KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Szabványügyi ismeretek

Előszó
a MÉK szakmagyakorlási munkabizottság szabványügyi albizottságának munkájához

Az 1995. évi XXVIII. Törvény a nemzeti szabványosításról, egyértelműen megszabadította a honi tervezőirodákat és tervezőket a szabványok kötelezővé tett használatától, azáltal, hogy önkéntessé tette alkalmazásukat. Ezt elsősorban az EU-hoz való csatlakozásunk előfeltételeként, az EU-ban megfogalmazott és alkalmazott, piacgazdasági, fogyasztóközpontú szemléletmódot követő magatartás miatt alkották, annak érdekében, hogy az államot, mint a korábban a szabványalkotás fő finanszírozóját és fő érdekeltjét függetlenítsék a szabványalkotástól, és szerepét áthelyezzék a  piacgazdaság szereplőire.
 

(Ez a törekvés a szerzőjogi törvénnyel is összhangban született, hiszen a törvénnyel kötelezővé tett szabványokat, amint a jogszabályokat sem védi a szerzői jog.)
Időközben számos új jogszabály megfogalmazta a szabványok alkalmazásának szükségességét, gondoljunk csak az OTÉK, vagy a tervezési nyilatkozatot előíró aktuális rendeletek sorára, melyben a szabványok alkalmazásáról, vagy azzal egyenértékű műszaki megoldás használatáról nyilatkoznunk kell. De miként adhatunk ki nyilatkozatot, ha a szabványokat nem ismerjük, évek óta nem követjük nyomon változásukat, érvényességüket, és a szakterületünket érintő szabványok egy része nem is áll rendelkezésre magyar nyelven? És miként dönthetjük el, hogy mely szabványt alkalmazzuk önkéntesen a kb. 23000 érvényben lévő szabvány közül, ha nem ismerjük pontos tartalmukat?
A szabványok célja nem változott, a fogyasztó érdekében a technika fejlődését figyelembe véve, minimális minőségi szintet követel meg. Azt az évtizedes félreértést, minthogy a szabványt nem kötelező alkalmazni, azaz önként választhatjuk, hogy nem is alkalmazzuk, meg kell szüntetni, ugyanis ennek egyenes következménye egy minősíthetetlen terv, korszerűtlen épület! Az önkéntesség három módon alkalmazható, azzal a megjegyzéssel, hogy nyilván mi döntjük el melyik szabványokat választjuk ki a 23000 érvényben lévőből:
-    szabvány betartása,
-    szabványban meghatározott egyenértékű megoldás,
-    a technika fejlődése által újítás bevezetése a szabványnál jobb megoldás (magasabb minőség) érdekében, melyet független tanúsító szerv feleltet meg a szabványnak.
A szakmagyakorlási munkabizottság szabvány albizottságának munkáját e tanulmányban foglaltuk össze, fenti okfejtés értelmezésére megvizsgálva a szabványokkal kapcsolatos jogszabályi környezetet is.
2010. februárjában szakmánkat érintő teljeskörű szabványgyűjtést készítettünk, hogy feltérképezzük az építészetet közvetlenül és közvetetten érintő szabványokat, valamint a bevezetett, érvényben lévő angol nyelvről fordítandó szabványok mennyiségét.
Hogy könnyebben eldönthető legyen egy-egy szabványról, hogy az pontosan milyen szakterületet érint, kik azok a célcsoportok, akik az adott szabvány használatában elsősorban érdekeltek (tervezők, szakági tervezők, szakértők, kivitelezők, építőanyag gyártók, műszaki ellenőrök, vagy tanúsító szervezetek), kategorizáltunk az egyes érdekcsoportokat. Ezt a „szabványgyűjtemény_makróval_keresővel_xls” fájlban igyekeztünk megjeleníteni, de a munka ezen része korántsem teljes. Mintegy 150 szabvány átolvasásával elsősorban az ICS91-es főcsoporton belül tettünk erre utaló megjegyzéseket az utolsó oszlopokban. A harmonizált szabványokat „o” jellel láttuk el, amint azt az MSZT nyilvántartásában is így találjuk. A harmonizált szabványok feltérképezése a 2010. áprilisi állapotot mutatja, a 91-es és 97-es csoporton belül teljes.

2010. júliusában a MÉK belépett a Magyar Szabványügyi Testület tagjai sorába, felismerve azt az egyedülálló lehetőséget, amit a szabványok a piaci szereplők versenyhelyzetében jelentenek, elsősorban nemzetközi szinten. Ugyanakkor a szabványalkotásban résztevő kamarai tagok szabvány bizottságonként legalább egy szavazattal támogathatják építészkamarai érdekkörben álló szakmai oldalról a készülő szabványokat.


Letölthető anyagok:

- Előszó
- Szabványgyűjtemény használati útmutató
- Szabványgyűjtemény Excel kereső makróval (2019 július)
- Tervezői nyilatkozat
- 2. számú melléklet
- 2012.07 szabványfrissítésekhez, a tervezést érintő szabványváltozások


 


Archív anyagok:

- Szabványgyűjtemény Excel kereső makróval (2017 május)
- Szabványgyűjtemény Excel kereső makróval (2018 március)
- Szabványgyűjtemény Excel kereső makróval (2018 június)
- Szabványgyűjtemény Excel kereső makróval (2018 december)
 


Létrehozás időpontja: 2010-08-31 21:45:24
Utolsó módosítás időpontja: 2019-07-25 12:00:57
Beküldő: Ulrich Tamás, Fáy Piros
Megtekintések száma: 56141
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=2177

free youtube views
istanbul evden eve nakliyat istanbul nakliyat evden eve nakliyat nakliyat şirketi istanbul evden eve nakliyat evden eve nakliyat nakliyat evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat eşya depolama istanbul nakliyat evden eve nakliyat