Aktuális
MÉK hírek

Szerzők feltüntetése és nyilvánosságra hozatal

Több területi építész kamarától kaptunk arról visszajelzést, hogy utóbbi időben különböző sajtó kiadványokban, főleg a napi- és időszakos folyóiratokban gyakorivá váltak azok az esetek, amikor a leközölt cikk az építész-tervező szerzői jogait sértő képeket, esetleg ábrákat jelentet meg, anélkül, hogy a szerző neve egyáltalán feltüntetésre kerülne.  Gyakori eset, hogy olyan tervezett beruházásokról közölnek cikkeket, melyek keretében látványterveket, egyéb terveket közölnek a tervező nevének feltüntetése nélkül. Azon építész-tervező, akinek szerzői jogát megsértik, önállóan jogosult fellépni a jogsértés megállapítása, illetőleg esetleges kártérítési igénye érvényesítése végett (sem az országos, sem a területi kamaráknak nincs ilyen felhatalmazása).

In memoriam

Elhunyt Sándor Judit

Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett kollégánk, Sándor Judit a Dél-Dunántúli Építész Kamara titkára kitartó küzdelmei ellenére július 7-én, 52 évesen örökre elment.
Temetése július 24-én, 13.30-kor lesz a pécsi köztemető dísztermében.

MÉK hírek

Regisztráció a Főépítészi Tagozat alakuló ülésére augusztus 4-ig

Tisztelt Főépítészek!

A Magyar Építész Kamara 2024. szeptember 17-én délután tartja meg a Főépítészi Tagozat alakuló ülését (a pontos helyszín és időpont a későbbiekben kerül közzétételre), amelyen

  • elfogadásra kerül a MÉK Elnöksége által előzetesen jóváhagyott ügyrend, továbbá
  • megválasztásra kerülnek: elnök (1 fő), vezetőségi tagok (3 fő) és póttagok (3 fő), tagfelvételi bizottsági tagok (4 fő), küldöttek (4 fő) és pótküldöttek (2 fő)
Küldöttgyűlési döntések

A MÉK 2024. május 24-i Küldöttgyűlésének határozatai

1/2024. (05.24.) sz. MÉK Kgy. határozat
A MÉK Küldöttgyűlése a MÉK elnökségének 2023. évi munkájáról szóló beszámolóját 179 igen, 2 nem szavazattal, 0 tartózkodás mellett elfogadja.

Területi kamarák hírei

WÉBER ANTAL-DÍJ 2024

Nyolcadik alkalommal került átadásra a Pest vármegyei Építész Kamara általa alapított Wéber Antal-díj. A magyar műépítész nevét viselő díjjal a kiemelkedő alkotói tevékenységet folytató pest vármegyei kamarai tagsággal rendelkező szakmagyakorló munkáját kívánja elismerni a Kamara. Wéber Antal a XIX. századi magyar építészet meghatározó építész egyénisége, Ybl Miklós pályatársa. Neoreneszánsz építészete a reneszánsz mélyen átgondolt újraértelmezése. Magántanítóként, majd az építészeti közélet jeles tagjaként komoly figyelemmel fordult a felnövekvő szakmai generációk felé. Munkásságát a minőség és a szakmai közéletben végzett áldozatos tevékenysége emelte ki a korabeli átlagból.

Konferenciák, rendezvények

Regisztráció a XXVIII. Országos Főépítészi Konferenciára

Tisztelt Főépítészek, tisztelt Partnereink, tisztelt érdeklődők!

Már lehet jelentkezni az idei XXVIII. Országos Főépítészi Konferenciára az alábbi jelentkezési felületen.
Jelentkezési határidő: 2024. június 30.

Tervpályázatok

Sepsiszentgyörgy - Új Erdélyi Művészeti Központ, nyílt építészeti ötletpályázat

Az Építési és Közlekedési Minisztérium, mint Kiíró, nyílt építészeti ötletpályázatot hirdet a Sepsiszentgyörgy - „Új Erdélyi Művészeti Központ” tervezésére vonatkozóan Sepsiszentgyörgy Város Önkormányzatával együttműködésben. A Kiíró jelen ötletpályázat keretében olyan korszerű, fenntartható városok
szellemiségének megfelelő épületegyüttesére vár építészeti javaslatokat, amely a legmagasabb színvonalon képes kiszolgálni az előírt funkciókat és teljesíteni a régió igényeit.

MÉK hírek

Lakóhely szerinti nyilvántartás

A kamarai tagnyilvántartással kapcsolatban az alábbiakra hívjuk fel a szakmagyakorlók figyelmét.

MÉK hírek

Ügyfélfogadási információk és ügyviteli szünet 2024 nyarán a MÉK-ben

Tisztelt Érdeklődő!

A Magyar Építész Kamara 2024. augusztus 5. (hétfő) és 2024. augusztus 23. (péntek) között ügyviteli szünetet tart!