Aktuális
MÉK hírek

MÉK online szakmai továbbképzések a tako.mek.hu oldalon

A tako.mek.hu oldalon már elvégezhetőek a MÉK által készített online szakmai továbbképzések. A képzések sorát továbbfolytatjuk a tervezők szakmai továbbképzését segítő aktuális előadásokkal.

MÉK hírek

Összefoglaló a Területi Elnökök Testületének üléséről - 2021. 03. 26.

2021. 03. 26-án, a MÉK életében először az online térben került megrendezésre a Területi Elnökök Testületének soron következő ülése.

Az ülésen elhangzottakról részletes emlékeztető készül.

MÉK hírek

Június 25-ére módosul a Küldöttgyűlés időpontja

A MÉK Elnöksége a héten megjelent kormányzati tájékoztatások figyelembe vételével úgy döntött, hogy a 2021. május 28-ára tervezett Küldöttgyűlés időpontját 2021. június 25-ére teszi át annak érdekében, hogy mind annak előkészítése, mind maga az esemény eredményesen és biztonsággal megrendezhető legyen.

MÉK hírek

A Nemzeti Mintaterv Katalógus és annak alkalmazása

A Kormányzat által az elmúlt napokban bejelentett Nemzeti Mintaterv Katalógus (NMTK) (https://oeny.e-epites.hu/oeny/nmtk/mintatervek) a fiatal családok otthonteremtését segítő kormányzati intézkedéscsomag új eleme. Az NMTK mintatervek használatával a hagyományos folyamathoz képest olcsóbbá válhat a végleges tervdokumentáció elkészítése és lerövidülhet annak ideje, mely sok család számára jelenthet segítséget a jövőben. Annak érdekében, hogy a mintaterveket minél több építtető megelégedettséggel használja, a Magyar Építész Kamara a Katalógust alkalmazni kívánók érdekében, valamint az épített környezet védelme céljából az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

MÉK hírek

Változás az energetikai tanúsítói tevékenység továbbképzésében

Tisztelt Szakmagyakorlók!

Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy a 266/2013. (VII.11.) Korm. rendelet 2020. január 1. napján hatályba lépett módosításával a jogalkotó módosította az energetikai tanúsítói tevékenység folytatására vonatkozó előírásokat oly módon, hogy minden szakmagyakorlónak egységesen kötelező és szakmai továbbképzési kötelezettséget írt elő.

MÉK hírek

Tanúsítási szolgáltatás kamarai tagoknak

A tervező és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1996. évi LVIII. törvény 11. § (5) bekezdés d) pontja alapján az országos kamara önigazgatási feladatkörében az építészeti tevékenységgel kapcsolatban szakmai szolgáltatásokat nyújt. A Magyar Építész Kamara (továbbiakban: MÉK) a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatásként, kérelemre, Tanúsítási Ügyrendjében meghatározott azon területeken tanúsítja megfelelő végzettségüket, gyakorlatukat és magas szinttű képességüket, amely területeket az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet nem tartalmaz.

MÉK hírek

Továbbképzési pontok nyomon követése a MÉK e-Ügyintézési felületén

Ezúton is tájékoztatjuk szakmagyakorlóinkat, hogy a Magyar Építész Kamara e-Ügyintézés rendszerébe (https://eugyintezes.mekon.hu/index.php?u=e-ugyintezes) belépve ellenőrizni tudják a területi építész kamara által rögzített szakmai és kötelező továbbképzéseiket, így az ötéves továbbképzési időszak alatt folyamatosan nyomon tudják követni megszerzett továbbképzési pontjaik számát.

MÉK hírek

Megjelent az Építész Közlöny Film, színház, építészet lapszáma

Ajánló

Kedves Olvasók, Tisztelt Kollégák!

A Közlöny szerkesztői nevében immár 6. alkalommal köszöntök minden közlönyolvasót. Ennek a számnak a Fókusztémához kapcsolódó szlogenje a „Winter is coming” lett volna, de ez némileg megbicsaklott (erről később), a való világban persze mégis aktuális, hiszen valóban közeleg a tél. Ezekre a korán sötétedős napokra kínálunk változatos olvasnivalót a Közlönnyel.

A MÉK hírek rovatban beszámolunk a veszélyhelyzet kapcsán aktuális információkról, intézkedésekről. Sajnos a járvány nem csökken, és ebben a helyzetben mindenkinek bonyolultabb, nehezebb az élete. A MÉK igyekszik a lehetőségekhez mérten biztosítani a zökkenőmentes ügyintézést, és emellett készül a „békeidőre”, amikor igyekszünk minden elmaradt rendezvényt, programot bepótolni.

MÉK hírek

KAMARAI E-ÜGYINTÉZÉS

Minden jelenleg aktív szakmagyakorló szerepel a Magyar Építész Kamara által üzemeltetett és a területi építész kamarák által vezetett hivatalos névjegyzékben, amely az alábbi linken érhető el: https://eugyintezes.mekon.hu/index.php?u=nevjegyzek

Itt lehetőség van a szakmagyakorlók adatai alapján keresni és megtekinteni a hozzájuk tartozó névjegyzéki adatlapot

MÉK hírek

A MÉK 2020. szeptember 11-i Küldöttgyűlésének döntései

1/2020. (09.11.) sz. MÉK Kgy. határozat

A MÉK Küldöttgyűlése a MÉK elnökségének 2019. évi munkájáról szóló beszámolóját 130 igen szavazattal egyhangúlag elfogadja.

2/2020. (09.11.) sz. MÉK Kgy. határozat

A MÉK Küldöttgyűlése a MÉK 2019. évi gazdálkodásáról szóló beszámolóját 130 igen szavazattal egyhangúlag elfogadja. A beszámoló alapján a MÉK 2019. évi gazdálkodásának eredménye a tartalékkeret összegében növekedett, ennek megfelelően a 2020. évi költségvetés bevételi oldala nő a 2019. évről áthozott tartalékkeret összegének megfelelően, amely a kiadási oldalon a 2020. évi tartalékkeret összegét növeli.

MÉK hírek

Beszámoló a MÉK 2020. szeptember 11-i Küldöttgyűléséről

2020. szeptember 11-én, pénteken került sor a Magyar Építész Kamara küldöttgyűlésére a Kopaszi-gát Öbölház rendezvényközpontban, amely a koronavírus helyzet miatt ez alkalommal nem a földszinti rendezvényteremben, hanem az épület nyitott tetőteraszán került sor, a regisztráció pedig az épület mellett, a szabadban történt.

Köszönhetően a küldöttek felelősségteljes részvételének a küldöttgyűlés határozatképes volt, így a Kamara a törvények által rá rótt kötelezettségeknek eleget tudott tenni!

MÉK hírek

MÉK Küldöttgyűlés – 2020.09.11. - Küldöttgyűlési anyagok közzététele

A Magyar Építész Kamara mindent megtesz annak érdekében, hogy a 2020. szeptember 11-i küldöttgyűlésen résztvevők számára a megfelelő távolságot biztosítsa. A helyszínnel egyeztetve úgy döntöttünk, hogy a küldöttgyűlést az Öbölház emeleti (teljesen nyitott, tetővel rendelkező) teraszán tartjuk meg. A székeket a biztonságos 1,5 méteres távolságban helyezik el, több fertőtlenítő pont is a rendelkezésünkre áll majd!

A helyszíni regisztrációt az Öbölház rendezvényközpont előtt szabad levegőn fogjuk megtartani a zsúfoltság elkerülése érdekében. A küldöttgyűlés alatt kérjük, viseljen maszkot (amennyiben nem lenne Önnél, úgy a regisztrációs pultoknál a kollégáktól tud kérni).