Aktuális
ESZTERGOM SÁNDOR-PALOTA FELÚJÍTÁSA

ESZTERGOM SÁNDOR-PALOTA FELÚJÍTÁSA

MEGHÍVÁSOS ÉPÍTÉSZETI TERVPÁLYÁZAT - 2 szakaszos ( Részvételi + Pályázati szakasz )

A MOL - Új Európa Alapítvány, mint kiíró meghívásos építészeti tervpályázatot hirdet az esztergomi Sándor-palota felújításának építészeti tervezésére vonatkozóan.

A tervpályázat) keretében olyan, a műemléki örökséget tiszteletben tartó, a tervpályázat tervezési programjában meghatározott épületre vonatkozóan vár építészeti javaslatokat, amely a lehető legmagasabb színvonalon képes teljesíteni a tervpályázat kiírásában és dokumentációban meghatározott értékelési szempontokat. A tervpályázat célja, hogy a tervpályázatot követően kerüljön sor a vonatkozó, a tervpályázati eljárásokról szóló 310/2015. (X. 28.) Korm. rendelet 9. § (2) bekezdése szerinti, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás lefolytatására, és az alapján a tervpályázat nyertesével a tervezési szerződés megkötésére.

A Sándor-palota közel negyed évszázada üresen áll, amely az épület romlásához vezetett. A jelentős barokk kori műemlék épület legutolsó felújítási, karbantartási munkái is közel húsz éve történtek. Az épületet többször alakították, bővítették. Az eredeti palota, illetve bérpalota funkció a II. világháborút követő államosításkor szűnt meg, ekkor alacsony igényszintű lakásokat alakítottak ki benne, amelyeket a rendszerváltásig használtak. Ekkor az Alkotmánybíróság elhelyezése céljából kiürítették, ám azóta is üresen áll. A használaton kívüli állapot nagyobb károkat okozott, mint a korábbi funkciók, átalakítások és a műemléki szempontokat nélkülöző felújítási kísérletek. Az épület jelenlegi állapotában az 1990-es években indult és a jelenlegi kutatások nyomait viseli, a korábbi feltárások helyreállítása elmaradt. A Beruházás előkészítése keretében műemléki értékleltár, valamint művészettörténeti dokumentáció készült.

Letölthető tartalom:

Tervpályázati dokumentáció

TED kiírás

fotó:A Sándor-palota 2006 márciusában