KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Népliget közparki megújítása - tájépítészeti ötletpályázat

Budapest 10. ker. Népliget

Pályázat célja

A Népliget fontos helyet foglal el a főváros zöldfelületi rendszerében, része a Hungária körutat szinte egyenletes kiosztásban kísérő nagyvárosi parkok övének (Margitsziget, Városliget, Népliget és a tervezett észak-csepeli park), mely mind zöldfelületi, természetvédelmi és kultúrtörténeti, kerttörténeti szempontokból is jelentős értéket képvisel.

A Fővárosi Közgyűlés 1706/2011. (11. 24). határozatával fogadta el a Népliget közpark stratégai tervét, mely a park jövőképeként a következőket határozza meg:

A Népliget egy önálló identitással, egyediséggel bíró városi parkja, védett történeti kertje a fővárosnak, amelynek növényzete és állatvilága kiemelkedő értéket képvisel. A funkcionális megújításának és kiváló megközelítési lehetőségeinek köszönhetően a városi lakosság széles körei számára biztosít egészséges és biztonságos zöld környezetet, kikapcsolódást és rekreációt. A terület fenntartási színvonala és népszerűsége a Margitszigetével vetekszik.

Az Ajánlatkérő célja a fenti jövőkép és a Stratégai Terv átfogó céljaihoz illeszkedően a Népliget értékőrző, ütemekre bontható közparki revitalizációja, a rekreációs célú funkciókínálat bővítése. Városi nagyparkként, komplex, minden korosztály, a lakosság széles rétegei számára vonzó rekreációs kínálatot kell biztosítania, őrizve és helyreállítva a történet kert értékeit.

A Kiíró alapvető elvárása a Népliget jelenlegi értékeinek megőrzése: elvárja a nagy, összefüggő zöldfelületek, az értékes faállomány, a belső parkterületek háborítatlanságának, természetközeli élményének fenntartását, valamint a kultúrtörténeti emlékek és a védett természeti értékek megőrzését, helyreállítását.

A stratégiai terv alapján a közparki felújítás átfogó céljai a következők:

  • Zöldfelületek megújítása, minőségi fenntartása, élőhelyek védelme
  • Történeti kert státuszához illeszkedő parkfelújítás
  • Külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése
  • Szabadon látogatható funkciók bővítése, elzárt és korlátozott közhasználatú területek csökkentése, épületek hasznosítása
  • A lakosság igényeinek megfelelő szolgáltatások biztosítása, infrastruktúra kialakítása
  • Rendezvény helyszín felújítása

Pályázati információk: https://www.oeny.hu/oeny/tpalya/adatlap/nepliget

weboldal: www.nepliget.budapest.hu


Létrehozás időpontja: 2022-08-17 18:32:23
Utolsó módosítás időpontja: 2022-08-17 18:34:29
Cimkék: népliget, budapest, tájépítészeti, pályázat; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 5099
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47194