kényelmes parkká, hogy közben bővíti a park zöldjét, vízfelületet hoz létre, és erősíti a természetközeli karaktert.

Ma kihirdették a győztes tervezőt, holnaptól pedig kezdődhet a munka java, a Városmajor minden egyes apró részletének a kidolgozása. Ebbe a folyamatba pedig a budaiakat is bevonják majd! Indul a közösségi tervezés, több fórumot, szakmai workshopot is szerveznek minden tervfázisban.

forrás: https://www.facebook.com/furjesbalazsbp

Lásd még: https://www.facebook.com/furjesbalazsbp/posts/355171389965274

A Tervpályázat honlapjának elérhetősége: https://varosmajortervpalyazat.hu/

info: #budapestetfejlesztjük és www.budaimegoldasok.hu


Létrehozás időpontja: 2022-03-29 16:15:25
Utolsó módosítás időpontja: 2022-03-29 16:18:13
Cimkék: városháza, park, tervpályázat, eredmény; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 4761
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46972