Építészet
Hazai szakmai hírek

2023. Október 3-án újabb támogatáskérelmi kör nyílik a Népi Építészeti Programban

A Népi Építészeti Programot a magyar kormány hozta létre a veszél eztetett, műemléki értéket képviselő vidéki épített örökségünk megóvására, megőrzésére. A programot 2019 óta a Teleki László Alapítvány működteti. 

Hazai szakmai hírek

A Prima Primissima díj idei jelöltjei

A korábbi évekét jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A rangos, több évtizedes hagyománnyal bíró elismerést, valamint a vele járó támogatást a tudomány, művészet, építészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek ítélik oda. A Prima Primissima díjazottak kiléte december elején válik ismertté, az ünnepélyes átadóra a Művészetek Palotájában kerül sor.

Hazai szakmai hírek

Ötcsillagos luxushotel, ötcsillagos burkolati megoldásokkal

Hidegburkolás és műgyanta terrazzo padló készítése Mapei termékekkel a W Budapest Hotelben

Az egykori Drechsler-palota neoreneszánsz stílusú épület Budapest szívében, a Magyar Állami Operaházzal szemben található az Andrássy úton, UNESCO világörökségi helyszínen. 

Az 1886-ban átadott impozáns épület Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült, és többek között itt működött a 20. század második felében a híres Állami Balett Intézet is. A hányatott sorsú épület ezt követően 20 évig teljesen üresen állt, majd a Marriott International meglátta benne a lehetőséget, és a teljeskörű renoválást követően, 2023-ban megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a magával ragadóan izgalmas stílusú, ötcsillagos W Budapest Hotel.  

Hazai szakmai hírek

Klein Rudolf, az Óbudai Egyetem professzora kapta az idén a MÉSZ Magyar Építőművészetért érmet

Laudáció:

Professzor Klein Rudolf az Óbudai Egyetem Építéstudományi Kar egyetemi tanára, az MTA doktora. Kutatási és oktatási szakterülete az építészettörténet és az építészetelmélet. Rendszeresen publikál külföldi lapokban vagy jelenik megy egy-egy újabb könyve, valamint gyakran tart előadásokat a világ számos pontján Berlintől New Yorkig.  

Hazai szakmai hírek

Az MMA új elnöke

Szívből gratulálunk Turi Attila építésznek a Magyar Művészeti Akadémia elnökévé történt megválasztásához!

Hazai szakmai hírek

Az Év Háza 2023 díjazottjai

Egy badacsonyörsi nyaraló és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar épülete az Év Háza 2023-ban

A szakmai zsűri szerint egy szívmelengető, mértéktartó badacsonyörsi nyaraló és a budapesti Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának érzékeny és tiszta, kortárs épületalakítása a két legjobb 2023-ban. Idén először társasház különdíj is gazdára talál, amelyet a pályázat főtámogatója, a Leier Hungária Kft. hívott életre és am  elyet a budapesti, Nagy Diófa utcai GRAND’OR társasház alkotóinak ítélt a zsűri.

Hazai szakmai hírek

MÉK-MÉSZ Diplomadíj kiírás 2023 - Beadási határidő: 2023. 09.15. péntek éjfél

DIPLOMADÍJ 2023 HIRDETMÉNY

Kedves frissen Diplomázott Építész(mérnök), Belsőépítész – Környezettervező művész, Tájépítész- mérnök és Településmérnök hallgatók!

Hazai szakmai hírek

Szerelt homlokzat, homlokzati nyílászáró és 3D tervezési lehetőségeink - Elmélet és gyakorlat

2023. október 10-én a központi, Dunaharasztiban lévő kirendeltségünkön 9:30 órás érkezéssel és 10:00 órás kezdéssel elméleti előadásokon és szerelési bemutatókon keresztül szerelt homlokzat, homlokzati nyílászáró és ezek 3D látványtervezési lehetőségei témakörben bővítheti ismereteit.

Az előadássorozat akkreditált, kreditpontos melynek pontértéke: 2 pont

(Az OTIR oldalán az alábbi linken elérhető a pályázati információ: https://otir.mek.hu/tk-5478)

Hazai szakmai hírek

XVI. . ÉPÍTÉSZEK ÉS A ZENE VILÁGNAPJA

2023. október 1. vasárnap 18 óra

Helyszín: Ybl Egyesület székhelye Budapest I. Ybl Miklós tér 9.

Hazai szakmai hírek

150 ÉVE EGYESÜLT PEST, BUDA és ÓBUDA

"150 ÉVE EGYESÜLT PEST,  BUDA és ÓBUDA" című Vándorkiállításunk megnyitását 2023. szeptember 26-án (kedd) 17.00 órakor tartjuk a Hegyvidéki Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában

Hazai szakmai hírek

A XII. kerület díszpolgára lett Skardelli György építész

A szakma és a közönség elismerését egyaránt kiérdemlő, különleges épületek, köztük a „kavicsnak” becézett Budapest Sportaréna, a Puskás Aréna, valamint az MVM Dome terveit is jegyző Skardelli György kapta meg a Hegyvidék díszpolgára kitüntető címet. Az elismeréssel járó oklevelet Pokorni Zoltán polgármester adta át a MOM Kulturális Központban rendezett avatóünnepségen.

„Nagyszerű építész, egyedülálló épületek, ihletett házak tervezője. De az építészetnél is sokkal fontosabb, hogy Skardelli György jó ember” – mondta méltatóbeszédében Vadász Bence építész. Skardelli szerinte olyan ember, aki magában hordozza és vállalja régi, szeretett tanárainak, mestereinek intelmeit, soha meg nem tagadva őket. Alkotóként egyszerre hagyománytisztelő és hagyományteremtő, művei pedig szívhez szólóak, mert természetesek és értünk vannak. Személyiségét egy csonthéjas terméshez hasonlította, amely „kívül kemény, szikár, csöndes, szerény, belül, a burok alatt pedig káprázatos színek és pikáns ízek tobzódnak.”

Hazai szakmai hírek

Teleki László Alapítvány hírei - Templom ünnepélyes átadás

2023. szeptember 24-én öt, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekséghez tartozó, magyarországi forrásokból felújított templom ünnepélyes átadására kerül sor Erdélyben.

Az értékes templomok, melyek teljes körű felújítása idén fejeződött be, a magyar kormány által létrehozott és finanszírozott, a budapesti Teleki László Alapítvány szervezésében működő Rómer Flóris-terv keretében születtek újjá.