Építészet
Hazai szakmai hírek

Aláírták a Magyar Építészeti Múzeum és Központ tervezési szerződését

Újabb szakaszához érkezett a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) gyűjteményeinek és új kiállítóhelyének elhelyezésére, valamint közintézményi funkcióinak ellátására szolgáló épületegyüttes létrehozása.

Hazai szakmai hírek

16. Budapest Építészeti Filmnapok

2024. március 7. és 11. között rendezik meg a Budapesti Építészeti Filmnapokat, immár 16. alkalommal. Az idei év témája a "People Behind".

Hazai szakmai hírek

Felhívás a Schmidl Ferenc Építészei Díj 2024. évi kitüntetettjére történő javaslattételre

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata díjak, kitüntető címek, elismerések alapításával és adományozásával kívánja kifejezni tiszteletét és megbecsülését mindazon személyek és közösségek iránt, akik életművükkel, munkájukkal, a város közéletében való közreműködésükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, maradandót alkottak, vagy más, a köz érdekében végzett tevékenységükkel segítették Székesfehérvár szellemi és anyagi gyarapodását.

Hazai szakmai hírek

Our Take on Africa kiállítás

A 2023-ban Velencében bemutatott Our Take on Africa kiállításunkat kibővítve 2024. február 21-március 10. között a FUGA Építészeti Központban mutatjuk be.
Megnyitó: február 21-én szerdán 19.00-kor!
Hazai szakmai hírek

Ybl Klub - Felhívás

FELHÍVÁS az Ybl Miklós-díjjal kitűntetett Építészekhez az Ybl-díjas építészeket összefogó YBL KLUB ünnepélyes megalakulási időpontja: 2024. április 6. szombat 15 óra Ybl Miklós születésének 210. évfordulója

Hazai szakmai hírek

Építész, belsőépítész, településtervező, táj- és kertépítész képzést folytató intézmények

2021. 06. 10-i állapot szerint
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) - Építészmérnöki Kar

Cím: 1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3.
Web: http://www.epitesz.bme.hu
Tel: +36 1 463 35 21
Dékán: Alföldy György DLA építész, egyetemi tanár
e mail: dekan@epitesz.bme.hu
e mail: titkarsag@epitesz.bme.hu

 

Hazai szakmai hírek

A szigetelőanyagok Jolly Jokere: URSA TECTONIC APh

Az elmúlt évben az építőipari szakemberek számos kihívással szembesültek. A helyzet pozitív hozománya, hogy soha még annyi intenzív szakmai diskurzus nem indult el, mint ezekben a hónapokban. Jó érzés volt új megközelítésekről, stratégiákról ötletelni a szakértő kollégákkal, számba véve a múlt értékeit és a jelen iránymutatásait. Felmerült a kérdés, hogy vajon kellőképen értékeljük és használjuk-e a jelen és a jövő lehetőségeit?

Hazai szakmai hírek

VELUX Commercial - az Ön partnere a természetes bevilágítás, friss levegő és hő- és füstelvezetés területén

A VELUX Commercial 2019-ben a JET, a Vitral és a VELUX Modular Skylights egyesítésével jött létre. Célunk, hogy az Ön elsőszámú partnere legyünk a természetes bevilágítás, friss levegő valamint hő- és füstelvezetés területén, ipari, kereskedelmi és középületeknél, legyen szó új építésű tetőkről, vagy felújításról.

Hazai szakmai hírek

Ünnepélyes keretek között átadták az állami építészeti díjakat

A Magyar Építészet Napján átadták az Ybl-díjat, a Pro-Architectura-díjat és az állami díjakat, valamint első alkalommal adták át a Kós Károly-életműdíjat is

Az Építési és Közlekedési Minisztérium 2022-es megalakulásával újra tárcát kapott az építés ügye. A minisztérium feladatának tekinti, hogy Lechner Ödön, Kós Károly és Makovecz Imre szellemiségének nyomán megteremtse a minőségi magyar építészet feltételeit, amelynek törvényi keretrendszerét az új, „A magyar építészetről szóló törvény” biztosítja majd.

Hazai szakmai hírek

Távhő súlyozó tényezők az új épületenergetikai rendeletben

A 2023. november 1-jétől hatályba lépett épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet megváltoztatta a távhőszolgáltatók számára előírt adatszolgáltatás tartalmát, a Lechner Tudásközpont azonban jelenleg még nem fogadja a távhőszolgáltatóktól az új rendelet szerinti adatokat.

Hazai szakmai hírek

Lickl-díjjal tüntették ki Keller Ferenc építészt

A 210 éve alapított Pannon Filharmonikusok az évvégi hagyományos társulati ülésen Lickl-díjjal tüntette ki Keller Ferenc építészt, a PF Filharmonikusok otthonát, a Kodály Zoltán Központot több mint 10 éve megalkotó építész team vezető tervezőjét ( 2010, Építész Stúdió Kft. munkatársak: Hőnich Richárd, Fialovszky Tamás, Sólyom Benedek).