Építészet
Hazai szakmai hírek

Szárazépítés vizes helyiségekben

Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Egyre kevésbé szeretünk falazni. Ahogy a pincefalak szigetelés védő falát is ma már inkább szivárgó műanyag lemezzel és hőszigetelő táblákkal helyettesítjük, úgy a lakásban is teret nyert a szárazépítészet. Eleinte a „száraz” jelzőt nem csak arra érthettük, hogy habarcs nélkül, szerelt technológiával alakítjuk ki a válaszfalakat, de arra is, hogy nedves helyiségekben a gipszkarton nem volt alkalmazható. Majd az impregnált, zöld gipszkartonokkal már a fürdőszobában is használhattuk ezeket a megoldásokat, de a szokásosnál nagyobb páraterhelés (tartós, 100% relatív légnedvesség) esetén még mindig más megoldást kell keresnünk.

Hazai szakmai hírek

A tetőépítők körében legnépszerűbb a beton

Jóllehet Magyarországon hagyománya van a téglaépítészetnek, és a kerámia tetőcserép népszerűségét is kevesen kérdőjeleznék meg, egy idén tavasszal, tetőfedéssel foglalkozó szakemberek körében végzett felmérésből az derült ki, hogy a kitöltők körében a beton tetőcserép a legnépszerűbb.

A betontermékek és a beton, mint alapanyag népszerűsége töretlennek látszik. Ennek azonban nem csak az anyag tartóssága vagy épületfizikai tulajdonságai állnak a hátterében.

Az épületszerkezetek terén egyre népszerűbbek a kevesebb élőmunkával beépíthető előregyártott betonfalak és födémek, valamint egy sor, a kivitelezés gyorsaságát és minőségi munkát lehetővé tevő műszaki megoldás, mint amilyen az előregyártott lépcső vagy erkélyelem. A hatékonyságot szem előtt tartó tervezők és beruházók, de az építkezők sem azonosítják már az előregyártott betontermékeket a korábbi gázbeton paneles technológiával – ez szintén az elmúlt időszakban végzett felmérésekből derült ki –, hanem sokkal inkább előnyeit látják.

Ahogy ez a tetőfedők körében a tetőfedő anyagok népszerűségét vizsgáló felmérésből is kiderült.

Hazai szakmai hírek

URSA TECTONIC HT: tűzálló ásványgyapot a lapostetőkbe

Feltörekvőben van a magyar építőipari piacon egy teljesen új és izgalmas megközelítés a lapostetők szigetelését illetően. Amikor lapos ipari csarnokok vagy kereskedelmi központok tetőjének rétegrendjét álmodják meg, ez idáig az építész tervezők csak az egy köbméterre jutó súly és a felületi terhelhetőségi adatok alapján válogattak a rendelkezésre álló nagy szilárdságú lemezek választékából. Az új gondolkodási irányzat ezeken felül már az adott szigetelőanyag-termékek rugalmassági értékét is figyelembe veszi, mert ráébredt a szakma, hogy nem volna éppen hátrányos, ha a szigetelőanyag nem „élne külön életet” az épülettől, hanem vele együtt „mozogna”, „lélegezne”. Ez nagyban megkönnyítené az életciklusa alatti károsodásmentesség biztosítását.

Hazai szakmai hírek

Guardian üvegkombinációk kulturális intézményeken

A homlokzati üvegekkel kapcsolatos kihívások között többé nem az épület többi szerkezetének megfelelő hőszigetelő értékek biztosítása a legkomolyabb, hanem a nyári felmelegedés elleni védelem, mindez a látható fény, vagy a látvány korlátozása nélkül. Két kulturális intézmény áll itt példaként arra, milyen elvek mentén oldják meg ezt a feladatot a Guardian üvegeivel.

Hazai szakmai hírek

MMA Tagozati díjátadó a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozatai idén is díjazták a magyar szellemi élet kiemelkedő egyéniségeit, akik a művészet, a művészetelmélet, a művészetszervezés és a művészetigazgatás terén egyedülálló életművet mutatnak fel. Az MMA tagozatai minden évben két-két személynek ítélik díjaikat, melyek egyike hagyományosan külhoni művészek és szakemberek pályáját és alkotásait ismeri el.

Hazai szakmai hírek

Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat országos megnyitó ünnepsége

Az Építési és Közlekedési Minisztérium tisztelettel meghívja Önt a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat országos megnyitó eseményére, amelyen a Kulturális és Innovációs
Minisztérium kihirdeti a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére újonnan felkerült elemeket.

Időpont: 2023. szeptember 15. 10:00 óra

Helyszín: Budapest, Új Városháza Tanácsterme, 1056. Bp., Váci utca 62-64.

Hazai szakmai hírek

Ybl Miklós díj 2023

A díj a legalább tizenöt év kimagasló egyéni – önállóan tervezett építészeti alkotásokra vonatkozó - építészeti alkotói, oktatói tevékenység elismeréséül adományozható.

A díj évente 3 fő részére adományozható, az elismerést ugyanaz a személy csak egyszer kaphatja meg.

Hazai szakmai hírek

Piero Gazzola-díjjal ismerte el Dr. Fejérdy Tamás munkásságát az ICOMOS műemlékvédelmi világszervezet

Az 1979-ben alapított díjat Piero Gazzola olasz építész (1908-1979), az ICOMOS alapítójának és első elnökének tiszteletére hozták létre és a három évente megrendezett tisztújító közgyűlés keretében adják át. Az elismeréssel olyan személyeket tüntetnek ki, akik kiemelkedő mértékben járultak hozzá az ICOMOS célkitűzéseinek megvalósításához.

Hazai szakmai hírek

Színes ablakok 57 árnyalatban

Hosszú éveken át hozzá voltunk szokva a PVC-ablakok fehér színéhez. A modern anyagoknak és eljárásoknak köszönhetően azonban a műanyag ajtók és ablakok napjainkban már számos színárnyalatban érhetők el. A Deceuninck megújult, 57 színből álló palettájával az építészeknek és a megrendelőknek sem stílusban, sem a tartósság terén nem kell kompromisszumot kötniük.

Hazai szakmai hírek

Példátlanul magas szinten ismerik el a legkiválóbb építészeket

A magyar építészet jelentőségének és megbecsültségének jeléül életre hívta a Kós Károly-életműdíjat az Építési és Közlekedési Minisztérium, mellyel a szakmai kiválóságot és a közösségépítő életutat ismerik el.

Hazai szakmai hírek

Mőcsényi Mihály díj felhívása

Mőcsényi Mihály (1919-2017) Kossuth- és Széchenyi-díjas magyar kertészmérnök, tájépítész, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozója, az önálló Tájépítészeti Kart létrehozó egyetemi tanár.

Hazai szakmai hírek

Megjelent a Pro Architectura díj idei felhívása

A Pro Architectura díj a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában, és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért, valamint a Nemzeti építészetpolitika céljai érdekében elért kiemelkedő eredményekért adományozható.