Aktuális
Tagozati hírek

MÉK Táj- és Kertépítészeti Tagozatának Tagozati Gyűlése - 2023. február 23.

Tisztelettel meghívjuk Önt a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozatának Tagozati Gyűlésére, melyet 2023. február 23-án (csütörtökön) 16.00 órától tartunk. Határozatképtelenség esetén a megismételt Tagozati Gyűlés 16.15 órakor azonos napirenddel kerül megrendezésre. REGISZTRÁCIÓ 15.45 ÓRÁTÓL

HELYSZÍN: Építészek Háza Kós Károly termében (Budapest VIII. kerület Ötpacsirta utca 2)

A tagozati gyűlés sikeres lebonyolítása érdekében megjelenésére feltétlen számítunk!

Tagozati hírek

A magyarországi tűzvédelem modernizációjának folytatása

Vezetői összefoglaló

Az elmúlt évtizedben a tűzvédelmi tervezés és a tűzvédelemmel kapcsolatos kivitelezés olyan lényeges építőipari technológiai szakággá vált, amely magas színvonalon végezve jelentős hozzáadott érték teremtésére képes a bekerülési költségek jelentős optimalizációja mellett. A megfelelő képzési, minőségbiztosítási, jogosultsági, kompetencia-fejlesztési, jogi-, illetve és eljárási környezet fokozatos és folyamatos korszerűsítésével ezen értékteremtő folyamatok tovább fejleszthetőek ezzel is biztosítva a létesítési költségek optimális szinten tartása mellett a tűzvédelem szempontjából is fenntartható épületek létesítését.

Tagozati hírek

Összefoglaló a táj- és kertépítészeti műszaki ellenőrzés és a névjegyzékbe vétel tapasztalatairól

A tájépítész (táj-és kertépítész) műszaki ellenőr a tájépítészek által tervezett alkotások, építési tevékenységét követi végig, ellenőrzi a tervnek való megfelelést, az engedélyekben előírtak betartását az építtető, beruházó megbízásából, vagyis a kivitelező munkáját ellenőrzi.

Tagozati hírek

Elektromos járművek tárolásának és töltésének tűzvédelme - tanulmány

Az e-mobilitás gyors terjedésével a hagyományos járművektől eltérő, az akkumulátorokból kiinduló tűzesetek is megjelentek. Ugyan a mai napig nem mutattak ki különbséget a hagyományos robbanómotoros meghajtású járművek és az elektromos járművek tűzkeletkezésének gyakorisága között, azonban egy elektromos járművek tüzeinek lefolyása alapvetően eltér a hagyományos meghajtású járművekétől.

Tagozati hírek

Meghívó - Belsőépítészeti Tagozat éves tagozati gyűlésére és Könyvbemutatókra

Tisztelt Tagunk, kedves Kolléga!

Ezúton szeretettel meghívunk a Tagozat 2022. éves Tagozati Gyűlésére.
A gyűlés időpontja: 2022. december 12. hétfő – 15.00 óra.
Helyszín: Építészek Háza – Kós Károly terem (1088 Budapest, VIII. ker. Ötpacsirta u. 2.)

Tagozati hírek

Összefoglaló a MÉK Táj-és Kertépítészeti Tagozatának III. negyedéves tevékenységéről

Összefoglaló amely készült a MÉK Táj-és Kertépítészeti Tagozatának III. negyedéves tevékenységéről a 2022. október 21-én tartott vezetőségi ülésén elhangzottak alapján. Az elnökség áttekintette az elmúlt negyedévben elvégzett feladatokat és meghatározta az újakat.

Tagozati hírek

Hatályba lépett az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítása

2022. április 14.-én megjelent a Magyar Közlönyben az OTSZ módosításáról szóló 8/2022. (IV.14.) BM rendelet az 54/2014 (XII.5.) BM rendelet módosításáról. A változások a kiadást követő 60. napon, azaz 2022. június 13.-án léptek hatályba!

Tagozati hírek

Összefoglaló a MÉK Táj- és Kertépítészeti Tagozatának I. féléves tevékenységéről

A Tagozat első féléves munkájáról, eddigi eredményeiről, valamint céljairól és az ezzel kapcsolatos feladatokról szóló összefoglaló az alábbi linken érhető el:

Tagozati hírek

MÉK Műemlékvédelmi Tagozat Tisztújító Taggyűlés - Eredmény

MÉK Műemlékvédelmi Tagozat Tisztújító Taggyűlés - 2022. május 26. csütörtök
Eredménye

Megválasztott tagozati tisztségviselők:

Elnök: Vukov Konstantin Ph dr.        01-3776

Tagozati hírek

Meghívó a MÉK Műemlékvédelmi Tagozat Tisztújító tagozati gyűlésére

2022 ÉVI TISZTÚJÍTÓ TAGOZATI GYŰLÉS MEGHÍVÓ amelyet 2022. MÁJUS 26-án 14 órától MÉK székházban tartunk

Tagozati hírek

Összefoglaló Városmajor tervpályázat – Fórum

2022.05.04-én a MÉK Táj- és Kertépítészeti Tagozatának szervezésében került megtartásra a Városmajor tervpályázatának fórumára. Az esemény első felében 11 csapat, egyenként 7 percben mutatta be a terveit. Ezt követően egy kötetlen, de fontos témaköröket boncolgató, problémafeltáró beszélgetés zajlott konkrétan a Városmajor, és általánosságban a tájépítészeti tervpályázatok témakörökben. A felmerült kérdések megvitatása és tapasztalatok megosztása, a háromórás eseményen jó hangulatban és intenzíven telt. A közel 50 főt számláló résztvevők fontos megállapításokra jutottak a pályázati programalkotások tartalmára és mélységére, a kiírói és tervezői összefüggésekre vonatkozólag. A Tagozat célja, hogy a Városháza park pályázatának hasonló bemutatása és értékelése után, a tájépítész pályázatok tekintetében általános érvényű ajánlást fogalmazzon meg döntéshozók, jogalkotók és a szakma felé.

Tagozati hírek

Műemléki Világnap 2022 díjazottak

2022-ben négy Icomos díjat, négy Példadó Műemlékgondozásért díjat és két Műemlékvédelmi Citrom díjat osztottak ki.

Az Icomos Magyar Nemzeti Bizottsága a Műemléki Világnapon adja ki díjait. Idén az ünnepélyes megemlékezésre és a 2022-es díjak kihirdetésre április 22-én, az MTA Nagytermében megrendezett egész napos rendezvény keretén belül került sor.