KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A Zsámbéki Öregtemplom és környezetének megújítása Országos építészeti tervpályázat - Kérdések és válaszok, módosított kiírás

Módosult a beadási határidő: 2023. 08. 22.

A Magyar Kormány megbízásából Zsámbék Város Önkormányzata 2020-ban kapott megbízást Magyarország ikonikus műemlékegyüttesének, a zsámbéki Premontrei Templom- és kolostorrom rekonstrukciója és megújítása tervezési munkáinak előkészítésére. Az Önkormányzat több éves előkészítő munkája során a Premontrei renddel együttműködve olyan döntéselőkészítő anyagot tett le a Kormányzat asztalára, amely az általuk szervezett szakmai konferenciák tanulságaira épül, és amely lehetővé teszi a tervezés megkezdését.

Ennek eredményeként Magyarország Kormánya a 1720/2020. (X. 30.) sz. határozatával döntött a „Zsámbék, Premontrei Templom és kolostor rekonstrukciója” című projekt költségvetési támogatásáról, és a templom, valamint környezete fejlesztésének előkészítését 300.000.000 forint nagyságú összeggel támogatta. A projektet Zsámbék Város Önkormányzata valósítja meg a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt-vel együttműködve.

Jelen tervpályázat célja olyan pályaművek kiválasztása, amelyek a Tripartitum Építész Műhely Kft. által idén elkészített tudományos és műszaki dokumentáció megállapításait figyelembe véve, méltó módon mutatják be a nagymúltú történelmi helyszínt, és amelyek választ adnak a premontrei templomegyüttes rekonstrukciójának és megújításának izgalmas építészeti kihívásaira. Fontos célként fogalmazódott meg az is, hogy a tervezett fejlesztéssel olyan egyedi turisztikai desztináció jöjjön létre, amely alkalmassá teszi a Zsámbéki-medencét arra, hogy hosszú távon Budapest középkori színterű turisztikai helyszíne legyen, amely hirdeti az Árpád- ház szellemi és kulturális örökségét, a magyarság keresztény gyökereit, annak egységességét, valamint európaiságát.

Zsámbék az egykori királyi főváros, Székesfehérvár és a püspöki székhely, Esztergom között húzódó hadi út mentén épült fel. A francia Aynard családból származó Smaragd comez, Zsámbékon birtokot adományoz a premontrei rendnek a XIII. század első harmadában, ezzel megalapítva a premontrei prépostságot, és lehetőséget adva a premontrei templom megépítésére is.

Zsámbék Városa történelmi városmagjában jelentős műemlékei vonzó turisztikai célponttá teszik. Itt található az Öregtemplomon túl, a Zichy–kastély, a Zárdakert, a Török-kút és az Immaculata szobor műemlékei, de a város ad otthont az egyik legnagyobb európai lámpagyűjteménynek, a Zsámbéki Nyári Színháznak, a zsámbéki Bodza fesztiválnak, és az egyre népszerűbb zsámbéki jazz napoknak is. A város szellemi és kulturális életét meghatározó egyházi szervezet a Premontrei rend, amely a rend alapításának 900 éves évfordulóját ünnepli, és amely Zsámbékon 1989-90 óta végez liturgikus és lelkipásztori tevékenységet.

A Kiíró bízik abban, hogy a templomegyüttes terveire beérkező pályaművek által, olyan építészeti megoldásokat birtokába jut, amelyekkel megfogalmazható, miképpen tudjuk méltó módon megőrizni és megújítani Magyarország egyik legjelentősebb középkori műemlékét a zsámbéki „Öregtemplomot”.

Letölthető tartalom:

Tervpályázat dokumentáció

TED Kiírás

Módosított kiírás

Kérdések és válaszok


Létrehozás időpontja: 2023-04-20 14:15:37
Utolsó módosítás időpontja: 2023-06-09 10:48:06
Cimkék: zsámbék, romtemplom, templom,; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 3080
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47504